1. Home
  2. Vesti
  3. Nemačko istraživanje ukazuje da su automobili sve veći
Nemačko istraživanje ukazuje da su automobili sve veći
0

Nemačko istraživanje ukazuje da su automobili sve veći

557
0
Podelite sa prijateljima:

Centar za istraživanje automobila iz Duizburga (CAR) obavio je studiju u vezi sa konstantnim rastom dimenzija novih automobila čiji smo svedoci u poslednjih nekoliko godina. 

Prava je retkost u modernoj automobilskoj industriji da je nova generacija kraća ili uža od prethodnog izdanja. Automobili iz iteracie u iteraciju rastu, što naravno, osim svojih prednosti ima i mane.

CAR u svom istraživanju navodi da je SUV trend i dalje izražen, pogotovo u Nemačkoj, gde je u prvoj polovini ove godine čak 34% prodatih vozila pripadalo upravo ovom segmentu. No, oni ističu da je verovatno ovaj trend povukao za sobom i praksu uvećavanja gabarita automobila.

Nakon što su izvršili proračune, CAR je došao do sledeće računice. SUV modeli su u proseku 3 cm duži, 4 cm širi i čak 159 kg teži od ostatka flote. Institucija iz Duizburga ističe da je razlika naspram standardnih automobila frapantno manja, s obzirom na to da je nekada iznosila i do 10 cm u dužini, 30 cm u širini i neverovatnih 600 kg u masi.

Razlika se može pripisati činjenici da su automobili počeli da rastu u svim klasama, pa je tako današnji model iz B segmenta manje-više jednak onom koji se nekad nalazio u C segmentu. Ipak, ističe se i još jedna često zaboravljena istina – SUV trend ne gub na zamahu.

A kada se jedna klasa vozila tako popularizuje, onda neminovno dolazi do njene diverzifikacije. Tako u poslednje vreme dobijamo sve više malih gradskih krosovera, koji su svojim dimenzijama značajno bliži standardnim vozilima.

Čovek koji stoji iza ove sprovedene studije, Ferdinand Dudenhofer, ističe da su SUV vozila postala normalna pojava u urbanim centrima, jer imaju određene prednosti kada je reč o eksploataciji u ovakvim uslovima.

AutoRepublika 

(557)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments