1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Da li je kupeolika Dacia Bigster realnost?
Da li je kupeolika Dacia Bigster realnost?

Da li je kupeolika Dacia Bigster realnost?

3.89K
6
Podelite sa prijateljima:

Novi Duster stiže naredne godine, zatim stiže i Bigster 2025, pa se postavlja pitanje šta sledi posle. Teško je jasno sagledati ostatak plana Dacije, ali nedavni komercijalni uspesi rumunskog brenda proširuju polje mogućnosti.

Od kako je predstavljen novi Sandero, ovaj „jeftini“ brend se sve više udaljava od ove etikete. Moderna platforma, savremene usluge i oprema, nagrađivan dizajn, uprkos štedljivom karakteru, njegovi modeli odbijaju bilo kakvu ekscentričnost. Dacia više ne živi u prošlosti i okreće leđa vremenu kada su njeni automobili bili „Reno za sirotinju“.

Brend više ništa ne zabranjuje i mogao bi da razmisli o nadmetanju sa bilo kojim opštim segmentom sa jeftinijim modelima. Budući model Bigster, čiji je osnov naredna generacija Dustera, biće kandidat za izmenu zadnjeg dela kako bi se pretvorio u kupe SUV, što je u današnje vreme veoma moderno.

Sa izuzetkom SsangYonga Actyon, dugo vremena jedini kupe SUV je bio BMW X6, predstavljen 2007. godine. Od tada, njegov profil koji se povlači na šasiji 4×4 oponašaju skoro svi premijum proizvođači, za razliku od narodnih brendova, koji su dugo odolevali ovom trendu.

Protiv svih očekivanja, Renault je na kraju bio taj koji se prvi usudio da se 2019. godine oproba u ovom segmentu, doduše za potrebe ruskog tržišta. Marka sa znakom dijamanta (i nečeg drugog 😊) je lansirala neku vrstu beta verzije Arkane, zasnovane na zastareloj platformi aktuelnog Dustera, pre nego što je moderna varijanta, izvedena iz Captura, napala izložbene salone u zapadnoj Evropi tokom 2021. godine.

I za prvi pokušaj, bio je to majstorski potez, Arkana je postigla veliki uspeh, do te mere da je zasenila renomirani nepobedivi Peugeot 3008 na svom matičnom tržištu. Zatečena, konkurencija još nije mogla da odgovori na Renaultov kupe SUV, uprkos postojanju Tiguana ove vrste na kineskom tržištu. Čini se da Peugeot prihvata takav dizajn za svoju sledeću generaciju 3008, ali neće stići do 2024. godine.

Ali, za Arkanu, pretnja bi mogla doći iz grupe Renault ako Dacia preuredi budući Bigster u kupeoliki SUV. Ovaj veliki SUV, dužine 4,60 m, od strane kolega iz Auto Moto-a je preuređen u kupe, tačnije, napravili su ekskluzivne ilustracije kako bi mogao da izgleda. Pošto se Dacia u velikoj meri emancipovala, postoji velika šansa da će Dacia moći samostalno da odlučuje o nekim svojim potezima.

AutoRepublika

(3887)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
BB

Glupo i ružno. Zahvaljujući svom pragmatičnom pristupu, Dacia je ostala kao ostrvo razuma u sveopštem ludilu zapadnih proizvođača (vjerovatno zbog činjenice da dolazi iz istočnog dijela EU). Daciju niko me kupuje kao fancy auto gdje kupac će zbog „ljepote“, „stila“ i zbog toga što je komšija kupio pa ći sljedeći kupac kao žaba da „digne noge za potkivanje“, biti spreman da žrtvuje prostorni i finansijski komfor da bi „bio u trendu… Dacia se do sad kupovala isključivo u skladu sa misijom (neki su jeftiniji „obični“ – Sandero, neki prohodni – Duster, neki prostrani prtljažnik – Lodgy i Jogger, neki mali… Pročitaj više »

Matija

SUV vozila sa kupe straznjicom su nesto kao ljudska bica koja nisu ni „ON“ ni „ONA“ vec nesto neoderedjeno izmedju! Kao neki bradonja u haljini i sa stiklama. Bigster sa kombi karoserijom je vozilo sa karakterom i on bi bio moj izbor!

Far cry

Neverovatno je kako ste (odavno) postali prizemni i prozaični. Prevodite ono što može google translate da prevede, to vam je domet. Nije mi jasno vaše bavljenje automobilskim temama, čak su i Pericini testovi najčešće pretabani francuski tekstovi.

BB

Daj link na tvoje testove…

Far cry

Da li sam napisao nešto što nije istina? Ne. AR se bavi prizemnim temama, očigledno je da se ne radi o stručnim novinarima već grupi loših prevodilaca koji šatro vole automobile. Perica ne može da se snađe čim je u pitanju neki termin vezan za mehaniku, mašinstvo ili noviju tehnologiju. Čovek ne zna da razlikuje ugljen-dioksid od azotnih oksida. Nemam ja ništa protiv, samo nastavi da ih pratiš, „naučićeš“ štošta. 😀

moron

Bog mi je svedok da ne mrzim Dacjju, ali, mnoge ocene tog brenda u ovom tekstu smatram potpuno promasenim.