1. Home
  2. Zelene strane
  3. Ozbiljna dilema: Da li je 2025. oproštajna godina od SUS motora?
Ozbiljna dilema: Da li je 2025. oproštajna godina od SUS motora?
2

Ozbiljna dilema: Da li je 2025. oproštajna godina od SUS motora?

3.84K
2
Podelite sa prijateljima:

Godina 2025. bi mogla biti sudbonosna za vozila pogonjena benzinskim i dizel motorima. Naime, za tada su najavljeni novi, rigidniji Euro 7 emisioni standardi koje želi da uvede Evropska komisija na teritoriji Unije. Komitet sačinjen od stručnjaka i naučnika iz svih delova Evrope („Konsultantska grupa u vezi s emisionim standardima za vozila“) je dostavila studiju na ruke članova Evropske komisije, inače poznate po stalnim pozivima na usvajanje sve strožijih protokola, prvi je preneo Bild am Sonntag.

Novi automobili će u budućnosti „biti autorizovani“ da emituju najviše 30 miligrama azotnih-oksida po prevaljenom kilometru, prema jednom scenariju, dok drugi predviđa isparenja ovog zloglasnog jedinjenja, limitarana na samo 10 mg/km. Vrednost limita je ranije bila 60 mg za benzinska, a 80 mg za dizel vozila. Plan je da legalno isparenje za ugljen-monoksid bude sniženo sa 1.000 ili 500 mg na 300 ili 100 mg.

Testovi sprovedeni u živom saobraćaju, takozvani RDE (Real Drive Emissions) testovi, kod kojih se koristi pokretna aparatura kako bi se utvrdili nivoi štetnih emisija u stvarnom životu, to jest tokom vožnje, morali bi postati značajno restriktivniji u budućnosti. Svi faktori tolerancije koji su sada na snazi, biće ukinuti, o čemu smo pisali i pre par večeri, pa će vozila morati emitovati manje od najviše dozvoljenih vrednosti zagađivača, čak iako se voze konstantno pod „punim gasom“, i to bez razlike da li je spoljna temperatura – 10 ili +40 stepeni Celzijusa.

Kriterijimi bi ostali fiksni i pri nadmorskim visinama od 1.000 pa čak i 2.000 metara, za razliku od ranije kada je granica bila na 700 metara nadmorske visine. Dodatno, čak ni posle 15 godina eksploatacije i hipotetički prevaljenih 240 hiljada kilometara, parametri izduvnih gasova se ne bi smeli pogoršati na vozilu (ranije je granica bila na 160.000 km). Pogađate, strogi kriterijumi ostaju čak i kada je na vozilu montiran krovni kofer, nosač bicikla ili pak kada vuče prikolicu.

Teško da postoji ijedan motor s unutrašnjim sagorevanjem koji će biti u stanju da odgovori zahtevima koji se nameću da stupe na snagu već za nekoliko godina. Ako bi to i bilo tehnički izvodljivo, zahtevalo bi enormne investicije, koje uveliko nadmašuju budžetirane fondove, onakve kakvi su sada, pa bi ceo dodatno neophodan iznos bio prenet na leđa kupaca. Bilo bi potpuno neizvesno da li bi se prodavala čak i skupocenija vozila, što onda stavlja ubedljivo najveći znak pitanja do sada, uopšte na ceo segment konvencionalnih automobila.

Što se tiče aktuelnih vlasnika benzinskih i dizel vozila, kratak zaključak bi bio u duhu: s prodajom Euro 6 primeraka će se nastaviti sve dok zalihe traju, baš kao što je to bio slučaj i prilikom tranzicije s Euro 5 na Euro 6 normative.

AutoRepublika

(3835)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Nije problem … Ako zaista i bude ovako crno kako se sada najavljuje, uhvatićemo na vreme poslednji voz za neki nov primerak sa Euro6 … 😊

Stari Dejan

Ovoliko oštrije propise mislim da proizvođači ne bi mogli da ostvare ni za 15 a kamoli 5 godina od danas…