1. Home
  2. Vesti
  3. Salon automobila u Frankfurtu suočava se sa ozbiljnom krizom
Salon automobila u Frankfurtu suočava se sa ozbiljnom krizom
0

Salon automobila u Frankfurtu suočava se sa ozbiljnom krizom

364
0
Podelite sa prijateljima:

Opšta kriza automobilske industrije prelila se naravno i na salonske manifestacije.

Svima je jasno da je kriza u koju je zapala automobilska industrija veoma duboka. Glavni problemi su suočavanje sa emisionim normama, opraštanje od dizel agregata i skupocena elektrifikacija.

Ovakvo loše stanje ostaviće jasan trag na 68. izdanju Salona automobila u Frankfurtu. Čitava lista brendova neće biti prisutna u Frankfurtu, a gotovo je šokantno da će od svih japanskih marki biti prisutna samo Honda.

Teret premijera i očuvanje ekskluziviteta ove manifestacije pašće naravno na domaće, nemačke proizvođače koji posebno žele da se pokažu pred domicilnom publikom. Da je stanje lošije nego ranije jasno je i čelnicima ove manifestacije.

Navode da je automobilska industrija u krizi, pa da nije ni realno očekivati potpuno isti nastup kao i nekada. Pored toga, elektrifikacija je donela i nove pristupe prodaji i potencijalnom kupcu, pa se tako mnogi proizvođači sve više ugledaju u pionira kada je reč o električnim automobilima – Teslu. Naime, ova kompanija poznata je po tome što ne prisustvuje velikim automobilskim salonima, a svoje premijere prikazuje na specijalnim događajima koje sami organizuju.

Koliko je kriza duboka najbolje govore brojke. Pre dve godine bilo je oko 1.000 izlagača i 810.000 posetilaca. Tada su prikazana 363 nova proizvoda od čega su 228 bile svetske premijere. Ove godine, IAA nije rasprodat, a premijere će biti izlagane u samo četiri hale, a broj posetilaca prema prognozama organizatora biće značajno manji.

Salon na udaru ekoloških ratnika i visokih troškova

IAA je nedavno žestoko kritikovan od strane nekoliko velikih ekoloških organizacija koje deluju kako u Nemačkoj tako i na globalnom nivou. Najveća od njih, Greenpeace, pozvala je na demonstracije ispred kapija zbog kako kažu promovisanja vozila koja emituju velike količine štetnih gasova.

Organizatori Salona automobila u Frankfurtu trenutno se u pregovorima sa „borcima“ za zaštitnu životne sredine kako njihove demonstracije ne bi dodatno narušile funkcionisanje manifestacije.

Osim toga, velika „imena“ automobilske industrije poput Volvoa i Alfa Romea neće izlagati u Frankfurtu pre svega zbog finansijskih razloga. Oni ne vide svrhu jer je sam nastup poprilično skup, a broj prodatih automobila iz godine u godinu je sve manji.

Naravno, i druge marke koje ne izlažu ne čine to pre svega zbog ekonomskih problema. Elektrifikacija uzima mnogo novca, a prodati električni automobili ne generišu za sada dovoljno profita.

Stručnjaci ipak ističu da će automobilski saloni uspeti da prežive, ali da će morati značajn da izmene svoju koncepciju, kao i da se približe IT kompanijama koje polako, ali sigurno ulaze u sferu automobilizma.

AutoRepublika 

(364)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments