1. Home
  2. Vesti
  3. Dodge Challenger SRT Super Stock – dinosaurus postao još moćniji
Dodge Challenger SRT Super Stock – dinosaurus postao još moćniji
1

Dodge Challenger SRT Super Stock – dinosaurus postao još moćniji

211
1
Podelite sa prijateljima:

Teško je zamisliti da će Dodge Challenger uskoro ući u trinaestu godinu proizvodnje, a koliko je zapravo star pokazuje jedan drugi podatak. Naime, njegova LX platforma potiče još iz sredine devedesetih godina prošlog veka i razvio je Daimler za tadašnju generaciju Mercedesove E klase.

Od originala je ostalo jako malo sa izuzetkom nekoliko delova ogibljenja, a Dodge je vremenom unapređivao svog velikana i dodavao moćnije motore i kvalitetnije komponente u enterijeru. Challenger je poslednje dve godine završio na drugom mestu među najprodavanijim kupeima u Americi (prošle godine 60.997 isporučenih primeraka), odmah iza Forda Mustanga, ali ispred rivala kao što je Chevrolet Camaro.

Američki proizvođač vozila nema velike planove ni za predstavljanjem eventualnih promena za 2021. godinu, ali je proširio ponudu lansiranjem nove verzije koja nosi Super Stock oznaku.

Ovaj automobil je kombinacija dosadašnjih modela kao što su Demon i Redeye. Za početak, snaga već postojećeg 6,2-litarskog V8 motora je povećana sa 797 na 807 „grla“, a da bi automobil bio što brži na takozvanim „drag“ trkama, onima na pravcu, Super Stock je dobio i profesionalne Nitto Drag Radials pneumatike. Tu su i lagane 18-inčne felne, kao i kočni diskovi prečnika 14,2 inča, koje potpisuje čuveni komponentaš Brembo.

Super Stock je u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za samo 3,3 sekunde i da pređe četvrtinu milje za 10,5 sekundi, pri čemu kroz cilj prolazi brzinom od 210 km/h. Kada smo već kod brzine, da kažemo da maksimalna iznosi 269 km/h, što je verovatno niska cifra za snagu motora, ali Dodge kaže da je cilj bio pružiti impresivno vreme na trkama ubrzanja.

Za one koji žele više, tu je i dalje Demon verzija koja povećava snagu na 840 „grla“ i donosi veliki broj električnih pomagala, pa je samim tim na četvrtini milje za punu sekundu brža. Dodge će i dalje držati u ponudi nekoliko jeftinijih alternativa sa V6 i V8 motorima, i to za sve one koji ne mogu da priušte Super Stock. Njegova cena će da iznosi oko 85.000 zelenih novčanica, što svakako nije niska cifra, ali za svoje brojeve ubrzanja teško da postoji bolji izbor.

Prvi primerci će biti isporučeni kupcima posle Nove godine.

AutoRepublika

(211)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Branko

“ Tu su i lagane 18-inčne felne, kao i kočni diskovi prečnika 14,2 inča, koje potpisuje čuveni komponentaš Brembo.”
Diskovi od 14,2” nisu sigurno, možda 17,2”?