1. Home
  2. Life
  3. Dizajn
  4. Renault Clio kad mu nije dan: Mitsubishi Colt
Renault Clio kad mu nije dan: Mitsubishi Colt
38

Renault Clio kad mu nije dan: Mitsubishi Colt

6.73K
38
Podelite sa prijateljima:

U više navrata smo izveštavali o nameri japanske kompanije Mitsubishi da oživi popularni hečbek zvan Colt, pa smo tako preneli i zvanično plasiran tizer očekivanog noviteta. Po običaju, i tako malo je bilo dovoljno umetnicima s tastaturom redakcije Kolesa, da bi dali svoje predviđanje u pogledu izgleda dolazećeg mališana.

Mitsubishi je predstavio Colt prve generacije još 1962. godine, kada je svet video maleni sedan sa samo jednim parom vrata i motorom koji se našao u zadnjem delu vozila. Premijerni Colt je bio toliko simpatičan da nismo mogli da odolimo a da vam ne prikažemo sliku ispod.

Međutim, agregat je već u narednim generacijama prebačen u zonu ispred vozača, dok je od 1978. godine ovaj subkompakt dobio prednji pogon. Tokom više decenija koliko se zadržao u proizvodnom ciklusu, Colt je silazio s traka i kao sedan, karavan, fastbek, pa čak i kao pikap kamionet. Ali, svakako da je obličje heča bilo dominantno u paleti.

Poslednja generacija Colta je predstavljena tokom 2002. godine i na trakama je provela desetak godina, kada je u 2012. mališa otišao privremeno u istoriju. Sada Mitsubishi, kako rekosmo „sprema“ novu generaciju, onu koja će biti ponuđena evropskim kupcima.

Na osnovu ranije objavljenog tizera se može zaključiti da će novi Colt biti ništa drugo do lako modifikovani Renault Clio, pa ona priča o pripremi noviteta svakako zvuči grandiozno, ali to u stvarnosti baš i nije slučaj. Dodatno, aktuelni urbani Francuz je lansiran početkom 2019. godine, pa ni on više nije u cvetu tržišne mladosti u ovo doba nemilosrdne tržišne i potrošačke ekonomije.

Za sada možemo videti samo delimično preoblikovan prednji deo vozila s originalnom maskom hladnjaka, na kojoj će se pojaviti elementi prepoznatljivog stila X, onog koji neguje Mitsubishi. Svi su izgledi da će Colt dobiti i farove drugačijeg oblika, dok je verovatno da će i prednji odbojnik biti različito stilizovan. Na žalost, o tome kako bi zadnjica Colta mogla da deluje, još uvek možemo samo da nagađamo, pa u tom duhu i da protumačimo zadnje signalne grupe i ažurirani poklopac prtljažnika koje je nacrtao ovaj nezavisni dizajner. Opisu možemo dodati i gore prikazni zadnji branik.

Što se tiče pogonskih sklopova koji će naći primenu kod Mitsubishija Colta, ne treba biti previše mudar pa zaključiti da će preuzeti sva rešenja iz Clija. Dakle, i Colt će biti utemeljen na arhitekturi CMF-B, onoj koja je osnova i za Nissanovu Micru. Pozajmljen će biti i hibrid kog smo upoznali s oznakom Clio E-Tech, a koji sačinjavaju 1,6-litarski atmosferski benzinac u tandemu s elektromotorom. Ukupna snaga hibridnog pogonskog sklopa je 140 „konja“. Menjačka kutija je šestostepena i automatska.

Premijera noviteta će uslediti u trenutku koji uprava Mitsubishija proceni podesnim, ali svakako u 2022. godini. Proizvodnja će biti poverena istoj onoj fabrici u Turskoj, koja je zadužena i za Clio. Živela politika ušteda i živelo lažno predstavljanje! 🙂

AutoRepublika

(6727)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

38 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
peki

Pa kad moze Mazda 2 Hybrid da na Toyotu Yaris Yibrid stavi samo svoj znak, sto nebi Mitsubshi ? Ima da ga probamo cim se pojavi…😉

moron

Ali, osim drugog znaka na nosu, tu razlike i nema.
A ja budala se juče razmišljam koja je to mazda 2 od 115 ks o kojoj pišeš test 😀
Što ne uzmeš na test neku nehibridnu Toyotu, dok ih još ima?

Iznogud Časni

Suzuki i Toyota.

M M

Biće ovo najbolji Kolt u istoriji. Kad su mogli Nisan krša da dignu iz mrtvih, dići će i Micuseprobušio. Pa kad amer kaže, uješće opet mamu za sisu

TheStig

Renault digao Nissana iz mrtvih al’ u alternativnom univerzumu. Moli te brat da više na bacaš bombe. Nissan nikad gori. Sad kad bih želio da kupim nekog Nissana ne bih imao šta da uzmem. Jad i čemer od izbora.

moron

Ja bih bez problema uzeo novi QQ.

TheStig

Ja ne bih jer uzasno izgleda i ima paletu motora od kosačice. Ne znam da li je iko svjestan sta znaci voziti mrcinu suv-a sa tolipacnim motorom. To se dere kao da nekome gule kozu na zivo. Svako ima svoje ali ostajem pri stavu da je danasnja situacija u auto industriji dobrim dijelom uzrokovana ispiranjem mozga i propagandom jer su potrosaci dopustili da im proizvodjaci govore sta trebaju kupovati a ne obrnuto. Ispravka mala, zab sam na novi 400 z. Eto ima i Nissan jedno pristojno vozilo na Yankee-ovu radost jer mi u Evropi smo smrtnici. Amerikanci mogu i dalje… Pročitaj više »

M M

Nisan je uvek bio problematičnog kvaliteta. Reno ih je upristojio, podigao na noge i spasio od bankrota u vreme kad se to nije radilo. Tačno da je Nisan imao i ima par zvučnih imena koji ne čine komercijalni deo firme, i koji su i danas kao i pre Renoa. Nisan je uništio Reno grupu, o čemu sam davno pisao, kad su svi „zinuli“ na „lopova“ Gona, koji je napravio najveću autp kompaniju do tada… Međutim, dušmani (iz USA) i japaneri koji su videli opciju da pokradu ono što nije njihovo i da pođu solo, su napravili puč u kompaniji i… Pročitaj više »

TheStig

Ja ne bih Japan okrivljivao za probleme koji su pogodili Reno. Niko ih nije tjerao da konvertuju 5.6 milijardi duga u 36 odsto vlaanistva u Nissanu. Zinuli su na Gona jer je covjek imao svoju viziju i nije bio samo jedan šraf u nizu koji cupka na svaku odsviranu notu iz upravnog odbora. A ako cemo uplitati u sve pricu o fašizmu Francuzi nisu nista bolji od Japanaca. Ipak je najvise francuskih aviona bombardovalo nasu zemlju. To je valjda to srpsko – francusko prijateljstvo.

M M

Evo da ti uploudujem potrošnju, da ne kažeš da lažem. Setio sam se tebe neki dan

comment image
comment image
comment image
comment image

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
TheStig

Radi ti Oktavija na 2 cil 🤣 Ako je onaj tdi od 115 ks moze ovo al uz jako pazljivu voznju i gdje ima dosta nizbrdice. Msm ne kazem da je nemoguce ali bilo bi interesantno pogledati konfiguraciju terena. Uspjevao sam ja sa fokusem na duzim putovanjima drzati potrosnju tik ispod 5 l.

M M

Ovo nije „pažljiva“ vožnja. Sve je po planinama uglavnom, + autoput i grad. Planine, Kopaonik, Goč, Zlatar, Zlatibor, Golija Tara, Pešter, Divčibare…. Ova zadnja potrošnja je po ravnom većinom sa nešto grada 15%. I ova zadnja potrošnja je sa klimom, i to prva u odlasku, druga kompet odlazak i povratak, da ne bude da je nizbrdo. Relacija, Takovo – G Milanovac – čačak, sa sve gradskom vožnjom, kroz Čačak i Milanovac, po 2 puta Inače, vozim manijački, što bi rekli, brži nema…. Ali racionalno. Da vozi neko do 100, i u kolonama bez silnih preticanja, ova trajna potrošnja bi bila… Pročitaj više »

Izmenjeno 2 godine pre od strane M M
TheStig

Ne kazem da ti ne govoris istinu ali ako nije pazljiva voznja sumnjivo mi je. Imam dizela i imam brata koji ima i wagene (golfa vi 1.6 i drugog 2.0). Vise puta smo automobile koje vozimo testirali i potrosnja ova tvoja je ovdje nemoguca sem uz neku jaku pazljivu voznju. Jedini automobil koji trosi ispod 4 l a da znam zasigurno je polo sdi. Ali on ima toliko nejak motor da je to i razumljivo. Bio sam dosta puta na Kopaoniku, Pazaru, Zlataru i okolini. Znam kakav je teren. U svakom slucaju ako je ta potrosnja stvarna impresivno je.

M M

Zato sam ti i rekao. Imao sam u familiji Golfa 6 1,6 TDI 105 ks, koji je bio mrtav prema ovom autu, a trošio je osetno više.
I novi 2,0 TDI troši baš malo, pošto sem ove Škode često vozim i Skaut 4×4, sa nekih 190 ks i jednu sa 150 ks.
Imam novog Megana 4 1,5 dci, koji troši baš malo, ali ne može kao ova Škoda. Tamo gde je ovaj prosek 4,4, Megan ima 4,8-5,0

Laki

Vrlo „verzirana“ vožnja je potrebna da bi se dobio ovaj prosjek respekt!

S mile

Koji auto ovako malo trosi

M M

Octavia A7 FL 1,6 tdi 115 ks

Renault Terminator

Bukvalno,da nije bilo Renaulta niko se nebi ni sećao Nissana.Zahvaljujući samo Renaultu danas postoje.

Yankee

Nissan je u to vreme bio 2. najveci japanski proizvodjac (i danas je). Da nije stigao Renault stigao bi neko drugi ili bi ih drzava izvukla. Nema ni najmanje sanse da bi Japan dozvolio da Nissan pukne.

Renault Terminator

Al niko od tih drugih nije stigao…već Renault.

Yankee

Poenta je da bi Nissan opstao sa ili bez Renaulta. Nije istina da „nije bilo Renaulta niko se nebi ni sećao Nissana“ kao sto si gore napisao. 😉

Renault Terminator

Spasili bi njega odavno i država i ti „drugi“ da su htjeli…očigledno da nisu jer u momentu preuzimanja Nissana od Renaulta,taj isti Nissan bio je u teškoj banani,nešto kao sada ukrajnski nacisti u Marijupolju,bezizlaznoj😁.
Tako da nije bilo Renaulta,o Nissanu na AutoRepublici morao bi pisati u rubrici-istorija😁

Yankee

Nema sanse da bi Japan dozvolio da Nissan propadne, to bi bio veliki udarac njihovoj ekonomiji. Isto kao sto Amerikanci ne bi dozvoli da Chrysler propadne. Desilo se da ga je preuzeo Fiat jer je dao najbolju ponudu, ali to ne znaci da je bila jedina ponuda. Ista stvar na racun Renaulta i Nissana.
Na sve to moram reci da je Nissanova pouzdanost nekada bila na samom nivou sa Toyotom i Hondom, a danas je dno dna, ubedljivo najnepouzdaniji auti u Americi su bas Nissani.

Renault Terminator

Šta bi bilo…kad bi bilo..može se pričati šta poželiš,lako je biti general poslije bitke.
Činjenica je da Nissan bio gotov i da nikog nije bila briga za Nissan,da je bila briga države ili bilo koga drugog oni bi njega uzeli i pokušali spasiti.Međutim to niko nije učinio,ni država ni bilo ko drugi sem Renaulta.Tako da nije bilo Renaulta,Nissan bi danas bio samo sjećanje,istorija.A ove priče tipa „me nebi dozvolili itd“…pa upravo su oni i dozvolili da propadne.

Yankee

Mozes ponoviti koliko puta hoces da bi Nissan bio ugasen da nije bilo Renaulta, ali to i dalje nije istina. Posebno zato sto su ponude poslali i tadasnji Daimler-Chrysler i Ford. A u najgorem slucaju bi uskocili japanski politicari cak i da nije postojalo zainteresovanih strana, a njih je naravno bilo jer je Nissan u to vreme i dalje bio 2. najveci japanski proizvodjac, odmah iza Toyote. Isto kao sto su Amerikanci ucini za Chrysler jer su politicari dugo vremena odrzavali Chrysler u zivotu dok nije dosao Fiat. Ovo se moze reci ne samo za Nissan vec i za mnoge… Pročitaj više »

Renault Terminator

Veoma jednostavno pitanje – pa što ih onda nisu uzeli tadasnji Daimler-Chrysler i Ford i japanski političari?
Ono što je istina i činjenica,za tebe nije istina nego je istina ono što se nije i niti bi se desilo.
Da ima istine u tome što uporno pišeš Renault nebi mogao ni prismrditi Nissanu pored japanskih političara i američkih firmi.

Yankee

Takodje veoma jednostavan odgovor – zato sto je Renaultova ponuda bila bolja. A tvoja tvrdnja je „ili ce ih Renault spasiti ili ce kompletno bankrotirati“. A to nema veze sa istinom.

Renault Terminator

Hehe..nasmija me,al slatko😁.
Polovično si u pravu,ponuda je bila najbolja a i bila je jedina ponuda.
Naravno da ih je Renault spasio i da bi nestali sa automobilske mape svijeta da nije bilo Renaulta,to je jasno ko dan.

Yankee

Vazi, vazi …
Jel i Fiat spasio Ferrari i Ferrari bi nestao sa automobilske mape sveta da nije bilo Fiata?

Renault Terminator

Sigurno bi nestao nema sumnje.Pa i oni su bili u teškoj banani,prodaja skoro da nije išla..odbili su tvoj Ford,ostao je bio samo Fiat i niko više.Ili Fiat ili
katanac.Izabrali su Fiat i zahvaljujući Fiatu postoje i dan danas.

Yankee

Ajde sto ne pratis poslovnu stranu automobilske industrije, pa to i nije toliki problem, ali sto pricas o njoj kao da znas da je Fiat kao zaista ostao jedini koji je poslao ponudu Ferrariju hehe … Isto kao sto verujes da je Renault bio jedini koji je poslao ponudu za Nissana hehe. Google je brate besplatan pa proveri informacije.

Renault Terminator

Nego batali Nissan i žutu bandu…reci ti meni kako je u Amerike,što bi rekli Ličani.Kakav je realan život običnog čovjeka tamo dok traje rat u Ukrajini.Jel standard života prosječnog Amera bolji ili gori.

Yankee

Prosecan Amerikanac i ne zna da se nesto desava u Ukrajini. Jedino su cene goriva skocile, za sta krive Bidena, ali osim toga zivot i dalje isti.

Renault Terminator

Pa i u pravu su što krive Bidena,znaju da riba od glave smrdi😁…

Laki

Prevezem neku grupu Amera do Italije a što jedu ljudi čudo jedno. Bukvalno su opustošili benzisku pumpu u Bazelu u 3 sata posle ponoći ipak primijetih da svaki nosi „registar“ tableta takodje.

BB

To su tablete za apetit 🤣😂🤣😂

Laki

Primijetih da Evropski dizajn sjedišta u Busu nije kompatibilan sa Amerima !

Bungi

Pa globalizacija i jeste lažno predstavljanje.Umjesto obećane demokratije to je stvaranje totalitarnog poretka koji ne trpi bilo kakve kritike.Čovjek je biološki robot koga treba upregnuti da pravi profit za multinacionalne korporacije dok ne crkne. Kad oni kažu da se vakcinišeš cijanidom, ćuti popij, jeste malo otrovno.