1. Home
  2. Vesti
  3. IVECO isporučuje nemačkoj armiji više od hiljadu kamiona
IVECO isporučuje nemačkoj armiji više od hiljadu kamiona
6

IVECO isporučuje nemačkoj armiji više od hiljadu kamiona

7.35K
6
Podelite sa prijateljima:

Divizija kompanije Iveco s nazivom IVECO Defense Vehicles je pobedila na tenderu raspisanom od strane nemačkog Ministarstva odbrane za izbor dobavljača 1.048 vojnih kamiona namenjenih potrebama nemačke vojske u periodu od 2021. do 2028. godine. Ako se neko pita kako je došlo do toga da italijanska marka vojnom opremom snabdeva Nemce, treba reći da je odluka kupca posve razumljiva. Konkretni modeli se kompletiraju u Magirusovoj fabrici smeštenoj u nemačkom Ulmu.

Dole su prikazane fotografije nastale u pomenutoj fabrici u Ulmu gde se na prvoj vidi deo kontigenta od tri stotine primeraka sa šasijom Eurocargo 4×4 namenjenih sudanskoj armiji, dok je na drugoj prikazan Trakker s kamuflažnom folijom. Treća slika prikazuje verziju Trakker s oklopnom kabinom.

Dakle, u Bundesveru već funkcioniše oko dve hiljade kamiona marke Iveco. U 2018. godini je potpisan ugovor za isporuku 280 lakih kamiona Eurocargo 4×4, earlier, dok je 2015. godine ugovorena nabavka 138 kamiona s pogonom 8×8…

Sada nemačka armija treba da dobije slične oklopne kamione, ali kao što je objavljeno, oni će pripadati trećoj generaciji modela. Prvi kontigent koji broji 224 vozila će se sastojati od primeraka s oznakom 8×8 Trucker, čije će kabine biti neprobojne. Oznaka GTF 8×8 predstavlja na nemačkom sročen akronim zaštićenih teretnih transportnih vozila (geschützte Transportfahrzeuge) ili ZLK 15t (onda kada im je nosivost 15 t).

Navodi se da oklopne kabine ne štite samo od lakog naoružanja već i od detonacija NBC oružja pri čemu se opet radi o skraćenici (nuklearna, bioliška i hemijska – chemical). Odmah ispod vetrobranskog stakla se mogu pročitati slova KMW koja predstavljaju potpis proizvođača kabina Krauss-Maffei Wеgmann. To je kompanija koja sklapa i tenkove Leopard, lične oklopne transportere Boxer, oklopna vozila Dingo utemeljena na primercima Unimoga. Tu su i još neka oklopna vozila.

Paleta oklopnih vozila s oznakom KMW (s leva na desno): Fennek, noviji Dingo 3, BTR Boxer, Dingo 2 i AMPV

Kamioni će naručiocu biti isporučeni u pet različitih modifikacija uključujući i one sa šasijom podesnom za transport standardizovanih kontejnera, zatim primerke s utovarivačevima i vinčom.

Nezavisno od toga koja varijanta je u pitanju, pogoni je motor koji ispunjava Euro-6 standarde, iz kog razloga svi primerci koriste najčistije dizel gorivo, za razliku od teškaša koje koristi ruska vojska i koji mogu sagorevati i dizel najnižeg kvaliteta, jer su u najboljem slučaju pogonski sklopovi usklađeni sa zahtevima iz Euro-2 standarda, mada nije retkost da ne ispunjavaju niti jedan jedini kriterijum iz Euro normativa.

Pošto nam je izvor za ovu priču ruski medij da kažemo da je u doba dok je ministar odbrane Ruske Federacije bio Anatolij Serdjukov, bilo bliskih kontakata s pomenutim društvom IVECO Defense Vehicles, a zatim je bila i organizovana montaža lakih oklopnih vozila LMV, koja su u ruskom izvođenju primila naziv Lynx. Lokalno organizovano sklapanje bilo upriličeno u fabrici KAMAZ Remdizel.

IVECO LMV, iliti Lynx, za jedinicu za deminiranje terena ruske vojske

Paradoksalno, ali Rusi su koristili Lynx koji je kao terenac bio inferioran u odnosu na Tiger kao vozilo koje je koristio NATO, a pride su i rezervni delovi bili skupi. Povrh toga, ni pouzdanost nije bila na zadovoljavajućem nivou.

S dolaskom modela Šojgu, ovaj projekat je napušten a oko tri stotine primeraka Lynxa su ostala u službi i nalaze se u Siriji i Nagorno-Karabahu.

AutoRepublika

(7354)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Skoro svaki dan ganz novi Manovi u svabskoj maskirnoj semi iz Austrije pice za Njemacku.Izgleda da je logistika u Bundesveru na veoma visokom tehnickom nivou.

igi

Da se ne spremaju da i po treći put izgube rat…

don

Šire koronu 🙂

don

Nisu dilde!? Protestiram!!!!
P.s.
Neko se izgleda sprema za rat.

Zoca

Nase drzavne sluzbe sigurno ne bi uzele nesto sto se sklapa na nasoj teritoriji.

Atila

Bice opet svaba jase crnog konja… 😁😆