1. Home
  2. Zelene strane
  3. Vodonični kamioni marke Hyundai na putu za Evropu
Vodonični kamioni marke Hyundai na putu za Evropu
0

Vodonični kamioni marke Hyundai na putu za Evropu

3.99K
0
Podelite sa prijateljima:

Krajem prošle godine, bilo je više priče o švajcarskoj hidrocentrali koja će biti zadužena za proizvodnju vodonika putem procesa elektrolize, čime bi se dobilo pogonsko gorivo za pokretanje vodoničnih kamiona iz familije Hyundai XCIENT. U prošlosti se u Evropi i mogao videti vodonični putnički automobil u formi krosovera, Hyundai Nexo, ali na našem kontinentu nisu bili dostupni kamioni korejske marke iz FCEV segmenta.

Sada se Hyundai hvali prvom isporukom serije od deset takvih vozila. Njihova konačna odredišna destinacija je Švajcarska. Ovo je samo deo kontigenta od ukupno pedeset jedinica koje će biti otpremljene tokom tekuće godine, dok će se taj broj uvećati na 1.600 primeraka, do 2025. godine.

Kamioni iz porodice XCIENT koriste pogonski sklop utemeljen na vodoničnim gorivnim ćelijama. Dva bloka ćelija obezbeđuju ukupno 190 kW. a tu je i trakciona baterija marke Akasol, Ključni parametri za ovu bateriju su kapacitet od 73,2 kWh i 661 V.

Električni motor marke Siemens isporučuje 350 kW uz čak 3400 Nm obtnog momenta. Sedam cilindara su u stanju da sačuvaju 32.09 kilograma vodonika pod pritiskom od 350 bara. Automatsku transmisiju je obezbedila američka kompanija Allison, dok je sistem oslanjanja u potpunosti pneumatski. Maksimalna brzina je malo skromnija od one koju postižu dizel kamioni i iznosi 85 km/h. Kamion je opremljen brojnim sistemima asistencije vozaču, uz sve savremene bezbednosne opcije.

Istovremeno, šasija s kabinom, svim pobrojanim cilindrima i ostalom instalacijom teži skoro celih deset tona. Ukupna nosivost kamiona dostiže oko 19 tona, a ako XCIENT vuče prikolicu, onda cela kompozicija može biti i 36 tona teška.

U saopštenju za javnost se, povodom rezerve snage, kaže sledeće: „Tačni podaci će biti ustanovljeni kasnije.“ To praktično znači da ni Korejci nisu sigurni kolika je autonomija jednog ovakvog kamiona. Ali, pretpostavlja se da će navedena drumska kompozicija, ukupne bruto težine od oko 34 tone, biti u stanju da bez dopune cilindara vodonikom, prevali oko 400 kilometara. Pritom treba znati da dopuna pogonskim gorivom u proseku traje između osam i dvadeset minuta.

Doneta je odluka, da u prvoj fazi korišćenja, bude otvoreno sedam stanica za dopunu vodonikom u Švajcarskoj, i to duž cevovoda. S druge strane, Hyundai planira da u budućnosti predstavi vodonični kamion koji bi bio u stanju da prevali i po hiljadu kilometara bez potrebe da svraća na jedno mesto, pomenuto u prethodnoj rečenici, a kojih će još dugo, dugo, biti mali broj.

Jedino je otvoreno pitanje troška nabavke kamiona i izgradnje infrastrukture. Ali, celokupnoj ljudskoj populaciji je sve važnije šta kažu ekolozi, nego ono što pričaju ekonomisti.

AutoRepublika

(3988)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments