1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Istraživanje: Savremena dizel vozila skoro da i ne emituju NOx
Istraživanje: Savremena dizel vozila skoro da i ne emituju NOx

Istraživanje: Savremena dizel vozila skoro da i ne emituju NOx

1.89K
17
Podelite sa prijateljima:

Nezavisni testovi koji su nedavno sprovedeni pokazuju da najsavremenija dizel vozila emituju zanemarljive količine azotnih oksida, a neke od njih uopšte ih ne ispuštaju u atmosferu u uslovima vožnje na otvorenom putu. 

Dobrim rezultatima se posebno ističu marke Mercedes, Opel i BMW kod kojih je emisija NOx bezmalo nepostojeća, i to u realnim, svakodnevnim saobraćajnim uslovima, pokazuju nedavno sprovedena ispitivanja.

Nemački ADAC je pripremio studiju koja je zasnovana na uslovima RDE (stvarne emisije u realnim uslovima), i to korišćenjem brojnih savremenih benzinskih i dizel automobila, kako bi procenio njihovu ekološku podobnost. Na prijatno iznenađenje svih, mnogi modeli emitiju dramatično manje azotnih oksida po pređenom kilometru od zakonom dozvoljenih 168 mg/km, što je norma koju propisuje Euro 6d Temp protokol.

Model Mercedes-Benz C220d je zapravo pokazao nultu emisiju azotnih oksida tokom drumskih testova, dok je model BMW 520d Touring emitovao ispod 1 miligrama po pređenom kilometru. Dalje, Opel Astra sa 1,6-litarskim dizel je ispustila u atmosferu svega 1 mg/km azotnih oksida. Istakao se i francuski model Citroen Berlingo BlueHDI 130 čija su štetna isparenja pomenutog zloglasnog jedinjenja na nivou od samo 7 mg/km. U pojedinim slučajevima, dizel verzije su emitovale čak i manje azotnih oksida u odnosu na benzinske ekvivalente.

Nije poznato kako su testirana dizel vozila uspela da postignu tako dobre rezultate, a su ovi nalazi praktično podržavaju zaključke do kojih je došao i Bosch, početkom 2018. godine. Ova kompanija je tada obavestila javnost da je sasvim moguće, prema današnjem stepenu razvoja tehnologije, postići emisije ovog jedinjenja na nivou od samo 13 mg/km.

Evo pregleda rezultata:

Model RDE NOx (mg/km)
Audi A8 50 TDI 15
BMW 520d Steptronic 5
BMW 520d Touring 1
BMW X2 xDrive 20d 23
Citroen Berlingo BlueHDI 130 7
Honda Civic 1.6 i-DTEC 101
 Kia Ceed 1.6 CRDi 22
 Mercedes A 180 d 40
 Mercedes C 220 d 0
 Opel Astra 1.6 D 1
 Peugeot 308 SW BlueHDi 180 30
 Volvo XC60 D5 AWD 56
 VW Golf 1.6 TDI SCR 14

Izvor: ADAC

Nalazi koje je predstavio ADAC će sigurno oduševiti proizvođače automobila koji se suočavaju sa oštrim padom prodaje dizela u poslednje vreme.

AutoRepublika

(1886)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

17 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
TNT

Honda očajna, ali to je već mator motor; Volvo iznenađujuće loš, zato oni pričaju o prestanku razvoja dizel motora. U B klasi je Reno ili njihov stari dizel? Da li B klasa uopšte ima Addblue? C klasa sigurno je sa relativno novim 2.0 dizelom. Iznenađuje relativno loš rezultat X2 – on mislim da mora da ima 6d twin turbo, očekivao bih i od njega rezultat sličan C klasi

TNT

Da odgovorim sam sebi – obzirom da je na ADAC sajtu navedeno da testirana B klasa ispunjava euro 6 standard, u pitanju je Renoov motor.

Balkanboj

Opel 1.6d. Bravo. I onda PSA kaže kako će unaprediti „zastarelu“ opelovu tehnologiju, a taj motor je Opel samostalno razvio.

TNT

Da, to je tek zanimljivo. Da li je taj motor sa Addblue ili nije?

Balkanboj

Nema Adblue, čisto mehanički. Katalizator i DPF su u jednom kućištu, odmah na izlazu iz izduvne gde su najtopliji izduvni gasovi.

TNT

To je onda tek impresivno.

Rade

Je l si siguran da nema AdBlue? U pitanju je nova verzija sa EURO 6d-temp homologacijom.
A tom „mehaničkom“ baš i ne odgovaraju pretopli izduvni gasovi. On se smatra efikasnim na manjim opterećenjima kada su izduvni gasovi nešto hladniji. Nasuprot njemu, SCR-AdBlue je neupotrebljiv na niskim temperaturama i vrlo efikasan na višim temperaturama izduvnih gasova.

Balkanboj

Evo nisam pametan. Sajt Opela kaže kako su unapređeni motori i da rade na mokraćino. Ja nemam takav sistem, moj je iz prve generacije. Nisam skoro išao po salonima da gledam šta ima novog, realno ništa mi se ne uzima novo.

Rade

Baš me interesuje kod ovih sa nultom NOx emisijom koliko je amonijaka iz AdBlue završilo u atmosferu!

TNT

Zanimljivo pitanje. Ne znam kako se reguliše količina Adblue koja se ubrizga, ali pretpostavljam da postoji neka regulacija koja sprečava tu pojavu. Amonijak ima vrlo jak, karakterističan miris – nisam ga nikada osetio iz izduva, kako kod svojih tako i kod tuđih automobila. Ima li neko informacije o tome? Da li je to izgubimo NOx, ali dobijemo NH3, to jest ne platimo na mostu, ali platimo na ćupriji, ili SCR radi bolje od toga?

moron

Kod te „emisije“ ima malo i do čeone površine i „aerodinamike“. Ako ne grešim, Berlingo je visok 180-185 i ima Cw 0,35, a Astra ima Cw 0,28 i 148 cm …

TNT

Mislim da otpor vazduha ne utiče preterano na ove rezultate – npr Civic sigurno ima odličnu aerodinamiku spram Berlinga, a Berlingo je bolje prošao i od bratskog 308SW, mada me možda neko pametniji demantuje. Trebalo bi da bitni budu stil vožnje i spoljna temperatura, ali ono osnovno je kvalitet i podešenost sistema. Na „testu tri studenta“ Jetta nije imala SCR i prošla je tako kako je prošla, ali je i Passat sa SCR sistemom imao slične rezultate Jetti – ako se ne varam, on uopšte nije trošio adblue, dok je X5 3.0D imao rezultate u granicama. Očigledno se od tada… Pročitaj više »

moron

„bratski 308 SW“ iz tabele je 2,0 HDI ( a u Berlingu 1,5 ). Ako zaista ima 180 ks, kako su napisali (a ne 177 ), onda ne bi bio aktuleni, već prethodni BlueHDI. A izmedju ta dva BlueHDI-a je, izmedju ostalog, velika razlika u potrošnji AdBlue-a.
Dok je Berlingo izvesno aktuelni BlueHDI.

moron

Pogledao sam naknadno link koji si ostavio, pogresio sam, oba pomenuta HDI-a su Euro6d.

Rade

Mešaš CO2 i NOx. Kada je u pitanju emisija azotnih oksida, i kod kamiona i autobusa emisija može da se spusti na nulu. Do uvođenja WLTP procedure oni su emitovali manje od automobila. Zavisi od podešenosti sistema.

Mad Max

Cela ova priča sa raznim „gasovima“ je način da se u praksi izvede još jedna teorija zavere. Imam utisak da savremeni čovek ne zna šta hoće. Umesto da Evropa zaživi kao konfederacija, ne daju joj dušmani mira. A prvi pacov već napušta brod koji tone (mislim UK). Evro je otišao do mojega…. Stabiliniji je Vučićev dinar od njega. A oni se uhvatili „gasova“, hebli ih oni…. Ako ovako nastave, brzo će se vratiti Golfu 2 – jakodimiju…… Ko ono posle drugog svetskog rata kada im je „buba“ bila čudo. Idiotizirani USA predsednik je trenutno poluga svetskog haosa, kao nekada što… Pročitaj više »

MR.PROF.ČAUŠEVIĆ FIKRET, BIHAĆ -BIH

BUDUĆNOST, POGONA, SVIH DIZZEL MOTORA, LEŽI U T.K.Z., „HIBRID MOTORU“; RADI SE O KOMBINACIJI DVA ENERGENTA I TO: 1. 100% EKOLOŠKI ČISTOM GORIVU /SUNCOKRETOVOM ULJU/! 2. VODIK, PLIN, DOBIVEN,ELEKTROLIZOM, DESTILOVANE VODE /HHO-GENERATOR/. BUDUĆNOST, POGONA,BENZINSKIH MOTORA ,LEŽI U POGONU SA PLINOM „METANOM“, KOJI IMA ZA 1/3, MANJU EMISIJU CO2 U ODNOSU NA POGON BENZINOM! JA, MR.PROF.ČAUŠEVIĆ FIKRET IZ BIHAČA, POSJEDUJEM, IDEJNO RJEŠENJE, POGONA, “ HIBRID DIZZEL MOTORA“ NA 100%, EKOLOŠKI ČISTO POGONSKO GORIVO, BEZ, EMISIJE ŠTETNIH GASOVA; CO2 I BEZ SUMPORA! RADI SE O ENERGENTU : KOMBINACIJA; 100% EKOLOŠKI, ČISTOG , RAFINIRANOG, JESTIVOG , SUNCOKRETOVA ULJA, UZ DODATAK, PLINA-VODIKA, DOBIVEN ELEKTROLIZOM… Pročitaj više »