1. Home
  2. Zelene strane
  3. Hoće li biti ukinuta tolerancija između stvarne i testne emisije azotnih-oksida?
Hoće li biti ukinuta tolerancija između stvarne i testne emisije azotnih-oksida?
3

Hoće li biti ukinuta tolerancija između stvarne i testne emisije azotnih-oksida?

292
3
Podelite sa prijateljima:

Nakon prevare s dizel vozilima, koju je realizovalo više nemačkih marki, pre svih onih pod kontrolom VW grupe i Daimlera, uvedeni su emisioni testovi u realnim saobraćajnim uslovima, i od njih se očekuje da onemoguće da se jedni rezultati postižu u laboratorijskim, testnim uslovima, a drugi u stvarnom životu. Međutim, pravni okvir kojim se reguliše ovo pitanje, sadrži nedorečenosti i manjkavosti kojim se umanjuje vrednost osnovne intencije. Kako stvari stoje, ta rupa u zakonu će ostati da zjapi.

Nemačka vlada se, kao deo predsedništva Evropske komisije, svojski trudi da zadrži malu rupu u emisionim testovima za automobile, iako germanski proizvođači ni ne iskazuju interesovanje i potrebu za takvim stimulansom. Prema nezvaničnom dokumentu koji je u posedu nemačkih učesnika u predsedništvu Evropske komisije, a koji je mogao da vidi i neko iz redakcije lista Spiegel, zemlje članice žele da osiguraju da automobili mogu legalno i nadalje emitovati više zagađivača u stvarnom životu, nego što to pokazuju rezultati u laboratoriji. O ovome je pisao i magazin Politico.

U stvari, nastao kao direktna posledica prevare s dizel motorima, test isparenja vozila u uslovima stvarne eksploatacije (RDE) je bio zamišljen s ciljem da obezbedi usaglašenost deklarisanih sa stvarnim podacima. Na taj način bi bilo lagano otkriti i nedozvoljene, manipulativne uređaje koji su ranije korišćeni u aferama. Kako bilo, regulativa uvedena 2016. godine, uvodi i pojam „faktor usaglašenosti“ (Conformity Factor – CF). On je trenutno na nivou od 1,43. U prevodu, to znači da, ako vozilo ima deklarisanu emisiju od 80 mg azotnih-oksida po kilometru (što je rezultat s testne klupe), u stvarnom životu će mu se tolerisati za najviše 43% veća emisija.

(292)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Bez dileme, taj „faktor usaglašenosti“ treba ukinuti.
Poseća me na jedan period iz istorije bivše SFRJ, kada je formalno bilo obavezno vezivanje sigurnosnog pojasa, ali, u nekom periodu, nije bilo kažnjivo ako ga ne koristite.
Uostalom, kao što se ni kod nas danas „ne pada“ na eko testovima na tehničkom, bez obzira da li faktički izmerena emisija krši propisanu.

Balkanboj

Ta deklasirana potrošnja je potpuni nonsense.

Isti automobil na istoj relaciji kod moje žene troši čitav litar manje, minimum. Neki bi ovde i taj prosek mogli da spuste za još litar ako se potrude.

Masa automobila sa određenom snagom (mada zavisi i od zapremine) troši uvek približno isto, varijacije na temu oblika karoserije utiču +/- litar.

Bullshit najobičniji.

Tile

Sta mislite otkud 250ks iz 2.0 d/tdi/cdi; nije dizel za takve bećare