1. Home
  2. Vesti
  3. Ariel Nomad R od sada i sa 339 „konja“
Ariel Nomad R od sada i sa 339 „konja“
1

Ariel Nomad R od sada i sa 339 „konja“

248
1
Podelite sa prijateljima:

Svima nam je sigurno poznat model Ariel Atom iz serijala Top Gear kao jedan od omiljenih proizvoda čuvenog novinara Džeremija Klarksona. Ponosni Britanac je voleo da hvali domaće proizvode, a upravo se Atom pokazao kao najzabavniji proizvod za vožnju na stazi i možda najbliži način da neki trkački „automobil“ izvezete na ulicu i zakonski ga vozite u svakodnevnom saobraćaju. Ali Atom nije jedini model Ariela i još od 2015. godine u ponudi se nalazi Nomad.

Dok je namera konstruktora u osnovi bila ista, između njih postoji i jedna bitna razlika. Naime, Atom je namenjen vožnji na asfaltu dok je Nomad za terenske predele, a ceo doživalj je upravo postao bolji pošto na tržište stiže i ekstremno R izdanje.


Nomad R pokreće Hondin 2,0-litarski turbobenzinac koji razvija 339 konjskih snaga i maksimalnih 329 Nm obrtnog momenta. Ariel obećava ubrzanje iz mirovanja do 100 km/h za samo 2,9 sekunde i maksimalnu brzinu od 194 km/h.

Dok je deo o brzini možda najmanje impresivan, britanski proizvođač vozila kaže da vozači retko kada jure brže od toga i da većina njih čak i u ekstremnim uslovima uglavnom ne prelazi cifru od 100 km/h. Možda će najviše biti razočarani potencijalni kupci u Americi, Australiji i Bliskom Istoku, pošto se na ovim lokacijama nalazi mnogo pustinjskih delova pa je moguće dostići i veću brzinu, ali je Ariel iz bezbednosnih razloga nikako ne preporučuje.

Pored moćnijeg motora, R se zapravo jako malo razlikuje od standardnog Nomada, koji je takođe dostupan sa Hondinim agregatom, ali ovaj put „atmosfercem“ zapremine 2,4 litre sa 235 „grla“. To znači da je „roll-bar“ identičan, kao i terensko ogibljenje i 18-inčne felne sa Yokohama A052 pneumaticima.

Zahvaljujući manjem agregatu R je nešto lakši od standardnog modela pa težina iznosi svega 650 kilograma. Vlasnik može da podesi visinu vozila na nekoliko načina pa sa svega par poteza, Nomad postaje relativno civilizovan i za asfalt.

Ariel takođe sarađuje sa mnogobrojim samostalnim tjuning kućama pa je u stanju da proizvede Nomad po želji i u skladu sa dubinom džepa kupca. Međutim, u tom slučaju vlasnik gubi fabričku garanciju.

 

Britanski proizvođač vozila je za sada primio samo pet narudžbi pa će na toliko jedinica i limitirati ponudu. Jasno, kompanija je uvek u stanju da proizvede dodatne primerke. Cena na domaćem tržištu iznosi 64.500 britanskih funti, što je oko 71.000 evra ili 81.000 američkih dolara.

AutoRepublika

(248)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

Uh…. da mi daju neki jak sportski auto, i da ga vozim 200 na sat, kako pesma kaže… sumnjam da bi uživao kao da vozim neki krš… po seoskim putevima…cca 50kmh…

ovaj Atom, bi mi tako legao, po lokalnim seoskim putevima…. dušu bi mu uzeo…. tj amortizere i oslanjanje….

naravno, safety first..