1. Home
  2. Vesti
  3. Koreja kažnjava VW, Audi i Porsche zbog dizelgejta nakon dizelgejta (2015. do 2018.)
Koreja kažnjava VW, Audi i Porsche zbog dizelgejta nakon dizelgejta (2015. do 2018.)

Koreja kažnjava VW, Audi i Porsche zbog dizelgejta nakon dizelgejta (2015. do 2018.)

208
3
Podelite sa prijateljima:

Vlasti Južne Koreje su u utorak objavile da će oštro kazniti Volkswagen, Audi i Porsche, ali i da će podneti krivične prijave protiv odgovornih lica zbog ugradnje “nedozvoljenih uređaja” koji su pomogli da dizel vozila “neopaženo” emituju višestruko veće količine štetnih gasova od zakonom dozvoljenih.  

Ministarstvo za zaštitu prirodne sredine je izjavilo da više od 10.000 vozila marki (čitaj “varki”) Volkswagen, Audi i Porsche prodatih u Južnoj Koreji, počev od maja 2015. godine, pa sve do januara 2018. godine, poseduje nedozvoljene uređaje, čija je ugradnja izvršena kako bi se zavarala regulatorna tela, a u atmosferu emitovalo deset puta više azotnih-oksida u odnosu na ono što standardi dozvoljavaju.

Lokalni sertifikati koji su bili inicijalno izdati za osam modela će biti opozvani, a u inkriminisane modele se ubrajaju Audi A6, Volkswagen Touareg i Porsche Cayenne. Pored toga, proizvođač će biti prinuđen da plati globu u iznosu od 9,5 miliona američkih dolara, izjavio je ministar.

„Planiramo da ostanemo čvrsti, strogi u odnosu na manipulacije s izduvnim gasovima, i u budućnosti,“ izjavio je zvaničnik ministarstva u razgovoru s novinarima.

Objava iz Koreje dolazi samo nekoliko nedelja nakon vesti da je protiv bivšeg izvršnog direktora Audija, Ruperta Štedlera podignuta optužnica u Nemačkoj. Povod za krivičnu prijavu se odnosi na nelegalno reklamiranje i produbljivanje posledica dizel sknadala, umesto saniranja istog.

Optužbe protiv Štadlera su povezane sa preko 434.000 primeraka vozila marki Volkswagen, Audi i Porsche, a koji su bili opremljeni manipulativnim uređajima namenjenim zavaravanju dobijenim rezultatima na emisionim testovima.

Nedavno objavljena studija, tačnije ona koja je obelodanjena u martu 2017. godine, učinila je javnom računicu prema kojoj je 2,6 miliona vozila Volkswagena koja su opremljena nelegalnim softverom, uzrokovalo 1.200 preuranjenih smrtnih ishoda, samo u Evropi.

Protiv nemačkog konglomerata je tužbe podnelo više od 410.000 lica, a ogroman je i iznos koji od kompanije potražuju akcionari, zbog navodnog propusta rukovodstva grupe da ih blagovremeno informiše o problemu. O tome smo pisali u više navrata.

AutoRepublika

(208)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

„2,6 miliona vozila Volkswagena koja su opremljena nelegalnim softverom, uzrokovalo 1.200 preuranjenih smrtnih ishoda, samo u Evropi.“

Jezivo.

J4ZZER

4,6 smrtna slucaja na 10.000 vozila. Hmmm znaci tvoja dva dizela ubiju 0,00092 coveka 🙂

Spavas li mirno druze M? 🙂

moron

„Kriv sam“ …