1. Home
  2. Istorija
  3. Koji naziv će poneti serijska verzija modela Lada 4×4 koncept?
Koji naziv će poneti serijska verzija modela Lada 4×4 koncept?
0

Koji naziv će poneti serijska verzija modela Lada 4×4 koncept?

1.49K
0
Podelite sa prijateljima:

Lada 4×4 Vision koncept je predstavljena pre nekoliko desetina sati na Salonu automobila u Moskvi i momentalno je probudila veliko interesovanje publike, pre svega zbog kultnog statusa originalnog modela Lada Niva, a potom i zbog, čini se veoma uspelog dizajna.

O istoriji omiljenog ruskog terenca, možete pročitati tekst, klikom na ovaj link.

Za one koji ne prate pomno zbivanja u automobilskoj industriji može biti čudno, zašto AvtoVAZ ne nastavi da svog legendarnog malog terenca naziva imenom pod kojim je stekao svetsku slavu, Niva.

Odgovor je sakriven u ugovoru o raskidu, ranije uspostavljene saradnje između ruskog proizvođača i američkog General Motorsa, kojim je definisano da prava na marku, odnosno naziv „Niva“ pripadaju zapadnom partneru. Zajednički poduhvat AvtoVAZ – General Motors je potpisivanjem ovog ugovora okončan tokom 2006. godine, mada kompanija i dalje postoji.

Još dok je saradnja između dve strane bila na obostrano zadovoljavajućem nivou, GM je 1998. godine predstavio prvu generaciju modela Chevrolet Niva. Mali “Amerikanac” je koristio revidiranu platformu, benzinski agregat zapremine 1,7 litara, ali uprkos novom enterijeru, većina mehaničkih rešenja, uključujući pomenuti motor i transmisiju su preuzeti iz stare, ruske Nive.

Chevrolet Niva je na testovima bezbednosti, prema standardima koji su važili u Ruskoj Federaciji, “zaradila” nula, od moguće četiri zvezdice.

Izvozna verzija je bila oplemenjena novim motorom iz Opelove Ecotec familije agregata, a zapremina je iznosila 1,8 litara. Nakon brojnih komplikacija i odlaganja, izvoz modela je započeo 2006. godine, a uz novu, bogatiju liniju opreme “Niva FAM1″, cena je bila toliko visoka da je projekat doživeo neuspeh, koji je uslovio obustavu proizvodnje.

Druga generacija modela Chevrolet Niva je predstavljena u konceptnoj formi pre tačno četiri godine na Salonu automobila u Moskvi. Dizajniran je od strane ruskog stručnjaka koji je bio na platnom spisku General Motorsa, Ondreja Koromaza. Serijski model je trebalo da koristi agregat PSA grupe od 1,8 litara i petostepeni manuelni menjač. Zamišljeno je bilo da motor bude postavljen uzdužno a da pogon bude distribuiran permanentno na sve točkove.

Početak serijske proizvodnje je najavljivan za 2016. godinu, ali do njega još uvek nije došlo. Ključne reči u prethodnoj rečenici su upravo “još uvek”.

Vrlo je moguće dakle da će rukovodstvo General Motorsa doneti odluku o nastavku razvoja projekta druge generacije modela Chevrolet Niva, pre 2021. godine, za kada je zakazana premijera serijske verzije Lade 4×4.

Ukoliko se to ipak ne dogodi, kompanija „zajednički poduhvat AvtoVAZ – General Motors“ će biti ugašena, a AvtoVAZ će pokušati da otkupi od američke strane pravo na korišćenje naziva “Niva”.

U tom slučaju, Lada 4×4 Vision koncept će u serijskoj verziji poneti svima nama poznato i omiljeno ime Lada Niva.

AutoRepublika

(1487)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments