1. Home
  2. Vesti
  3. Zanimljivost dana: Ford Mustang Shelby GT350H
Zanimljivost dana: Ford Mustang Shelby GT350H
0

Zanimljivost dana: Ford Mustang Shelby GT350H

198
0
Podelite sa prijateljima:

U današnja vremena postoji mnogo agencija za iznajmljivanje trkačkih i egzotičnih automobila do te mere da je moguće provozati gotovo svaki proizvod koji poželite. Ali tokom 1960-ih godina takva situacija je bila veoma drugačija i na parkinzima agencija za iznajmljivanje automobila su se uglavnom nalazili dosadni porodični sedani. A onda je na scenu stupio GT350H i za 17 dolara dnevno i 17 centi po milji svako je mogao da iznajmi trkača.

Ford Mustang je debitovao sredinom 1964. godine i brzo postao svetski fenomen. Bilo je potrebno manje od 18 meseci da milioniti primerak pronađe kupca, a od samog početka je bilo jasno da on poseduje i veliki trkački potencijal. Popularni američki vozač Kerol Šelbi se penzionisao nekoliko godina ranije i tražio je novu zanimaciju, a Ford sklapa ugovor za proizvodnju performantne verzije pod oznakom GT350. Šelbi se dao na posao, a pored takmičenja u mnogobrojnim serijama ova ikona američke automobilske industrije je želeo još jači marketing. On je postigao ugovor sa Hertzom, kompanijom za iznajmljivanje automobila, da proizvede specijalnu verziju za sve one kojima je trebao trkač samo za vikend. Automobil je dobio i novo ime GT350H (H – Hertz) i pojavio se u salonima 1966. godine.

Po mnogim karakteristikama H se nije mnogo razlikovao od standardnog GT350, ali je imao veće otvore na haubi, veće kočnice i modifikovano ogibljenje. Ispod haube se ponovo našao V8 motor zapremine 289 kubnih inča (4,7 litara) sa 306 ks, a u samom startu samo četverostepeni manualni menjač je bio u opciju. Međutim, posle prvih 85 primeraka Shelby je počeo da nudi i automatski menjač.

Na kraju dana 1.001 GT350H su napustili fabriku uključujući dva rana prototipa. Najčešća boja (na 801 primerku) je bila crna sa zlatnim trkačkim trakama, a po 50 primeraka je ponuđeno i u crvenoj, beloj, plavoj i sivoj boji.

Ford će kasnije priznati da je izgubio velike sume novca na svakom primerku najviše zato što su automobili žestoko voženi i samim tim zahtevali česte popravke. Kompanija je takođe otkrila da su mnogi vadili cenjeni Shelby motor i vratili neki od jeftinijih motora, pa je ubrzo u ugovoru dodat i deo da osoba koja preuzima automobil snosi odgovornost za svu štetu.

Nakon što je njihova trkačka karijera završila, Ford je prodao GT350H privatnim vlasnicima za veoma nisku sumu. Investicija se mnogima sigurno isplatila pošto za jedan od takvih primeraka je danas potrebno izdvojiti oko 150.000 dolara. GT350H je ponovo ponuđen 2006, 2007. i 2016. godine, ovaj put i kao kabriolet, a oni će uskoro postati dostupni javnoj prodaji.

Zoran Tomasović 

(198)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments