1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot e-208 GT – Auto godine… na baterije!
Peugeot e-208 GT – Auto godine… na baterije!
40

Peugeot e-208 GT – Auto godine… na baterije!

3.87K
40
Podelite sa prijateljima:

Stogodišnja istorija francuske automobilske industrije obeležena je nemilosrdnom konkurencijom između Peugeota, Citroena i Renaulta, no na jednom polju do sada se nisu mogli sukobiti. Reč je naravno o električnim modelima, koje grupacija PSA poseduje tek od pre par meseci, za razliku od Renaulta koji je izgradio sasvim solidnu reputaciju, pre svega zahvaljujući famoznom Zoe (TEST).

Nakon osam spokojnih godina, Renault Zoe najzad ima razloga da se ozbiljno zabrine. Dolazak lažnih trojki, Peugeota e-208, DS3 Crossback i e-Corse, označava kraj epohe bez konkurencije, posebno jer se radi o „kompletnim“ vozilima, za razliku od nedorečenog iOn (16 kW/h i 67 ks), nastalog pre desetak godina u saradnji s Mitsubishijem.

Peugeot je dakle imao vremena da dobro analizira tržište i izabere trenutno možda najbolji put, jer bazirajući svoj 208 na modularnoj CMP (Compact Modular Platform) platformi, sposobnoj da prihvati različite vrste pogona, izbegao je troškove proizvodnje za dva različita modela, kao u slučaju Renaulta Zoe i Clio. Električni 208 tako je praktično identičan „običnim“ verzijama, od njih se distancira tek slovom „e“ na C stubu, plastičnim zaštitama na lukovima točkova kao kod GT i GT-Line završnog nivoa (ovde za sve završne nivoe), značkama lava u „ledeno“ plavoj boji i odsustvom „auspuha“. Tim bolje, jer u estetskom smislu novi 208 zaslužuje samo hvalospeve, što se odražava i na porudžbine. Kako to vole da kažu Francuzi, prodaje se kao „petits pains“ (mali hlebići), ili ukoliko više volite balkansku verziju, k’o alva! Kruna svega je titula Automobila godine u Evropi, koju je odneo ispred nosa Tesla Modelu 3.

Dolazak električne verzije sigurno će povećati potražnju, najskromnije procene kažu da će 10 % svih prodatih 208 biti na baterije. O tom potom, da vidimo sada detaljnije jesu li ovom malom lavu dovoljno ojačali zubi i porasle kandže za ozbiljniji duel s najprodavanijim električnim automobilom u Evropi, Renaultom Zoe? Na papiru jesu, e-208 pokretan je motorom koji razvija maksimalno 100 kW, odnosno 136 ks i 260 Nm maksimalnog obrtnog momenta. Ovaj je napajan litijum-jonskim baterijama ukupne snage 50 kWh (46 kWh upotrebljivih), što je više-manje na nivou Zoe 2, s najsnažnijim agregatom od 136 ks (245 Nm) i baterijama od 52 kWh.

„Autonomna anksioznost“

Po WLTP normama, Peugeot tako poseduje 340 kilometara autonomije, nije loše, no i dalje slabije od Zoe, koji se može pohvaliti sa 395 kilometara. Kažete ma sve je to samo teorija, tačno, jer napunjen „do vrha“ moj e-208 pokazao mi je pri preuzimanju autonomiju od 220 kilometara, dok je na putnom računaru kod Zoe, voženog pre par meseci, stajalo 342 kilometra. Opa bato, neko tu laže, no sve ovo je i dalje samo procena, zasnovana na prethodno ostvarenom proseku. Posve je moguće da je neko pre mene žestoko poterao ovaj mali Peugeot, zbog čega odmah resetujem putni računar i sa zebnjom uzimam tridesetak kilometara auto-puta, koliko deli  gradić Poissy (fabrika PSA gde preuzimam test vozila) i Pariz. Zašto sa zebnjom? Verujem da vam je sada svima poznato kako je auto-put „smrtni neprijatelj“ električnih automobila, preciznije rečeno baterija, čiji se kapacitet prazni kao šupalj rezervoar.

No dobro, javnih punjača je sve više, dok su baterije pune hajde da ga isprobam i u ovakvim okolnostima, i to uz program Sport. Naime, e-208 razvija spomenutu snagu samo kada je ovaj uključen, izborom programa Normal snaga je ograničena na 109 ks (220 Nm), odnosno 82 ks (180 Nm) u Eco režimu. Verujte mi na reč, razlike su ogromne, no tim bolje! Jer, u svakodnevnoj upotrebi, od semafora da semafora, i 82 ks su „puna kapa“, posebno jer se njegovim izborom optimizuje potrošnja. Kasnije u potrošnji, za početak testiramo perfomanse, koje su zaista impresivne za jedan ovako mali automobil. Samo 8 sekundi do 100 km/h podatak je vredan poštovanja, što je osetno bolje od Zoe, kome treba 9,5 sekundi.

Snaga je raspoloživa već s prvim pređenim metrima, pod uslovom da je asfalt suv, u protivnom eto proklizavanja i rasipanja. Još je impresivniji na kratke staze, do 50 km/h ubrzava za manje 3 sekunde (2,8 sekundi), dok međuubrzanje od 80-120 km/h ostvaruje za samo 6,8 sekundi. Podrazumeva se da je „menjač“ automatski (jednostepena redukcija), čak i ručica podseća na automatski EAT8 koji ide uz SUS motore.

„Zujim“ tako auto-putem k’o veliki i bez ikakve muke dostižem maksimalnih 150 km/h. Radi se o ograničenoj brzini kako bi se sačuvala autonomija, u protivnom e-208 lako bi dostigao 200 km/h, kao i benzinski blok 1.2 Pure Tech 130. Kad ga već spomenuh, treba reći da ga je električni motor nadmašio u svakom pogledu, izuzmemo li naravno autonomiju. Tako dođosmo i do „Ahilove pete“ svih električnih automobila, računajući i famoznog Teslu. Ne, nemojte se zavaravati fabričkim podacima, oni se ne odnose na vožnju u ovakvim uslovima, već su često duplo manji! Upravo zato odgovorno tvrdim da trenutno nema nikakve svrhe potrošiti stotinak hiljada evra na neki prestizni SUV tipa Audi e-tron, kada njim ne možete u „jednom cugu“ otići na odmor, već morate precizno isplanirati gde ćete se zaustaviti i napuniti baterije. Pa čak i ukoliko ste i to savršeno odradili, niko vam ne garantuje da punjač (punjači) funkcioniše ili je već zauzet. Upravo to mi se desilo s jednim, poznatim pod imenom Corri-Door, koji su par dana ranije deaktivirani (ukupno 217 snažnih punjača)!?

Inače dotična kompanija je filijala znatno snažnije i poznatije kompanije EDF (Electricite de France), zadužene da razvije i elektrifikuje nacionalnu teritoriju, posebno izvan gradova, na auto-putevima. Šta je pravi razlog možemo samo da nagađamo, no čitava mreža od ranije je poznata po problemima u vidu neispravnih punjača. Najgore će proći vlasnici Nissan Leafa (TEST) s priključkom nazvanim CHAdeMO, jer su jedini kompaktibilni s ovim punjačima od 50 kW. Drugi problem na koji sam naleteo zbio se ispred poznate prodavnice nameštaja Ikea, gde se i dalje može besplatno napuniti električni ljubimac (u Francuskoj se to zove komercijalni gest, sličnih punjača ima u brojnim tržišnim centrima, gde je i urađena zajednička slika sa Zoe).

Osim što sam kao budala čekao nekih sat vremena da se oslobodi (vlasnik jednog Nissan Leafa nije se pojavio iako se ovaj napunio), vratih se kući sa samo dvadesetak procenata  baterije, kada nastupa panika.

Ma šta da vam pričam, znate i sami kako je kada se vozi na rezervi, samo što je ovde situacija znatno komplikovanija, jer punjača nema ni približno koliko benzinskih stanica. Naravoučenije, vlasnici električnih automobila poželjno je da imaju kuću ili podzemni parking s priključkom od 220 V, gde mogu nesmetano napuniti ili dopuniti baterije. Vreme punjenja zavisi od snage punjača,  ukoliko se priključi na standardnu utičnicu iznosi oko 24h. No ukoliko kupite takozvani Wallbox od 7,4 kW (monofazni) iznosi 8h, odnosno nekih 5h za trofazni od 11 kW (cena s instalacijom u FR iznosi 900 evra). Međutim, za razliku od Zoe, Peugeot e-208 ima keca u rukavu, odnosno sposoban je puniti se punjačem od 100 kW (Zoe samo 50 kW), kada se 80% baterija napuni za 30 minuta. Pravi rekord! Lepo, ali takvi su više nego retki i podrazumeva se da se plaćaju, nakon što se pretplati i dobije članska karta. Ukoliko je nemate, kao u mom slučaju, bez obzira na VIZA karticu novčaniku i želju da platite koliko god da košta punjenje, možete samo da plačete ispred. Na punjače Tesle se ne može priključiti, ovi su rezervisani isključivo za njihove modele. Sve to dokazuje da i dalje postoji izvesna anarhija čak i na razvijenim tržištima, mogu samo da zamislim kakvo je trenutno stanje u Srbiji…

Kralj urbane džungle

Ukoliko auto-put nije njegov omiljeni teren, pre svega zbog ograničenog dometa (realno ne više od 150 kilometara, plus par desetina kilometara rezerve), da li je to grad? Naravno, mada se e-208, uprkos velikoj težini, savršeno dobro oseća i na krivudavim putevima izvan urbane sredine. Komplet litijum-jonskih ćelija, elektromotor i kontrolna elektronika teže preko 350 kilograma, pa su opruge i amortizeri prošli kroz kompletan tretman ispitivanja kako bi e-208 zadovoljio voznim osobinama. Za vozilo njegovog gabarita ovo je ozbiljna masa (1.455 kilograma), ali su Peugeutovi inženjeri uradili sjajan posao s trimovanjem ogibljenja. Ovaj mali lav uspešno se nosi sa svojim kilogramima, bez preteranog ljuljanja i nagnjanja u krivinama, kao i bez udaraca na neravninama. To znači da je postignut odličan balans između mekog i tvrdog, što važi i za upravljanje, koje je praktično identično s benzinskom i dizel verzijom.

U vožnji, ovaj mališan se ni ne razlikuje od bilo kog automobila s automatskim menjačem, izuzmemo li odsustvo buke od agregata. Iako nikada ranije nije seo za upravljač nekog električnog automobila, prijatelj koji mi je pomogao u realizaciji fotografija odmah se prilagodio. Jeste da pritisak na dugme startera ne proizvodi nikakav zvuk, što zna malo da zbuni u početku (neiskusan vozač često ga ponovo pritisne i tako ugasi motor), dok ubacivanje selektora pogona u poziciju „D“ ne prouzrukuje nikakav trzaj.

 

Onako usput, taj selektor pogona, ili ukoliko više volite ručica menjača, fizički je potpuno ista kao kod automatskog EAT8. Pored standardnog D položaja, može se izabrati i B postavka (još jednom se povuče ručica), čime se poveća nivo rekuperacije energije. Drugim rečima, po podizanju stopala s gasa znatno se snažnije koči motor i ujedno dopunjuju baterije. Zaključak koji sledi je da se e-208 dinamičnije ponaša u vožnji po krivinama od Zoe, mada ni ovde ne treba preterivati s optimizmom. Jedino se u ovakvim okolnostima oseti veća masa vozila, iako je zahvaljujući baterijama težište nisko.

Više puta smomenuti 1.2 Pure Tech osetno je agilniji i lakši na upravljaču. 208 na struju evidentno se ponaša kao riba u vodi kada je o vožnji u gradu reč, gde do izražaja dolazi spomenuto rekuperiranje energije. E tu se približavamo fabričkim podacima i obaćanjima u vezi s autonomijom. Bez da sam to uspeo proveriti, verujem da naš mali Peugeot može prevaliti oko 250 kilometara, pa i više, s jednim punjenjem. Nisam proverio jer nisam čekao da se baterije skroz isprazne, dopunjavao sam ih više puta, nakratko, čim bi mi se ukazala prilika…No tu je putni računar koji dokazuje gore napisano, prosečna potrošnja iznosila je tokom jednosedmične test vožnje tačno 20 kW na 100 pređenih kilometara. Više od Zoe kod koga smo zabeležili nepunih 19 kW, što uz nešto kapacitetnije baterije objašnjava veću autonomiju za oko 15-20 %.

Razlike, koje razlike?

Za upravljačem potpuno ista priča, između električnog i „običnog“ 208 praktično nema razlike. Neću vas gnjaviti detaljnim opisivanjem jer ste do sada imali prilike pročitati utiske o benzinskoj i dizel izvedbi, samo napomena da se i ovde srećemo s famoznim i- Cockpitom. Slike govore više od reči, spomenuću samo dva velika ekrana, jedan centralni i dugi u funkciji instrument table u „3D“ stilu. Dakle „vauuu efekat“ na delu, uz mogućnost personalizovanja ekrana i enterijera raznim bojama.

U vezi s ovim kokpitom proliveno je mnogo mastila, atraktivan na prvi pogled, evidentno  ne „leži“ svim tipovima vozača, jer u u rukama imamo ekstremno mali upravljač, podrezan na donjem i gornjem delu, kako bi što manje zaklanjao instrumente, na koje se gleda preko njega. Posledice ovakve koncepcije su poznate, ili se sedište mora podići ili se upravljač spušta u krilo, ponekad i jedno i drugo! No kako je njihova amplituda podešavanja veoma velika, čak i kod električne varijante (ne i kod Zoe), vozač na kraju nekako  pronalazi više-manje željenu poziciju.

Sam izbor materijala je za pohvalu, na gornjem delu konzole pronalazimo mekanu sunđerastu plastiku, prošivenu koncem, u harmoniji s materijalom koji podseća na ugljenična vlakna. Čak je i na plafonu, iznad unutrašnjeg retrovizora bez okvira, centralno LED osvetljenje, osetljivo na dodir.

Nisu zaboravljeni ni putnici pozadi, spotovi za čitanje su iza glave, a dva USB priključka omogućuju da se napune mobilni telefoni. Podignut je i nivo kvaliteta izrade, na ovom polju 208 može se „‘ladno“ nadmetati sa superiornijim segmentom. Prednja sedišta kod voženog GT su s jakim bočnim osloncima, dovoljno široka i udobna, u kombinaciji koža/alkantara/platno. Za pohvalu je i praktični aspekt, sve sitnice i „krupnice „staju u police na vratima, pregradak za rukavice, boks koji ujedno služi i kao naslon za laktove između sedišta, dno centralne konzole i udubljenja za limenke.

Kako i priliči vremenu u kojem živimo, predviđen je pregradak za bežično punjenje smartfona, čiji poklopac, kada se otvori, služi kao držač za isti. U „B molu“ je raspoloživ prostor na klupi pozadi, gde dve osobe moraju da se oslone na solidarnost vozača i suvožača. Ukoliko nemaju više od 1,8 metara visine još je i podnošljivo, iznad toga glavom dodiruju plafon. Zbog izraženog tunela nesretnik u sredini putuje s raširenim nogama.

Nije jednostavan ni sam ulazak i izlazak iz vozila, za šta su kriva mala zadnja vrata. No ovde ga ne poredimo s Cliom vec Zoe, koji na ovom polju nije ništa superiorniji, naprotiv… Znači desetak santimetara više u dužinu, u poređenju s bivšim 208 (međuosovinsko rastojanje je praktično neizmenjeno), nisu doneli više prostora, što se odnosi i na prtljažnik. Kod e-208 je iste zapremine kao i kod standardnih verzija – 285 litara. Skromno, skromnije čak i od Zoe (338 litara), dok se modularnost svela na obaranje zadnjih naslona. No bez police za poravnanje nivoa, dobijen prostor nije ravan, tačnije sedalni deo uzdignut je za nekih 7-8 santimetara. Rezervni točak u voženom nije postojao, nigde nisam naišao na pouzdan podatak da li je uopšte predviđen uz električnu verziju?

Rezime

Bilo kako bilo, električni automobili su sve više realnost, bez obzira na navedene probleme u vezi s punjenjem i visokom prodajnom cenom. U Francuskoj, koja je daleko od referentnih zemalja, za godinu dana prodato je privatnim licima 10.952  isključivo električnih vozila (bez hibrida), što je povećanje za 258%.

Na istom tržištu početna cena za e-208 iznosi 32.100 (završni nivo Active) i ide do 37.150 za GT. Naravno bez uračunatog eko bonusa, koji je u Francuskoj smanjen s 8.000 na 6.000 evra. Na prvi pogled mnogo, ali u poređenju s Renault Zoe R135 ZE50 to je za 2.500 evra jeftinje, što uz atraktivan izgled može biti od kapitalnog značaja.

Zoe međutim ima veću autonomiju, pitanje je samo koliko je to bitno ukoliko se oba upotrebljavaju uglavnom u urbanoj sredini i pune kod kuće? Osim toga, Zoe se u 94% slučajeva prodaje bez baterija (e-208 obavezno s njima), što snižava cenu za 8.100 evra. Ove se iznajmljuju po ceni izmedu 74 i 124 evra mesečno, u zavisnosti od pređene kilometraže (maksimalno 7.500 kilometara za najnižu tarifu). Peugeot s svoje strane daje garanciju na baterije od 8 godina ili 160.000 pređenih kilometara, odnosno obavezuju su da će sačuvati najmanje 70 % kapaciteta. Proizvođač čak obećava da će izdati sertifikat o njihovom stanju ukoliko se vozilo preproda. Oba modela se mogu uzeti i na lizing, za Zoe treba 169 evra mesečno a za e-208 199. U poređenju s benzinskom verzijom električni 208 skuplji je za 3.300 evra (1.2 Pure Tech/130, isti završni nivo), pod uslovom da se odbije navedeni bonus od 6.000 evra.

Tako gledano e-208 ima smisla, ukoliko imate mogućnosti da ga punite kod kuće, razlika je posve prihvatljiva. Nažalost ne i u Srbiji, 9.000 evra, koliko ih realno deli, suma je koja se ne može amortizovati ni nakon više stotina hiljada pređenih kilometara. Šteta, jer ovaj mališan zaista poseduje sve što se očekuje od jednog električnog automobila, plus atraktivan izgled kao bonus.

Ukoliko bi trebalo izvesti zaključak da li je bolji od Zoe 2, rekao bih da mi deluje kao kompletniji automobil, bolje adaptiran za vangradsku vožnju. Iako je Zoe blago evoluirao u estetskom smislu, nalazim da su dizajneri Peugeota bili sretnije ruke, računajući i enterijer. A ukoliko ste za kraj očekivali i priču o tome koliko su zaista čisti električni automobili, protkanu detaljima o energiji potrebnoj za njihovu proizvodnju i sutra za reciklažu baterija, bićete razočarani. Verujem da smo o tome već naširoko i nadugačko razglabali, i da svako od nas ima svoje viđenje problema, koje će izneti u komentarima…

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Peugeot e-208 GT

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4060/1750/1430 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.540 mm
Zapremina prtljažnika: 285-1.118 l
Masa praznog vozila: 1.450  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: sinhroni elektromotor
Radna zapremina: /
Snaga: 136 (100 kW) od 3.673-10.000 o/min
Maks. obrtni moment: 260 Nm pri 300 – 3.673 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: jednostepena redukcija

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 205/45 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,1 s
Maks. brzina: 150 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: električna energija
Zapremina rezervoara/baterija: 60 kWh
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 12,8/20 kW
Emisija CO2: 0

Cena

Cena u FR: od 32.100 evra

Dobre strane:

Dizajn, atraktivan enterijer, performanse, brzina punjenja na 100 kW, ponašanje na putu, opšta udobnost, nivo opreme

Loše strane:

Autonomija, cena bez subvencija, težina, pozicija za upravljačem ne odgovara svim vozačima, pristup zadnjoj klupi i raspoloživ prostor
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 9 Ukupno 9
Enterijer: 9
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7
Kabina: 7
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8,5 Ukupno 8,5
Performanse: 8,5
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,5
Kočnice: 8,5
Motor
Performanse: 8,5 Ukupno 7,25
Potrošnja: 6
Menjač
Preciznost: 9 Ukupno 9
Efikasnost: 9
Cena
Prihvatljivost: 6,5
Ocena: 7,92

(3869)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

40 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Ah, još samo da se na primeren način reši infrastruktura, tj, DOVOLJNO punjača … i ova gradske EV samohotke bi mnogima mogle biti skroz ok …
Ali, šta je „dovoljno“?
Čitah juče tehnički opis jednog stambeno poslovnog objekta u izgradnji: „Stambeno-poslovni kompleks u 1. fazi ima 63 parking mesta na otvorenom od kojih su 4 za invalide i dve podzemne etaže u kojima su smeštena 455 parking mesta od kojijh je 30 sa elektro punjačima i 24 za invalide.“
Očito se i dalje računa da će pretežan udeo imati vozila koja nisu EV.

don

Dragi druže moron, sjeti se rezervoara od 9 litara!! Prijedlog! Sad, da bi ljudima dočarali vožnju štakora, uzmi svoje auto i Zamisli da punjenje istog traje sat vremena i to za 80% , znači cca 7 litara imaš pravo da napunis svoj rezervoar.al to je za 100km. I šta OŠ? Platio si 9e punjenje, potrošio si za 7 litara co2 taman koliko i ludak koji vozi na baterije, al si uštedio na nabavnoj cijeni. Samo što ne možemo simulirati dužinu punjenja ,al eto sjedi na benzinskoj i čami sat vremena čisto da dobiješ osjećaj vožnje ev auta tj štakora. I… Pročitaj više »

Don

Doživio si u blažoj varijanti ono sto već spominjem godinama uz napomenu da nema toliko luđaka a ovo je pogon za njih. Očito se sprema nesto veliko, nagli prijelaz sa nafte, pandemija virusa (lakše opravdaju stvar ) i onda udri… logično i gdje, kad se sumiraju činjenice .
Da se vratimo na auta, ne primijetih da si napisao koliko se plaća točenje štakora ? Koliko je centi kWh u Francuskoj

TNT

Peki, nikako ne uspevam da napravim istu matematiku kao ti vezano za razliku od 3.300 €. Ako sam dobro razumeo, poredio si cenu sa onim GT benzincem koga si testirao, pa ako je isti koštao 26.300 €, uz subvenciju od 6.000 €, za ovaj od 37.100 €, uvek mi fali određeni iznos. Gde grešim? Uz pretpostavljenu subvenciju u SRB od 5.000 € biće zanimljivo videti cenu kod nas.

Takođe, koji su tačno uslovi lizing ponude od 199 €? Na koliko dugo se obavezuješ?

don

Vozenii 32 – 6, top paket 37. Uglavnom, Peki je mogao i dramatizirati, previše je on ovo blago spomenuo. Zamisli osjećaja kad se domet topi ko sladoled u avgustu, čim si izašao na autocestu. Shvaćaš da si nasjeo na propagandu, štakor ni jedan nema domet realan ni 200km, a kako ga ne voziš dok se sve ne iskapi, domet ti je 130km, i to bez grijanja (hlafjenja) koje skida dodatnih 30km, eto te na 100 km, a to nije dovoljno ni za šta. Onda počinješ da psuješ, j..š majke svima od novinara koji su te obmanuli da kupiš štakora ,… Pročitaj više »

moron

Uh, zajeban ti je scenario. Što je najgore, ne i nemoguć.

Don

pa zar nisi citao Pekija? pola od toga mu se desilo….ja sam samo napravio scenario za film, fale specijalni efekti, tekstovi psovki, a tu smo kraljevi, mislim da imamo deblji rijecnik psovki neg Bugari.

TNT

@Don, prvo o matematici – ja i dalje ne dobijam tih 3.300; jedina solucija je da Peki misli na FR cene za GT bez dodataka u oba slučaja, a da su i testirani benzinac i testirani „strujaš“ imali različito vrednu dodatnu opremu. Drugo o hipotetičkim situacijama. Zamisli da se voziš po turskoj kasabi SUS motorom sa 4 do 8 deonica po danu, svaka oko 1 km, non-stop u gužvi. Zamisli da ti je prosečna brzina na dizelašu prilikom svake takve vožnje niža za tridesetak i više posto od potrošnje, koja se kreće u granicama od 11 do 15 litara, pri… Pročitaj više »

Don

stakor kosta 32100, benzinac kosta 9300 manje, covjek u francuskoj ima subvencije od 6000, ostaje razlika 3300. sta nije jasno? Ako je izvjesni Rajkovic ustanovio da 2000eura razlike u cijeni benzin vs cgn/lpg neces isplatiti ni za par stotina hiljada prijedjenih km, kad ces isplatiti stakora? na sveto nikad, i da imas 10 zivota.
„Zamisli da se voziš po turskoj kasabi SUS motorom sa 4 do 8 deonica po danu, svaka oko 1 km, non-stop u gužvi.“ Nije turska, neg svapska…nemam sta da zamisljam, vozim se svakodnevno..i nikakvih problema nemam niti takvu potrosnju…

moron

Don, Pa čak i maleni 1,6 dizel, na tim kratkim gradskim deonicama (1-2 km), hladan, posebno ako je napolju hladno, lako dobaci do 10 litara. A znao sam u uslovima gradske gužve, na duže gradske deonice (i po 10-ak km), kad se motor čak i zagreje, pa i uz aktivan S&S, da dodjem do potrošnje od 11-12. Jer je prosek brzine smešno mali 🙂 Takvi uslovi eksploatacije su jako štetni za motor (a posebno za DPF). I „nekome“ bi tu EV bio idealno rešenje za gradsku eksploataciju ( ako ima rešenje za pitanje povoljne nabavke i punjenja, a alergičan je,… Pročitaj više »

Don

to je trenutna potrosnja, treba ti 100 km da ju prevalis, ak bi, zamisljeno, prelazio 1 km samo na dan, treba ti 100 dana da potrosis 20 litara…nes ti problema..ak vozi tako, nek si uzme hibrid, ima asistenciju elektromotora i snagu susa. Stakora ni u kom slucaju.

TNT

VIdi, dok stojiš sa uključenim motorom potrošnja SUS je beskonačna. Imaš takvu potrošnju i te kako, ili ne voziš u uslovima o kojima ja pričam. Na primer, 3.0 dizel mi je u takvim uslovima bio na skoro 20; 2.0 dizeli, više različitih proizvođača / modela – ako baš pazim i imam sreće, mogu da siđu i na 11. Svaki dan to pratim, i tako jedno 7-8 uzastopnih godina na istim relacijama, odlično znam šta ti pričam. Ima tu malo i uzbrdo-nizbrdo, pri čemu na tamo – nizbrdo – siđe i na 8,5 do 9 kada nema gužve i otvore se… Pročitaj više »

moron

TNT, što se tiče cena iz srpskih cenovnika (u kojima nema EV verzije), treba da imaš u vidu „fiktivnost“ tih cena (ili, „popust“ koji ćeš odmah dobiti, bez bilo kakvih eventualnih pregovora). Tako su meni jasno rekli. I verujem, jer se sve to uklapa u njhove „napisane popuste“ za druge modele i ono što su meni u skorije vreme nudili „po porudžbini“ (a davali mi ponude za tri različita modela). Dakle, „početna cena“ (za eventualne pregovore) za 208 je u Srbiji „minus 10%“ (ako kola poručuješ po željenoj konfiguraciji) i „minus 13%“ ( ako su lagerska). Sad, ako se u… Pročitaj više »

Don

20 litara pise da cucla dok radi na semaforu.
Allure inkl. GT-Line-Paket
Ab
22.500 € *

TNT

Pa to mi napiši odmah! Cena je, pretpostavljam DE, pošto na FR ne mogu da nađem cenovnik? Koliko je “strujaš” tamo, pa da poredimo?

BTW, potrošnja o kojoj pričamo je l na pređenom putu od 100 km, odnosno količnik kolićina goriva i pređenog puta; ako je pređeni put 0, sam izvuci zaključak o “ispravnosti” prikaza borda od 20 l na semaforu ili bilo gde dok stojiš…

don

Bješe link tu,al post obrisanElektromotor Einstufengetriebe

Ab 34.300 € inkl. MwSt.
GT Line.
ŠTA zna dijete šta je 12000 eura??

TNT

Hvala @Don, to je još veća razlika od one koju navodi Peki. I dalje tu ne postoji nikakva matematika, barem za mene.

moron

Kako vidim cene u DE, Hyndai Ioniq „strujaš“ (baterija 38,3 kWh) kreće od oko 35k, a npr. Honda e (baterija valjda 32 kWh) kreće od 33,8k. U svetlu „veličine baterije“, 208e i nije tako skup, ali je i značajno manji. Nadjoh za tu hondu i ove podatke o dometu ( na https://ev-database.org/ ): City – Cold Weather * 195 km City – Mild Weather * 300 km Highway – Cold Weather * 140 km Highway – Mild Weather * 180 km Combined – Cold Weather * 165 km Combined – Mild Weather * 230 km Indication of real-world range in… Pročitaj više »

Don

Al ćemo suditi po sajmu u Frankfurtu,od svih elektro auta, Honda je najbolja a ne dijeli ništa sa ostalim modelima japanskog proizvođača. Miljama je ispred vw i njegovog šrota id3 po svemu. Kako opisati id3? Ne mogu reći da je to kao da su studenti razvili auto jer oni to nisu u stanju, ali je na toj razini znanja, kao kineske kompanije u početcima copy-paste-a. Trošak proizvodnje morao je biti ekstremno nizak, tako da upotrebljeni materijali su u rangu plastike dječje tute. Sve odzvanja, tvrdo,jeftino,neugledno u svakom segmentu vozila. A morali su razviti jednu e platformu za sve (e golfa,… Pročitaj više »

moron

Nisam imao prilike videti EV Hondu i VW-a, pa mi ostaje samo da verujem u tvoja zapažanja.
Što se tiče ostaloga što pominješ, sve je to „politika“.

BojanNeki

Lično zapažanje je da ničeg impresivnog tu nema, niti cene, niti autonomije niti dizajna ni performansi. Da bi napravili jefitniji auto oni stave električni u gotovu pikslu benzinca a da pritom nisu dobili jeftiniji auto od konkurencije. Time nisu dobili ni marketing koji Zoe npr ima, jer većina kad vide Zoe znaju da je električni te mnogi dobiju želju i da probaju, kupe. Čitaj konstantna reklama na ulici. Kod ovog će samo oni „dobrog oka“ moći da razaznaju pogon. Mišljenja sam da koliko su dali „doprinosa“ elektrifikaciji tako će i proći. Viva la Tavarez. @autor/editor: „…ukupne snage 50 kWh…“ –… Pročitaj više »

Mile kontraš

Slažem se.
Auto godine sa 4 zvezdice na Ncap testu, strašno.
Spolja solidan, enterijer STANJE. Ne znam šta je tu fascinantno.Haotičan, razbacane raspored instrumenta, bez imalo stila, elegancije, praktičnosti. Poziciju volana i instrument table da ne komentarišem.
Neki premijum u pokušaju. SRANJE.
Clio V za klasu bolji.

D_C

Ponovicu ono sto kazem i svaki drugi put kada se povede prica o elektricnim vozilima. Neminovno je da postaju i ostace u neko dogledno vreme kao jedna od alternativa uz SUS motore. Ne odgovaraju svakom ali ne odgovara svakom ni benzinac, ne odgovara svakom ni recimo dizel od tri litre. Ljudi treba da budu dovoljno pametni da ne kupuju ono sto im ne odgovara. Ovaj auto, kao i Zoe, kao i drugi elektricni automobili, je za nekog ko ima kucu sa dvoristem i privatnom garazom van grada i kome auto sluzi pre svega za kuca-posao a do posla ima pedesetak… Pročitaj više »

Don

et vidis da sam vidio! a sigurno i mobile de ima manju cijenu od ove hendlerove.

jutros na semfaoru mali vidi ficu, i opet ista prica, tata, vidi ficooooooo! i onda dok smo dosli do njega, pogledao je ko vozi, dal musko ili zensko, i onda poentira (vidio da zena vozi pa kaze), zna teta sta valja!
Ne da ga „babo“ nikome 😀

Japanautofan

Mobilne telefone punite svaki dan pa vam ne smeta. Pocnite da se navikavate i za automobile i njihovo dopunjavanje 😉
Koliko ljudi prelazi 100-150 km dnevno ?
Idealno vozilo za svakodnevnu voznju do posla i nazad.
Peki, kakav je servis i na koliko se radi servisni interval ovim vozilima ?
Za cenu odrzavanja verujem da je znatno niza nego za modele sa sus motorom.

xtrimi

Od telefona ne očekujem da me greje, hladi, preveze od tačke A do tačke B.

Generalni problem je što mi nismo smislili nikakvu pametnu zamenu za fosilna goriva. To je problem, a ne pravljenje el. automobila. Jer realno krave više zagađuju, naša potreba da menjamo garderobu, naša potreba da pijemo vodu iz PVC flaše, naša potreba da imamo uređaje na baterije (tj. Potreb da skladištimo el. Energiju) itd.

xtrimi

Peki kako se nosiš u gradu svetlosti sa ovim virusom? da ti nije neko egzotično vozilo zapalo na test pa ne moraš da ga vraćaš.
Kako se ostali korisnici portala nose sa situacijom?

igi

(samo)izolacija drugi dan. pročitao ceo internet. dvaput 🙂

xtrimi

HAHA koliko nisam shvatio foru. Trebalo mi bogami jedno 15min.
Tj. već sm počeo da pišem komentar tipa gde da pročitam 😀

Peki

U grad svetlosti vratih se veceras, nakon 9 dana neizvesnosti… Udarise mi dve drzave vanredno stanje, verujem da smo utekli (cerka i ja) poslednjim letom. Bice od nedelje jedan tekst na ovu temu….
PS. Zahvaljujem se na brizi.

moron

Peki,
Šta je kod vas trenutno dostupno od gradskog prevoza? Javni, individualni? Ili je nešto ukinuto/zabranjeno?
Ima li bajseva?

Peki

Ovako, od juce u podne svi smo u samoizolaciji, no imamo pravo da napustimo kucu radi nabavke hrane, kupiti hleb, za otici u apoteku, sipati gorivo… i radi odrzavanja psiho/fizicke kondicije (citaj trcanje i individualni sport kao i setnja psa) . No sve mora biti „opravdano“ obrascem koji se odstampa (ima ga na zvanicnom internet sajtu), gde napisem svoje ime, datum, mesto boravka i razlog izlaska. Vazi za jedan dan, u protivnom sledi kazna od 135 evra. Ne moze se otici na drugi kraj grada ili ga napustiti kako bi se otislo „na selo“ ili vikendicu. Upravo se spremam da… Pročitaj više »

don

To sam čuo danas od kolegice iz Pariza , baš sam tad pomislio na tebe, sa dje li si…i sad tek vidim ovaj post. A masku na lice,pllm 2 ili kako već, ruke i nos isprati…ja sam mislio da većina u evropi to radi,kad ono.. Ah, bar ne padaju granate…sad će evropa bar djelimično znati kako je biti pod opsadom …ironično. imam kolegu u vuhanu, pa sam i njemu to rekao prije jedno mjesec. Sad čitava evropa u izolaciju…i sta sad ak hoću u borovu šumu da odem…samo ovdje bora ni za lijeka, sve neki uvozni američki borovi,80m visoko i… Pročitaj više »

don

Odi vrit, da imam kosu,osijedio bih…ja se pravo zabrinuo…

moron

Kako se nosimo sa situacijom? Sin (19) mi je zabranjenio da danas idem u prodavnicu pa cu morati danas da jedem „stari“ hleb. Sa izuzetkom toga, ostalo je trenutno (skoro) ok.

don

Sta fali starom hljebu i ko još jede frizak?
Kako je krenulo, samo fali da ti žena kaže :“bjez od mene, necu da dobijem salmonelu od starih jaja.“
Apciha….smrc

moron

Don, nije problem stari hleb, a i crni je, sporije se suši, dobar je za jesti „danima“, ali, ne volim paniku, a danas je dosta ima. Pa i kod mene delom u kući, nisam znao da mi je sin „ovakav“, sa svojim merama „opreza“, mada tu ni licemertstva ne fali, jer svi ukućani i dalje očekuju da u kući ima „ptičijeg mleka“ (svako pojdinačno ima neke svoje „besne gliste“), a ja sam taj koji sve to treba da kupi i kući „donese“, bajsom naravno, kako i uvek, pri čemu sada sa nabavkama podmirujem i roditelje moje supruge, pa sam ovih… Pročitaj više »

don

Ti si ko ckalja u kamiondžijama, kad su živjeli u onoj kući…..na to me podsjeća….

xtrimi

Pa bogmi moj otac je mudriji nije hteo u stan da me pusti. Kaže čujemo se telefonom a za ostalo videćemo se putem prozora.

don

Pametan, evo ja se sad probudih i boli me grlo pravo…čisto me strah otići doktoru da napravi test na koronu, jer šta ak je pozitavan…baš me strah.