1. Home
  2. Life
  3. Tehnologija & IT
  4. Nov turbo motor i devetostepena automatska transmisija iz Great Walla
Nov turbo motor i devetostepena automatska transmisija iz Great Walla

Nov turbo motor i devetostepena automatska transmisija iz Great Walla

3.56K
1
Podelite sa prijateljima:

Turbo motori upareni s robotizovanim menjačkim kutijama s dvostrukom spojnicom nisu nikakva nepoznanica za kinesku automobilsku industriju. Naprotiv, česta su pojava i mnogi proizvođači iz najmnogoljudnije zemlje sveta ih nude. To isto važi i za kompaniju Great Wall, uz opasku da su aktuelni turbo asistirani agregati naslednici starih pogonskih jedinica nastalih na temelju Mitsubishijeve licence.

Međutim, ovaj članak je napisan u čast potpuno novog motora za koji odgovorni u kompaniji tvrde da je nastao u sopstvenoj režiji (bez navođenja partnerskih društava) i da je 90% komponenti originalno, odnosno jedinstveno.

Devetostepena automatska menjačka kutija s dvostrukom spojnicom

Motor kodne oznake 4N20 krasi dvolitarska zapremina uz prečnik cilindra od 82 milimetara i hod klipa od 94,6 milimetara. Motor poseduje direktno ubrizgavanje goriva pod radnim pritiskom od 350 bara, električnu vodenu pumpu i varijabilni sistem otvaranja ulaznih i izlaznih ventila koji dozvoljava simulaciju Milerovog ciklusa, poznatog po eknomičnosti, Deklarisana termalna efikasnost iznosi 38,3%, iako najsavremenije jedinice dostižu i svih 40%. Što se tiče štetnih emisija, one su na nivou propisanom standardom China 6, koji u principu replicira zahteve iz Euro 6 normativa.

Performanse koje obezbeđuje novi motor su sasvim solidne, mada ne i vrhunske. Osnovna verzija razvija 204 konjskih snaga uz 320 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta koji je raspoloživ između 1.500 i 4,000 obrtaja kolenastog vratila (radilice u kolokvijalnom rečniku). Moćnija verzija je dovoljno snažna da na točkove „razbaca“ 245 ks uz 385 Nm, ali su ovi njutn metri dostupni u užem intervalu broja obrtaja (1.750-4.000 rpm).

Paralelno s novim motorom, predstavljen je automatski menjač s dvostrukom spojnicom i devet stepeni prenosa. Skoro da nikakve pojedinosti s njim u vezi nisu obelodanjene, ali je ipak konstruktor najavio za 36% kompaktnije pakovanje i za 2% efikasniji rad u odnosu na aktuelnu sedmostepenu menjačku kutiju.

Menjačka kutija je osmišljena na način da dozvoljava naknadnu ugradnju elektromotora unutar kućišta, kako bi se dobio savremeni hibridni pogonski sklop. Prema najavama i onom što smo saznali u nekom ranijem periodu, hibridi druge generacije će posedovati elektromotor smešten baš u menjačkoj kutiji.

Novi motor i menjač će se pojaviti na serijskim verzijama kineskih automobila već tokom ove godine. Očigledno je da se misli na dolazeću generaciju krosovera Haval H5 i Haval H6. Međutim, nije nemoguće da se isti tandem pojavi i u budućem SUV-u Wey P01, čiji su tizeri predstavljeni pre neki dan, a mi ih upravo donosimo vama na uvid.

AutoRepublika

(3563)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Mikele

Počelo je …