1. Home
  2. Vesti
  3. Ruski sud naložio Avtovazu da naknadi štetu vlasniku izgorele Lade XRAY
Ruski sud naložio Avtovazu da naknadi štetu vlasniku izgorele Lade XRAY

Ruski sud naložio Avtovazu da naknadi štetu vlasniku izgorele Lade XRAY

1.07K
0
Podelite sa prijateljima:

Ladin hedžbek je izgoreo u požaru koji se dogodio tokom trajanja garantnog perioda u ruskom selu Prvomajski, inače smeštenom u Orenburškoj oblasti. Unesrećena vlasnica je više puta pisala kompaniji Avtovaz, moleći da se izvrši procena i refundacija štete, ali su svi pozivi ostali bez odgovora druge strane.

Lada XRAY je kupljena u aprilu 2018. godine kao nova, i tada je plaćena iznosom od 8.400 evra (675 hiljada ruskih rubalja). Otprilike godinu i po dana kasnije, vozilo je završilo u plamenu, nakon što je bez ikakvog vidnog razloga izbio požar. Pošto je automobil bio u važećoj “garanciji” koja traje 3 godine od dana kupovine, ako pre toga vlasnik ne prevali više od 100 hiljada kilometara, oštećena se obratila proizvođaču sa zahtevom za odštetom. Kako Avtovaz nije odgovorio na tri pisma-zamolnice, tako je slučaj završio na (strašnom) ruskom sudu.

Tokom saslušanja, sagledani su nalazi sudskih veštaka iz vatrogasne struke, kao i onih koji se licencirani u oblasti automobilskog inženjeringa. Na tim osnovama, sud je i doneo presudu u korist tužioca, što je značilo da je Avtovaz obavezan da preuzme vozilo nazad, izvrši povraćaj celokupne sume koliko je naplatio za XRAY, kao i da obračuna kamatu na taj iznos. Epitet “strašni” ispred ruskog suda smo primenili jer je praksa u toj državi da se dosuđuju i penali za pretprljeni duševni bol i odbijanje da se konflikt reši mirnim putem.

Sudska služba za odnose s javnošću nije naznačila koji konkretan iznos je dosuđen u korist oštećene vlasnice, ali je barem za 50% viši od vrednosti koja je izdvojena za novu Ladu, na koji način vlasnica može da razmišlja i o kupovini vozila inostrane proizvodnje. Ipak, treba napomenuti da je obnarodovana tek prvostepena presuda, mada nam iskustva i ovde govore da se na ruskom višem sudu, proizvođači automobila po pravilu veoma loše provedu.

Na kraju još da kažemo da je tokom marta, u Rusiji pokrenuto ukupno dve kampanje opoziva hedžbeka Lada XRAY, ali problemi nisu bili povezani s rizikom od izbijanja požara. S druge strane, lokalna kampanja povlačenja Hyundai Elantre pokazuje da nije uvek ni moguće utvrditi šta je konkretan uzrok požara na vozilu.

AutoRepublika

(1074)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments