1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Slovački dizajner Kaban prelazi iz Volkswagena u SAIC
Slovački dizajner Kaban prelazi iz Volkswagena u SAIC
7

Slovački dizajner Kaban prelazi iz Volkswagena u SAIC

166
7
Podelite sa prijateljima:

Slovački dizajner automobila Jozef Kaban biće deo dizajnerskog tima koncerna SAIC-a, koji u Evropi posluje sa, na primer, brendom MG.

Kako je saopštila automobilska kompanija MG, Kaban je postao novi potpredsednik globalnog dizajnerskog centra koncerna SAIC. On će biti odgovoran za dizajn i kreativnost kompletnog razvoja modela, u dizajnerskim centrima u Šangaju, Londonu i Tokiju.

Deo koncerna je brend MG, koji trenutno vodi ofanzivu u Evropi. Grupa uključuje i brendove Roewe, Rising Auto, Sunwin i Hongyan, koji posluju uglavnom na kineskom tržištu.

51-godišnji Kaban započeo je svoju karijeru kao dizajner automobila 1999. godine u Volkswagenu. U okviru grupe radio je za brendove Audi, Bugatti i Škoda.

Postao je zvezda među dizajnerima automobila u mladosti, kada je dizajnirao prvu generaciju tada najbržeg superautomobila, Bugattija Veyrona, što kineska automobilska kompanija ističe u svojoj inače strogoj izjavi.

Do početka 2017. godine vodio je dizajnerski tim u Škodi Autu skoro deset godina, njegova kreativna radionica proizvodila je, na primer, Octaviju, Fabiju, Superb, Kodiaq, Karoq i Kamiq.

Zatim je u roku od tri godine brzo zamenio još dva brenda, BMW i Rolls-Royce, u kojima je bio na čelu dizajnera. Godine 2020. „bludni sin“ se vratio i ponovo pridružio koncernu kao glavni dizajner marke VW, odakle je otišao u januaru prošle godine.

AutoRepublika

(166)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Kaban je stvorio Skodin dizajn. Zbog svog talenta prebacen je u VW da tamo stvori novi dizajn jer je postojeci elektricni interno i eksterno ocenjen kao „ruzan“. Preporucujem da ne sirimo diskusiju u filozofskom pravcu sta je to lepo a sta je ruzno! 🙂 Njegova prva i jedina kreacija za VW nije prihvacena. Imao je suvise malo vremena da kreira novi pravac dizajna. Zbog toga je Kaban smenjen sa mesta sefa dizajna VW. I evo ga kod Kineza! E, sada on ima sansu da se revansira VW korporaciji za nepravdu koju su mu nanele arogantne Svabe! Napred Kabane, zelim ti… Pročitaj više »

s mile

Ovi farovi su mi nekako Trabant look like

Previše prost dizajn, ne čudi me da nije prošao, ali me čudi da ga je ovakvog ponudio kao rešenje.

Ali, svakako, kreativcima treba dati otvorene ruke, tako je i Peter Schreyer prešao u Kia, i napravio valjan posao. Ostaće upamćen po svojim delima.

Matija

Gde nadje Trabanta?! On ima okrugle farove i karakteristicnu masku.
Gornji dizajn je simpatican, izgleda kao mali auto ali kada se uporedi sa Kabanom vidi se SUV! Dizajn izgleda nedovrsen, na njemu bi trebalo jos dosta toga da se uradi. Moguce je takodje da se Kaban zatvrdoglavio pa nije hteo nista da menja. To je jako losa karakteristika.

Rikošet

Volkswagen AG ima 39% udjela u vlasništvu, a Volkswagen China Invest još 10% u kompaniji SAIC Motor.

Ovo mi se više čini kao „izborna prekomanda“ nego kao „napuštanje“ Volkswagena…

Matija

Ne verujem da ce Kaban ikada vise raditi za VW, ni iz daleka!

BB

Kako da mi našeg Dejana podamo u Kinu? 😀

Matija

Radim na tome ali se on ne da! 🙂