1. Home
  2. Vesti
  3. Novinarke biraju automobil godine
Novinarke biraju automobil godine
3

Novinarke biraju automobil godine

237
3
Podelite sa prijateljima:

U finalu su modeli sledećih marki: BMW, Audi, Jeep, Peugeot, Kia i Ford.

Svetski automobil godine po izboru žena (Women’s World Car of the Year – WWCOTY) predstavljaće izbor žirija sačinjenog od žirija koji se upravo opredelio za skraćenu listu pretendenata na titulu koja se dodeljuje od 2009. godine. Glasaće 56 dama u ulozi automobilski novinarki, s radnim mestom u jednoj od 40 zemalja.

Pred njima se našao kontingent od 65 noviteta koji su predstavljeni tokom 2021. godine i one su imenovale pobednike u šest kategorija. Električni automobili dominiraju u tri od njih, dok će konačni pobednik biti proglašen na Dan žena, odnosno na 8. mart.

Brojni faktori su uzeti u obzir prilikom izbora vozila, dok je ideja za pobedničke modele predviđala da oni moraju da nadmaše rivale na polju bezbednosti, uživanja u vožnji, komfora i tehnologije. Cenjen je i dobar dizajn kao i vrednost dobijena za plaćeni novac. Dodatno, najbolji automobili bi trebalo da budu i najštedljiviji i s najmanjim odrazom na životnu okolinu.

Kao rezultat primene navedenih kriterijuma dobismo listu od šest kandidata za pobedu. U kategoriji „velikih automobila“ tu je baterijski krosover Ford Mustang Mach-E, dok je kod velikih SUV-ova lider BMW iX. Imamo i najbolji model visokih performansi, po ženskom ukusu što se kaže, a to je opet električni Audi e-Tron GT.

Pride, jedno od liderskih mesta je pripalo i elektrifikovanom modelu Jeep Wrangler 4xe, jer je nadmašio konkurenciju u segmentu pikap kamioneta i vozila s pogonskom formulom 4×4. Preostale dve titule u kategorijama gradskog vozila i porodičnog krosovera su odneli Peugeot 308 i Kia Sportage.

U poslednjoj rundi nadmetanja, takozvanom superfinalu, žene će proglasiti automobil godine za 2022. U skladu s tradicijom, to će se desiti na Dan žena.

Prošle nedelje su selektovani i finalisti za Svetski automobil godine. Pretendenti su Audi Q4 e‑tron, Cupra Formentor, Ford Mustang Mach‑E, Genesis G70, Honda Civic i Ioniq 5. Ali, ne samo oni jer lista uključuje i Hyundai Tucson, Kia EV6, Lexus NX, kao i blizance s oznakama Toyota GR 86 i Subaru BRZ.

AutoRepublika

(237)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

3 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Primedba – nedostaje elektricni Hummer! To je favorit moje zene. Tezina preko cetiri tone (Hummer ne zena!), snaga 1000KS i obrtni moment 15.600 Nm, duzina 5m, sirina 2,2m. To je, bre, auto :-)!!!

TheStig

To je kanta obicna.

Iznogud Časni

Kuri me bolac!
Nego, jedared Musa, kad smo bili u Vrnjackoj banji, dolazi i kaže abam ti ove trebe. Rekoh, što?! Kaže, ne peru guzicu, neg samo otrljaju novinskim papirom, pa ih od sada zovem – novinarke.
I tako je Musa uveo u žargon još jednu klasu treba – novinarke.
Et, sad novinarke biraju ….. Sapun i vodu, sunce ti žarko, reče Musa! 🙂