1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Ford ima odgovor zašto njihovi i dopunjivi hibridi BMW-a završavaju u plamenu
Ford ima odgovor zašto njihovi i dopunjivi hibridi BMW-a završavaju u plamenu

Ford ima odgovor zašto njihovi i dopunjivi hibridi BMW-a završavaju u plamenu

1.76K
16
Podelite sa prijateljima:

Svedoci smo čestih izveštaja u kojima se navodi da su vozila iz PHEV segmenta više proizvođača frekventno završavala u požaru. Ford je danas saopštio da je ustanovio iz kog razloga je dolazilo do požara na baterijskom pakovanju plug-in hibridnog modela Kuga.

„Nečistoće koje su se našle unutar baterijskih ćelija se mogu smatrati odgovornim za neželjene implikacije,“ rekao je ranije danas u Kelnu glasnogovornik Forda. Shodno tome, biće zamenjena baterijska pakovanja na svih 33.000 primeraka Kuge koji poseduju motor s unutrašnjim sagorevanjem i električni motor. Nužna korektivna intervencija će skupo koštati američkog proizvođača. Procenjuje se da će trošak dostići cifru od 400 miliona američkih dolara.

Prvi slučajevi požara na krosoverima s oznakama Kuga su zabeleženi krajem leta. U nekim slučajevima je u početku dolazilo samo do pregrevanja baterija, što je u nekoliko događaja ishodovalo i požarom, zbog čega je više vozila pretrpelo totalnu štetu. Ford je predmetne ćelije nabavljao iz mađarske fabrike locirane u blizini Budimpešte, korejske kompanije Samsung SDI. Problem je doveo do toga da Ford objavi obustavu prodaje Kuge s PHEV pogonskim sklopom.

„Kao proizvođači, moramo biti odgovorni, to jest moramo staviti pitanje bezbednosti na prvo mesto,“ naglasio je portparol Forda. Čak iako je zabeleženo svega par slučajeva požara, baterije će morati biti zamenjene na svim isporučenim primercima Kuge koji koriste ovu tehnologiju. Otkriveno je da je za nečistoće, odnosno da je za problem odgovoran nesavršen proizvodni proces baterijskih ćelija kod korejskog dobavljača.

Možemo samo da pretpostavio koji organizacioni i logistički problem, za Ford predstavlja nužnost zamene baterija na više od 30 hiljada vozila, što je samo po sebi presedan u automobilskoj industriji. Servisni centri moraju da se pripreme za zamenu baterija, dok Ford mora da garantuje bezbedan transport isto tako enormnog broj baterijskih pakovanja.

Najveći problem će ipak biti ograničen proizvodni kapacitet za baterije u Evropi. Samsung SDI jednostavno ne može dovoljno brzo da proizvede dovoljan broj baterija koje Ford zahteva. “Sračunali smo da će se zamena baterija otegnuti sve do marta naredne godine,” rezigniran je portparol.

Ucveljeni vlasnici disfunkcionalnih primeraka Kuge će biti fazno pozivani u servisne centre Forda, dok će najsrećniji među njima biti „na popravci“ još u toku ove godine.

Savet vlasnicima je za sada još uvek: „uzdržite se od dopune baterija“

Oni koji su bili dovoljno mudri da kupe hibridnu Kugu tokom leta, najduže će čekati na zamenu. Ford će pisati svakom od tužnih vlasnika koje je, uzgred budi rečeno, pozvao (posavetovao) da se uzdrže od dopune baterija“, što u prevodu znači da su platili PHEV vozilo, a sada mogu da koriste konvencionalno vozilo, to jest samo SUS motor.

Usled limitiranih baterijskih kapaciteta, Ford je bio prinuđen da ukine ponudu novih primeraka Kuge s plug-in hibridnim sklopom. Baterija nema dovoljno za sve željne nove tehnologije, pa je tako prekinuta ugradnja baterija u ove varijante u španskim pogonima plavog ovala, smeštenim u blizini prelepe Valensije, izjavio je portparol. “Prvo ćemo zadovoljiti najviše oštećene kupce,” reče portparol.

Ford je proračunao da do normalizacije proizvodnje Kuge u pomenutom izvođenju, i u španskoj fabrici, ne može doći pre prvog tromesečja naredne godine.  Američka kompanija je nastavila sa sklapanjem hibridne Kuge, uprkos obustavi isporuka, a vozila se lageruju na privremenim parking površinama, sve do trenutka dok ugradnja baterija ne bude omogućena.

To će se teško dogoditi 2020. godine, a zbog neizvesnosti u pogledu tempa isporuka baterija, Ford ne želi da se obavezuje prema kupcima, niti prema javnosti, u smislu najave ponovnog početka isporuka ovog izdanja krosovera Kuga.

Samozapaljive baterije na Kugi će ostaviti teške posledice na evropsku diviziju američkog proizvođača. Zbog toga što Ford ne može više da isporučuje vozila s veoma niskom emisijom štetnih gasova, kompanija neće biti u stanju da se uskladi sa strogim emisionim normama koje stupaju na snagu od 1. januara 2021.

Upravo to je i razlog zbog kog su Amerikanci ušli u emisioni savez sa švedskim rivalom, markom Volvo, a o čemu smo pisali jutros u rubrici Vesti.

Problemi s Kugom onemogućavaju Ford da se vrati u zonu profitabilnosti

Uprkos pandemiji, Ford bi u stvari mogao da posluje s dobitkom u trećem kvartalu, ali zbog opisanog problema s Kugom, evropska podružnica će verovatno završiti u gubitku. Poslovni gubitak od 440 miliona američkih dolara je otprilike identičan sumi koju će Plavi oval morati da podnese zbog „gorućeg“ problema.

Trenutno nije najjasnije hoće li Ford moći da se refundira od korejskog dobavljača neispravnih baterija, mada sledeći slovo osnovne ekonomske, pa i pravne misli, u to nema dilema. Amerikanci su potvrdili da je došlo do konsultacija s Azijatima, ali nisu dalje želeli da dele pojedinosti i pikanterije s globalnom javnošću.

Pored Forda, i BMW je kroz mučne patnje prolazio usled zapaljivih hibrida, tokom prethodnih nedelja, o čemu smo takođe izveštavali. Veoma zanimljivo je da je isti dobavljač, baterijama snabdevao i Ford i Bavarce.

Industrijski eksperti očekuju još sličnih slučajeva u bliskoj budućnosti. „Ovo je očekivani razvoj događaja,“ rekao je Arnd Elinghorst, stručnjak za automobilsku industriju iz američke investicione kuće Bernstein. Tek smo zašli u doba nove tehnološke revolucije zvane elektromobilnost, pa je normalno da preležimo dečije bolesti.

AutoRepublika

(1759)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ma, naravno, sve su to samo „dečije bolesti“ … Strašno… Već realizovani kupci su maksimalno sjebani, a za njih su to samo (te) „dečije bolesti“.
Mada, tako je to kada hoćeš da budeš revolucionar, u prvim borbenim redovima … Hoćeš da budeš „pionir“ u procesu stvaranja elektromobilnosti … a nećeš da čekaš da najpre kapituliraju Italijani, pa da se pridružiš NOB-u … Ti želiš da budeš „Nosilac partizanske spomenice od 1941“

Branko

Pionir u PHEV tehnologiji je Mitsubishi (od 2013 godine), a ne Ford, BMW ili čak Toyota. Do sad nisu imali problema, ali koriste Yuassa / Mitsubishi baterije.

Stari Dejan

Yuassa jednako vrhunski kvalitet kada su baterije u pitanju.

Goran Jurković

Pa ti kupi druge hibride osim toyote. A zna se da je toyota no1 u ovoj tehnologiji već 25 godina.

Stari Dejan

Koliko sam shvatio članak, problem je u samim baterijama a ne hibridnoj tehnologiji „per se“. U jednom elementu a ne u celini

Branko

Kod hibrida da, kod plug in hibrida baš i ne. To nije ista tehnologija.

Don

Dugo su ga smišljali…..Samsung ne zna napraviti bateriju?!? Gorjece dilde uvijek…opasno po život. Budala ko kupi …tačka, the end.

Izmenjeno 3 godine pre od strane Don
BB

Pa zar nije Samsung S8 note (valjda nisam promašio telefon) gorio kao šibica?

Stari Dejan

Note 7 je bio problematičan. Problem je bio u dimenziji baterije- bila je super „knap“ tako da prilikom punjenja nije bilo mesta da se ona „širi“. Zato je dolazilo do kontakta sa drugim elementima unutar telefona što je opet uzrokovalo curenje iz nje i hemijske reakcije. Najgore je prošao jedan mučenik koji je zaspao sa telefonom na punjaču i negde u toku noći telefon je bukvalno počeo da tinja. Uspeo je da se spasi ali je imao i značajna oštećenja pluća od udisanja hemikalija. Samsung je posle toga svim korisnicima slao pakete u koje su trebali da spakuju telefon i… Pročitaj više »

BojanNeki

Za nove Tesla baterije se još ne zna ali kineski BYD ima tkzv solid state bateriju nazvanu Blade koja na mehanička oštećenja tipa probijanja, sabijanja i sl. ne pređe temperaturu od 60°C. Već je ugrađuje u bar jedan njihov model automobila, mislim da je Han. Već sam pisao to ali neki i dalje prosipaju neke bapske priče misleći da je tehnologija na nivou Erikson telefona s kraja prošlog veka. Čak baterije od pre godinu, dve, ili čak par meseci umeju da butu tehnološki zastarele, kada je zapaljivost u pitanju, dugotrajnost tj životni vek, brzina punjenja, temperature u toku korišćenja, punjenja… Pročitaj više »

moron

„Čak baterije od pre godinu, dve, ili čak par meseci umeju da butu tehnološki zastarele“

Da li je onda pametno danas debelo platiti nešto što će najkasnije za godinu dana biti zastarelo?

BojanNeki

Ako čekaš nešto najnovije u današnje vreme onda ćeš biti bez toga. Tempo inovacija je ušao u posebne brzine u mnogim sferama, od nedavno je to i u automobilskoj industriji. Da ilustrujem kupovinom računara… Izabereš segment koji ti treba i u momentu kada to najnovije kupiš već izlazi novo, brže i za sličnu cenu, ako je kategorija ostala ista. Ukoliko ne kupiš današnji kompjuter nemaš na čemu da radiš. Mnogi inače, između ostalih je tu vrlo i sama Tesla, ne smeju da objave šta će biti novo u sledećoj iteraciji proizvoda koji je spreman ili se sprema za tržište jer… Pročitaj više »

BojanNeki

Htedoh da kažem da je firma informacijama o budućem kompjuteru „ubila“ prodaju trenutnog te su tako oterali sami sebe u bankot.

https://en.wikipedia.org/wiki/Osborne_effect

BojanNeki

Tesla inače menja baterije, ili baterijske module, u garantnom roku (8 god. koliko mi je poznato ili određena km) te su neki stari kupci došli do baterija novije tehnologije te time i do većeg dometa sa svojim npr. Teslama 2012. godišta. Nedavno sam to objavio u nekom komentaru. Tesla znači diktira odnos prema kupcima a kupac uvek može da izabere neki dugi brend koji nema proizvodnju baterija te zamena može da bude eventualno identičnom baterijom kao što je bila ona prilikom fabričke ugradnje. Proizvođači automobila će morati i već se menjaju, kada je pristup u pitanju . Zamena modula kod… Pročitaj više »

sami

Ko ti je rekao da su baterije na nivou Eriksona s kraja prošlog veka?? Ja ti kažem da su na nivou Xiaomi uređaja sa kraja jučašnjeg dana. Vidiš da u Nemačkoj ne znaju gde da sarane tolike Tesla propale baterije! Čitaš ti malo vesti? Jesi čuo da je smenjen Tesla direktor za Evropu i da su kažnjeni zbog Baterygejta u Nemačkoj? Malo se edukuj, pa onda diskutuj

BojanNeki

Gde su te vesti?
Za rukovodioca se tačno ne zna, samo su nagađanja i špekulaciije. A „Baterygejt“ si izmislio, kao što većinu stvari izmišljaš.
Inače baterije u telefonima nemaju mnogo veze sa baterijama u automobilskoj industriji.