1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Ukrajina pogodila 111 godina stari brod-veteran Komunu, učesnika tri flote i tri rata
Ukrajina pogodila 111 godina stari brod-veteran Komunu, učesnika tri flote i tri rata

Ukrajina pogodila 111 godina stari brod-veteran Komunu, učesnika tri flote i tri rata

212
4
Podelite sa prijateljima:

Spasilački brod ruske mornarice imena Komuna porinut je 1913. godine, još u doba Ruske Imperije. Služio je u ruskoj imperatorskoj, sovjetskoj mornarici i, konačno, ruskoj mornarici – i preživeo je dva svetska rata. Ona je, ubedljivo, najstariji aktivni ratni brod na svetu sa ulogom na liniji fronta.

Nazvati 111 godina star brod srećnim je ekstremno potcenjivanje. Ali te sreće je možda konačno ponestalo. U nedelju je ukrajinsko ministarstvo odbrane saopštilo da su njihove snage pogodile Komunu (brod od 96 metara dužine) krstarećim projektilom Neptun lokalne proizvodnje dok je brod bio usidren u Sevastopolju, na Krimu koji je danas deo Rusije, a na Zapadu smatraju okupiranom ukrajinskom teritorijom (ironije li).

Nejasno je kolika je šteta, ali čak i umereno oštećenje može ostaviti ostareli brod van stroja mesecima ili godinama. „Još jedan loš dan za rusku Crnomorsku flotu“, dobacilo je ministarstvo u Kijevu.

Ovo je posebno loš dan za flotilu podmornica Crnomorske flote, koja računa na Komunu kao vitalnu podršku. Crnomorska flota se pridružila širem ratu Rusije protiv Ukrajine u februaru 2022. sa oko tridesetak velikih ratnih brodova, uključujući Komunu. Za 26 meseci teških borbi, ruska flota je izgubila, od ukrajinskih raketa, krstarećih projektila, bespilotnih letelica i sabotaže, skoro trećinu predratnih brodova.

Gubici uključuju krstaricu, podmornicu, brod za snabdevanje, nekoliko patrolnih čamaca, dve raketne korvete i najmanje šest desantnih brodova, a takođe i plovilo Berijev Be-200 u floti. Ali šteta za Komunu mogla bi potencijalno najviše da bocka.

Kremlj ne može odmah da zameni nijedan od velikih brodova koje je Crnomorska flota izgubila od ukrajinske akcije jer postoji samo jedan put u Crno more za svaki brod koji ne može da plovi plitkim rekama Volgom i Donom. U pitanju su moreuzi Bosfor i Dardaneli, koji povezuju Crno sa Sredozemnim morem.

Turska ih kontroliše i, kao pitanje politike, ne dozvoljava da bilo koji strani ratni brod prođe kroz moreuz tokom rata. Komuna je nezamenljiva u drugom smislu. Ona je pomorski putnik kroz prošlo vreme. Muzejski eksponat koji je, neverovatno, još uvek u upotrebi generacijama nakon što su druga plovila njenih godina zarđala.

A gubitkom Komune, privremeno ili trajno, Crnomorska flota takođe gubi kritičnu sposobnost. Komuna je katamaran sa dva trupa: u osnovi, brod sa velikim otvorenim prostorom u sredini kroz koji njena posada može lansirati i povratiti minijaturne spasilačke podmornice ili podići predmete poput komada potopljenih plovila sa morskog dna. Kada je par ukrajinskih projektila potopio rusku krstaricu Moskva u zapadnom Crnom moru u aprilu 2022. godine, Komuna i njena mini-podmornica AS-28 su navodno pomogli da se izvuku delovi olupine, i tela posade krstarice.

Ova sposobnost spasavanja i oporavka davala je podmorničkim snagama Crnomorske flote, koja je smanjena na četiri podmornice klase Kilo nakon što je ukrajinski projektil razneo petu podmornicu u Sevastopolju u septembru, samopouzdanje da plove i bore se u sve opasnijim vodama.

Da, Komuna je dragocen istorijski artefakt, ali joj ne daje poseban status u brutalnoj ratnoj zoni. „Objektivno je ona legitimna meta“, rekao je pomorski stručnjak H.I. Saton. Bez Komune, preživele podmornice Crnomorske flote mogle bi da plove bez podrške. A ako jedna od podmornica doživi nesreću i potone na morsko dno, možda neće biti načina da spasioci, koji su navikli da idu iz Komune, da dođu do preživelih.

Autori čiji tekst prenosimo ne navode koje su podmornice u pitanju, jer ruske nuklearne podmornice su izuzetno superiorne.

Poslednji satelitski snimci nakon raketnog napada ne pokazuju očiglednu veću štetu na Komuni, izvestila je The War Zone.

AutoRepublika

(212)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

4 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

nije mesto politici, ali, ja čuh da su ukrajinci potopili razna ruska plovila, ali ne čuh da su rusi njima nešto potopili…ili nisam informisan…

kako stoji RU vs UR u tom sektoru ratovanja

DOLF

Pa potopili su im na početku (mada i tokom) rata neka plovila, mada im nisu imali ni šta potopiti jer Ukrainci nisu imali Bog zna kakvu mornaricu. Vest je malo da ne kažem glupava, istina da slabo pratim vesti iz mornarice, ali trećinu Crnomorske flote im sigurno nisu izbacili iz stroja. Mada je po meni gubitak Komune (ako su ga izgubili) značajniji od gubitka Moskve (jednostavno mi nije jasno šta će im brod veličine Moskve u Crnom moru, osim radi kurčenja (nemoj da neko napiše imao je jaku PVO), Srbija pod hitno jedan rečni minolovac da postavi na Palićko jezero).… Pročitaj više »

BB

2014 su preuzeli Sevastopolj i većinu plovila u njemu, neke su isjekli u staro gvožđe, dosta je to bilo u lošem stanju…

BB

Tako je sve su živo potopili, i što jesu i što nisu. Čak štaviše ukrajninsko nato tenkovi i oklopna tehnika osvanula u Moskvi jutros…