1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Kako je Škoda zamislila bazičnu Octaviju?
Kako je Škoda zamislila bazičnu Octaviju?
10

Kako je Škoda zamislila bazičnu Octaviju?

5.15K
10
Podelite sa prijateljima:

U matičnoj Češkoj Republici, nova Škoda Octavia četvrte generacije je „puštena“ s lanca krajem prošle godine. U početku su se u ponudi našle verzije sa samo dva paketa opreme: Ambition i bogatijim nazvanim Style. Sada su Česi „stavili kvasac u gamu“ a jedna od najinteresantnijih opcija koje su uvedene jeste ona bazična s nazivom Active.

Naša ranija iskustva sa ponudom uvodnih modela Škode govore o tome da slovenski konstruktor u Srbiju šalje „očerupane“ primerke, i što je još gore, to se odnosi na neke „detaljčiće“ u enterijeru, pri čemu mislimo na vazdušne jastuke. Zato je posebno zanimljivo sagledati kako je proizvođač zamislio da izgleda prvi izbor taksista, kompanija koje pružaju usluge deljenih vozila i u čemu će se voziti pripadnici naših organa reda i komunalnih službi, naravno ukoliko aktuelna vlast preživi novi talas zaraze koji ih svesrdno nagrađuje za divno organizovane izbore od pre par dana.

Škoda Octavio s početka ponude

Prvi znak prepoznavanja uvodne varijante jesu točkovi koji sadrže čelične felne umesto naplataka izrađenih od lake legure. Pored toga, prečnik plastičnih atraktivnih ratkapni iznosi, za današnje standarde skromnih, a inače sasvim primerenih 16 cola.

Dalje, u kabini Active varijateta se nalazi klasični instrumentacioni klaster sa analognim pokazivačima i monohromatskim, jednobojnim ekranom. Ovde nije loše napomenuti da je kokpit digitalni već pri prelasku sa Octavie Active na Ambition liniju, dok je kod Volkswagen Golfa, instrumentacija digitalna već od ulaznice u svet kompakta iz Volfsburga. Ovo važi naravno, ako se Golf osme generacije ikada bude pojavio pred kupcima, s obzirom na činjenicu da je debitovao pre, još malo pa godinu dana, a nema ga u izložbeno-prodajnim salonima.

Škoda Octavia – enterijer ulazne verzije

Među ostalim pikanterijama koje „krije“ bazični model Octavije, nalazi se „plastični“ obruč upravljača na kom nije smešteno niti jedno dugme za upravljanje radom muzičkog ili bilo kog drugog sistema na vozilu. Zatim, tu je i unutrašnji retrovizor s ručnim podeševanjem nagiba ogledala, dok između prednjih sedišta „nedostaje“ i naslon za lakat. Nema ni priključka za pametni telefon.

Tkanina kojom su presvučena sedišta ja najprostija, dok suvozač, za razliku od vozača, neće posedovati opciju podešavanja istog po visini. Uređaj za klimatizaciju ovde ne nudi mogućnost dvojnog podešavanja ambijenta u kabini, a njegove postavke se očitavaju na ekranu osetljivom na dodir.

Generalno govoreći, Octaviji u osnovnom paketu opreme se suštinski nema šta zameriti, pod pretpostavkom da takve verzije i dolaze kod nas ubuduće. Zapamtite, Česi su u bazičnu verziju ugradili čak sedam vazdušnih jastuka (uključujući i onaj namenjen za zaštitu kolena osobe za upravljačem).

Tu je i Swing multimedijalni sistem s ekranom koji po dijagonali poseduje osam inča, Bluetooth opcija konektivnosti, sva četiri elektropokretana stakla, startovanje agregata na dugme, elektromehanička ručna kočnica, LED farovi, tempomat kao i „od sutra već“ mandatorni sistemi autonomnog kočenja u kritičnim situacijama i pomoć pri održavanju saobraćajne trake.

Za kraj, par reči o cenama. U Češkoj Republici nova uvodna Škoda Octavia Active pod haubom krije trocilindarski turbobenzinski motor 1.0 TSI koji isporučuje 110 konjskih snaga. Sva ta ergela se na prednje točkove šalje onako kako diktira ručni menjač s pet stepeni prenosa.

Octavia Active se prometuje po ceni od 18.450 evra (494 hiljada čeških kruna), dok je verzija s istim pogonskim sklopom, ali i Ambition paketom opreme procenjena od strane proizvođača na iznos od 20.840 evra (558 hiljada čeških kruna). Kao što rekosmo, to što ovako izgleda ulaznica u svet C segmenta češkog inženjeringa u matičnoj državi, nikako ne podrazumeva identičnu ponudu i na našem tržištu. Pročitajte specifikacije detaljno.

AutoRepublika

(5149)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

10 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zoca

Omiljena marka auto-limara,molera,konobara,tapetara i konduktera proizvedenih preko noci u akademska zvanja…Sto se tice cene ,ona vise nije ni blizu atraktivna kod nas.Gledam DE sajt otislo je ovo nerealno visoko.

moron

„kao i “od sutra već” mandatorni sistemi autonomnog kočenja u kritičnim situacijama “

U Srbiji to nema čak ni najviši paket nove octavie. Prodaje se pod nazivom „Style“… Možda da ga nazovu „Style without safety by Auto Čačak“ …

Joseph

Zato odeš u Njemačku avionom, i dovezeš si auto 🙂

moron

U Srbiju kao fizičko lice ne možeš da uvezeš nova kola. Samo „polovna“, a što znači da su najmanje 6 meseci registrovana „napolju“.

igi

mada može da se naštimuje faktura sa 6 meseci starim datumom prodaje. ako nađeš prodavca koji bi ti to učinio…

Zoca

Pogledao sam Nemacke cenovnike,Passat je samo 10% skuplji u slicnim varijantama,a ipak su to razliciti svetovi ma koliko se mnogi tesili.

Balkanboj

Je li to realno?

moron

Možda bi naši „tender majstori“ trebalo da pročitaju ovaj tekst, kako se u uredjenim zemljama kad-tad padne za nenamensko korišćenje javnih sredstava. Valjda će jednom i kod nas.
https://www.kurir.rs/planeta/3488793/pet-godina-zatvora-za-bivseg-premijera-francuske-fijon-namestao-poslove-zeni-i-deci-bio-makronov-rival-na-izborima

DOLF

Verovatno ni za 100 godina!

moron

Kad-tad će „djavo doći po svoje“.