1. Home
  2. Vesti
  3. Kinezi već kopirali Ford Bronco
Kinezi već kopirali Ford Bronco
0

Kinezi već kopirali Ford Bronco

248
0
Podelite sa prijateljima:

Još jedan novi dan, još jedna priča o novom Fordovom terencu Bronco. Teško da je neki model dobio toliko medijske pažnje samo u prvoj sedmici tokom debija, a o tome smo vas detaljno izveštavali. Od zvanične promocije, pa do vesti da je bilo potrebno svega desetak sati da kompletno bude rasprodat za 2021. godinu, do trkačkih verzija i na kraju zanimljivost oko nesporazuma sa Goodyearom oko imena za pneumatike, a sedmicu završavamo (to jest počinjemo, pošto je Srbija sedam sati ispred Amerike i već je ponedeljak) sa još jednom zanimljivom vešću koja stiže iz Kine. Naime, domaći proizvođač Wey je predstavio crteže svog najnovijeg modela P01, o kome smo već pisali i u kontekstu promocije novog turbobenzinskog motora domaće proizvodnje, a nije potrebno mnogo vremena da zaključimo da se radi o kopiji Bronca.


Brend Wey je zapravo premijum divizija jednog od najpoznatijih kineskih proizvođača Great Walla, a fokus kompanije su terenci. Mnogi ga nazivaju „kineskim Jeepom“, a firma je nedavno potpisala ugovor o saradnji s nemačkim BMW-om, a u pogledu proizvodnje električnog Minija za tržište Azije.

Great Wall je u prošlosti pokazao interesovanje da kupi celokupni Jeep od Fiat-Chrysler korporacije pre nego što su pregovori zapeli, pa ako ne može da kupi američke terence – Kinezi očigledno smatraju da mogu da ih kopiraju.

U svakom slučaju, model P01 pruža veoma sličan prednji deo kao Fordov velikan, a to se posebno osnosi na okrugle LED farove. Sličnost je još veća pozadi u vidu vertikalne svetlosne grupe, a mogu će primetiti i određene linije sa Jeep Wranglera, kao što su proširena krila iznad točkova.

Dok „Jenkiji“ mogu ponuditi bogatu liniju agregata sa šest cilindara, visoki porezi u Kini i dalje limitiraju zapreminu na ispod 2,0 litre, pa se verovatno očekuje neki kompaktni turbobenzinac. Nepoznato je da li je karoserija samonoseća kao u slučaju krosovera ili je ipak u stilu „školjka na šasiji“ kao kod pravih, rasnih terenaca.


Wey namerava da debituje sa serijskim modelom za nekoliko meseci, a u prodaji će se pojaviti nešto kasnije. Šanse su male da će Ford tužiti kinesku firmu za krađu dizajna, posebno zato što su i ranije postojali slični „copy/paste“ poduhvati gde je kineski sud zaključio otprilike sledeće: „Ako hoćete da prodajete svoje automobile u Kini, onda ne možete tužiti naše firme“.

A naravno svako želi da posluje na najvećem svetskom tržištu…

AutoRepublika

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments