1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Koja marka plasira Amerikancima skoro polovinu svoje prodaje u vidu karavana?
Koja marka plasira Amerikancima skoro polovinu svoje prodaje u vidu karavana?

Koja marka plasira Amerikancima skoro polovinu svoje prodaje u vidu karavana?

1.96K
2
Podelite sa prijateljima:

Priznaćete da nestvarno zvuči vest koja govori o tome da je jedna renomirana marka skoro polovinu broja isporučenih vozila tokom 2018. godine, dakle u doba ogromne globalne popularnosti vozila s povišenom pozicijom sedenja, proizvela u karavnskom izdanju. To nije sve. Tržište na kojem je zabeležen ovaj skor nije tek neko sporedno, već jedno od ključnih globalnih, odnosno američko.

Evo konretnijih podataka o rastu tražnje za krosoverima u prethodnom periodu. Naime, u poslednjih pet, šest godina, zabeležen je impresivan rast prodaje kompaktnih krosovera (75%), dok je segment ulaznih premijum SUV-ova ostvario procvat u visini 71%. Krosoveri srednje veličine su u istom periodu traženiji za 60%.

Ipak, mnogi će se iznenaditi kada saznaju, ako im već nije poznato, da su karavani zauzeli četvrtu poziciju na listi najbrže rastućih segmenata tržišta, s obzirom na to da je očitan rast tražnje od 29%, počev od 2012. To naravno nikako ne znači da karavani postaju planetarno popularni ponovo. Prodajne brojke su veoma skromne, a kao takve, ipak rastu.

U takvim uslovima, Volvo je uspeo da u američkom prodajnom miksu dostigne 44,4% sa modelima “produženog krova” (karavanima). Sumnjemo da postoji ljubitelj automobila kome ova vest neće izmamiti osmeh na licu- Da podsetimo da pored krosovera XC90, XC60 i XC40, Volvo nudi i sedane S60 i S90, kao i derivate u obliku karavana V90 i V60. Tu su naravano i verzije prilagođene svim terenima, a one poseduju sufiks Cross Country.

Najpristupačniji model u familiji karavana švedske marke jeste V60, dok je njegova Cross Country verzija skuplja za nekih petnaestak procenata. Da priču zaključimo informacijom da je Volvo prodao 6.988 karavana tokom prošle godine u Americi.

AutoRepublika

(1960)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Eto, ako je merilo obim prodaje, ispada da je Kia Stinger prošle godine bila popularnija skoro tri puta od karavanskih izvedbi volvo serije 60 i 90 🙂

hercegovac

Volvo karavani poznati kao ponajbolje odradjeni karavani u autoindustriji. Podrzao bih tu jos i Audi karavane.