1. Home
  2. Vesti
  3. Jaguar sprema svoj poslednji automobil sa V8 motorom
Jaguar sprema svoj poslednji automobil sa V8 motorom
1

Jaguar sprema svoj poslednji automobil sa V8 motorom

328
1
Podelite sa prijateljima:

Automobili sa osam cilindara ispod haube su izumireća kategorija već neko vreme. Ne samo u Sjedinjenim Američkim Državama, gde su nekada uživali u velikom ugledu, već naravno i u ostatku sveta zahvaljujući strogim normama po pitanju izduvnih gasova i naravno, po pitanju potrošnje. Odavno je postalo jasno da turbobenzinac sa četiri ili šest cilindara razvija gotovo identičnu „konjažu“ uz daleko viši obrtni momenat, a pri tom je manji potrošač goriva i naravno manje zagađuje.

Ako to nije dovoljno, onda je nagla popularnost četvorotočkaša na struju zakomplikovala situaciju u još većoj meri i mnogobrojni proizvođači premijum vozila su već najavili da će se koncentrisati na takvu tehnologiju do kraja ove decenije. Među njima je i Jaguar, a britanski proizvođač vozila nam je kazao da ne očekujemo neke nove benzince ili dizele u skorijoj (niti bilo kojoj) budućnosti.


Ali dok se to ne desi, Jaguar će nam podariti još jednu generaciju svog sportiste pod imenom F-Type i pokretaće ga baš V8 motor. Ovu informaciju je potvrdio predsednik korporacije Jaguar-Land Rover Nik Kolins u razgovoru sa kolegama sa sajta AutoCar. Zapravo, F-Type i neće biti toliko nov, koliko će u stvari dobiti još jednu specijalnu konfiguraciju.

Kolins napominje kako je britanski gigant u prošlosti imao dosta uspeha sa specijalnim verzijama modela XF i XE i da želi da nastavi takav trend. Posebno zato što se naredne godine navršava 75 godina od postojanja sportskih četvorotočkaša razvijenih od strane Jaguara i to bi bila idealna prilika da se proslavi ovaj veoma specijalni jubilej.

Čuveni 5,0-litarski benzinac je deo ponude Jaguara i Land Rovera još od 2014. godine. Trenutno se nudi u nekoliko modela, uključujući i F-Type iz ove priče, u konfiguracijama sa 444 i 567 konjskih snaga zahvaljujući kompresoru. Uparen sa ovim moćnijim motorom, F-Type je u stanju da ubrza iz mirovanja do 100 km/h za manje od četiri sekunde i da dostigne maksimalnu brzinu od preko 300 km/h.

Kolins zatim priča kako će ovaj specijalni F-Type na taj način postati poslednji Jaguar sa V8 motorom i da ćemo 2024. godine videti seriju noviteta na struju u kojima leži budućnost kompanije. Oni bi trebali početi pristizati u izložbeno-prodajne salone godinu dana kasnije.

Potrebno je reći da je ova nova platforma za električne automobile samostalno razvijena od Jaguara i da neće biti deljena sa nekim partnerom. Eksperti su nazvali ovaj potez „samoubistvom Jaguara“ kada znamo da njegova prodaja nikada nije bila visoka i pitanje je da li će se investicija isplatiti.

Ali dok se to ne desi, hajde da uživamo u još jednoj godini moćnih V8 motora. Sigurno će nam faliti…

AutoRepublika

(328)

Podelite sa prijateljima:
tags:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

„Poslednji model sa V8“? Godine 2035 pravice ga oni ponovo, verovatno i ranije. Sa vodonikom, naravno. 🙂