1. Home
  2. Vesti
  3. Volkswagen Arteon deli sudbinu „brata Passata“
Volkswagen Arteon deli sudbinu „brata Passata“
11

Volkswagen Arteon deli sudbinu „brata Passata“

4.73K
11
Podelite sa prijateljima:

Uz veliku tajnost, kao i obično u Volfsburgu, Volkswagen Arteon je nestao iz ponude brenda u Nemačkoj. Najsportskija i najelegantnija limuzina koju je proizvođač predstavio u Evropi 2017. oprašta se na glavnim evropskim tržištima pred predstojeće predstavljanje novog Volkswagena ID.7 koje će debitovati na Salonu automobila u Šangaju.

Limuzina sa vrha ponude (ili je možda bolje da kažemo kupe sa četvora vrata?) nestala je sa nemačkog tržišta, i dalje zadržavajući opciju konfiguracije Arteona Shooting Brake, koji nije dostupan ni u Austriji ni u Italiji, ali ostaje u ponudi u Španiji i Francuskoj. Naznaka da ove evropske zemlje i dalje imaju raspoložive jedinice, budući da se mora uzeti u obzir da se narudžbine za novi Volkswagen ID. otvaraju najesen, a prve jedinice Arteonove električne zamene biće isporučene oko proleća 2024. godine.

Osmišljen kao zamena za Passat CC i CC, Arteon se nije samo prodavao na evropskom kontinentu, već je prešao i „baru“ da bi se prodavao u Americi i Kanadi, gde se nije proslavio, pa je pre dve godine nestao sa tog tržišta. U Evropi, najbolja godina u prvoj fazi pre fejsliftinga bila je 2018. kada je postigao 21.495 jedinica. Podaci kojima raspolaže „Carsales” pokazuju da je, samo dve godine kasnije doživeo nagli pad prodaje.

Godina 2020. bila je ista godina kada je Arteon Shooting Brake počeo da se prodaje, i nekako je uspeo da se oporavi sa skoro istom snagom kao dve godine ranije, dostigavši blizu 21.000 jedinica u 2021. Poslednji rekordi pokazuju prodaju od 22.501 jedinice u 2022. godini. Ne može se reći da je bio uspešan model, jer je za nešto manje od šest godina jedva prešao brojku od 107.000 primeraka, ali je ispunio cilj koji je VW postavio praktično u vreme kada su sedani već bili bukvalno posečeni.

Nemačka firma je prošlog leta testirala napredniji enterijer u mulama Arteona Shooting Brake, ističući veliki ekran osetljiv na dodir na centralnoj konzoli i čistiji tunel za prenos. Poznatija varijanta za koju se očekuje da će ostati u ponudi još neko vreme, kao Passat Variant, do dolaska praktičnije opcije novog ID.7, omogućavajući Arteonu Shooting Brake da preživi sa poboljšanjima nekoliko godina. Između ostalog i zato što mu nije prošao vek i nije bio u prodaji više od tri godine, a nemačka firma ga, osim iznenađenja, neće tako olako naplatiti.

AutoRepublika

(4734)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ostvario je, blago rečeno, jako jadne prodajne rezultate.
A za razliku od Passat-a CC ( koji mi je oduvek bio lepog spoljnog dizajna ), Arteon mi nikada „nije legao“.

Kitittelj

Uh meni se ovaj auto svidja toliko da ce verovatno da bude moja sledeca kupovina, citao sam test ovde na AR i slazem se sa nedostacima, ali dzaba, mnoooogo mi se svidja.

Matija

Licno smatram Arteon u obe verzije veoma lepim automobilom. Razlog za neuspeh nije mi sasvim jasan, jednostavno nema nikakvih informacija o reakciji publike osim brojki o padu prodaje. Sve sto bih menjao na ovom autu jeste prednja maska – trebalo bi da se digne iznad nivoa Pasata.

Kitittelj

Meni se i prednja maska svidja, pogotovo u R line izvedbi. A zadnji deo mi je u stilu nekog „pravog“ kupea, on mi je mozda najefektniji deo auta, uz vrata bez okvira naravno.

Matija

Sllazem se: zadnji deo u fastback formi je absolutno uspeo!

Matija

Moram da vam otkrijem jednu tajnu: Dejan Hristov i ja spremili smo predlog dizajna Arteona sa obelezjima marke Cupra. Poslovna logika je sledeca: Cupra je od mirnog SEATa napravila veoma uspesan sportski auto – kako bi bilo da to isto proba sa Arteonom? Izmene su minimalne, rezultat je i nas dvojcu sasvim iznenadio! 🙂

comment image
comment image

Kitittelj

Bravo! Lepo bi bilo videti i prednjicu. Mala zamerka – da nije zadnji kraj nekako previše izdužen, konkretno branik u donjem delu?

Matija

Sve je original, samo je hauba napred malo produzena, dodata su Cuprina svetla i bordure iznad tockova. Absolutni minimum izmena! Prednjica bi bila opet slicna Cuprinoj – ovde je model Formentor koji nam je sluzio kao uzor. To je SUV, Arteon je nizi i dinamicniji, napravili smo od njega musclecar. 🙂

comment image

Kitittelj

Da, da, vidi se pečat Formentora na njemu. Skoro videh jednu u kraju, izgleda kao neka zver spremna da skoči, spremna za akciju. Nije ni toliko visoka, kao da nije SUV.

Laki

Svaka čast junače.

Matija

Zahvaljujem! 🙂