1. Home
  2. Vesti
  3. BMW: Integrisani superkompaktni električni pogonski sklop bez retkih minerala
BMW: Integrisani superkompaktni električni pogonski sklop bez retkih minerala

BMW: Integrisani superkompaktni električni pogonski sklop bez retkih minerala

523
1
Podelite sa prijateljima:

U toku je proces razvoja pete generacije električnih pogonskih sklopova bavarske marke BMW, čiji je značaj rastući paralelno sa sve intenzivnijim trendom širenja koncepta elektromobilnosti kroz celokupnu automobilsku industriju.

Upravo to je razlog zbog kog se većina zvaničnika BMW-a u razgovorima sa novinarima, fokusira na tu temu. Sledstveno, potpredsednik kompanije zadužen za razvoj električnih pogonskih sklopova, Stefan Jurašček je izneo neke zanimljive tvrdnje u vezi budućih električnih modela marke, poput krosovera BMW iX3, kao i BMW i4.

Prema njegovim rečima “najvažnija prednost sistema pete generacije je to što je celokupan pogonski sklop (elektromotor, transmisija i prateća elektronika) integrisan u jedinstvenu i ekstremno kompaktnu celinu. Na ovaj način, takav pogonski sklop zauzima daleko manje mesta nego kada bi sve tri potceline bile zasebne“.

Pitanje prostora kod elektromobila je posebno važno, s obzirom na neophodnost instalacije gabaritnih baterijskih jedinica. Konceptualna različitost električnih u odnosu na konvencionalne automobile, ne brine nemačkog proizvođača previše, primarno zbog odluke da električni pogonski sklopovi budu, po prirodi modularni.

Baterijska jedinica za BMW i8

Pored toga, odluka čelnika kompanije BMW glasi da se kobalt, koji je neophodna sirovina u procesu proizvodnje elektromobila, nabavlja iz održivih izvora. Istraživači zaposleni kod proizvođača luksuznih automobile su usredsređeni na iznalaženje načina da upotreba retkih supstanci bude svedena na apsolutni minimum.

“Posvećeni smo tome da postepeno snižavamo učešće kritičnih sirovina koje koristimo. Na primer, apsolutni prioritet naših razvojnih timova je da se drastično smanji neophodnost korišćenja kobalta u baterijskim jedinicama,” rekao je Jurašček.

“Elektromotor koji ćemo koristiti u petoj generaciji električnih pogonskih sklopova ne sadrži niti primese retkih elemenata iz prirode,” dodao je on.

Proklamovani način razmišljana čelnika kompanije BMW, svakako zaslužuje pohvale.

AutoRepublika

(523)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Goran Jurković

Kobalt se ne koristi u pogonskim jedinicama nego u baterijama.