1. Home
  2. Industrija
  3. J.D.Powers studija pouzdanosti – Peugeot i Škoda najbolji, Fiat i BMW najlošiji!
J.D.Powers studija pouzdanosti – Peugeot i Škoda najbolji, Fiat i BMW najlošiji!
21

J.D.Powers studija pouzdanosti – Peugeot i Škoda najbolji, Fiat i BMW najlošiji!

6.22K
21
Podelite sa prijateljima:

Studija koju je sproveo J.D.Powers u Velikoj Britaniji za 2019. godinu govori o broju problema sa kojima su se susreli vlasnici novih automobila. 

Tokom analize stručnjaci su otkrili sve veći broj problema koje vlasnici prijavljuju u vezi sa informativno-zabavnim sistemom i novim, naprednim sistemima unutar vozila. Studija uzima u obzir probleme iz osam kategorija (eksterijer, vozačko iskustvo, oprema/komande/displej, audio/navigacija/zabava, sedišta, grejanje/ventilacija/klima, enterijer, menjač i motor).

Dakle, brendovi dobijaju ocene koje se odnose na broj prijavljenih problema na sto ispitanika odnosno stotinu vozila. Jasno je da manji broj problema donosi bolji plasman na listi.

Najviše nedostataka je ubeleženo u vezi sa naprednim sistemima kao što su bluetooth konekcija, glasovne komande i tome slično. Čak 16,6 problema na 100 automobila bilo je povezano upravo sa navedenim modernim sistemima.

Što se tiče rezultata same studije, prema podacima sa Ostrva, najpouzdanija su vozila Peugeota (gde su vlasnici prijavili 77 problema na 100 automobila, sledi Škoda sa skorom od 88, dok je na trećoj poziciji Hyundai sa rezultatom 90.

Na začelju liste je Audi sa 167 problema na stotinu vozila, potom Fiat sa 173, dok je najlošiji rezultat ostvario BMW sa 181 problemom. Interesantno je da je među deset najpouzdanijih samo jedan premijum brend i to Volvo na desetoj poziciji sa 106 prijavljenih nedostataka na 100 automobila, ostali premijum „igrači“ su na dnu liste, uključujući i Mercedes (136), Land Rover (142) i Jaguar (159).

Kada je reč o segmentima, vidi se dominacija Peugeota u nekoliko klasa. Tako je za najpouzdaniji u A segmentu izabran Volkswagen up, dok mu društvo prave i Hyundai i10 i Peugeot 108. U B segmentu lider je Peugeot 208, a slede ga Hyundai i20 i Ford Fiesta.

Kod kompaktnih modela najbolji rezultat je ostvarila Škoda Octavia, zatim Seat Leon, dok je na trećoj poziciji Ford Focus. Kod D segmenta lider je Opel/Vauxhall Insignia, a slede Mercedes C klase i VW Passat. U MPV klasi uloga lidera pripala je Fordu C-MAX/Grand C-MAX, na drugoj poziciji je Opel/Vauxhall Zafira, dok je trećeplasirani Citroen C4 Picasso/Grand C4 Picasso.

Što se tiče SUV modela kompaktnih dimenzija, kao najpouzdaniji okarakterisan je VW Tiguan, potom Peugeot 3008, dok je na trećem mestu Honda CR-V. Kod krosovera B segmenta, najpouzdaniji je Vauxhall/Opel Mokka odnosno Mokka X, a slede Peugeot 2008 i Nissan Juke. U klasi koju su britanski analitičari označili kao Large and Luxury Car pobednik je Mercedes E klase.

 

AutoRepublika 

(6217)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

21 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Ovo je prva njihova studija za koju se Kia nije pobrinula da pobedi 🙂

Balkanboj

Najmanje kvarova i primedbi imaju upravo oni automobili koji nemaju napredne sisteme i gde isti ne mogu napraviti probleme.

Cirkus 🤡

Evo da uvrstimo i Golf 2 1.6d u listu, bio bi hit. Obavezno BMW 320d e46 i Passat B5 1.9tdi (di crveno)!!

moron

„Najviše nedostataka je ubeleženo u vezi sa naprednim sistemima kao što su bluetooth konekcija, glasovne komande i tome slično.“

Baš relevantni nedostaci. Ali, „do moga“ …

Stari Dejan

A ti posle ne veruj tvom drugu koji daje glavu za Škodu…

moron

Mom drugu Škodragu? On je objektivan koliko i J.D. Powers … Nešto mi se odmetnuo, gadno sam ga izneverio … Neki dan mi kaže da bolje da sam kupio i tri lade veste cross nego li ono što sam uzeo 🙂

Stari Dejan

Lada Vesta 😀
Pa dobro, očigledno da mu je Honda baš bliska srcu ali sa druge strane

moron

Lada je ipak Lada 🙂

D_C

Samo zato sto vise nema Moskvica

Don

Je, relevantno je. Koji ga k onda ugrađuju? Fiatu se vijekovima računa pregorjela sijalica i kažu kvari se, smeće, dok BMW krepa lanac, kažu zanemariv kvar otklonjen u garanciji.

s mile

čitah tekst o reno laguni II, koja nije imala dobru statistiku, po statistici je bila veoma kvarljiva, a kasnije u tekstu piše da je 90% kvarova na laguni bio famozni ključ kartica, i kada se taj kvar izbaci iz statistike ( ili se kupi auto bez tog nivoa opreme ), da ja laguna II bila veoma dobar auto.

D_C

Koliko se sećam Laguna 2 je bila kvarljiva tokom prvih nekoliko godina proizvodnje ne samo zbog ključ kartice već i drugih u to vreme novih i naprednih elektro tehnologija. Kada su ti problemi rešeni postala je jedan izuzetan auto ali je već bilo kasno za reputaciju. Lagunu 3 je uništila estetika.

Stari Dejan

A vidiš, meni je recimo baš ta Laguna 3 nešto najlepše što je Reno ikad napravio. Ja koji organski prezirem Reno, ako bi ikad morao da kupim jedan to bila samo Laguna 3

D_C

I meni se ‘relativno’ dopada. Ali nije dozivela uspeh zato sto se ljudima globalno nije svidela estetski. A uvek ce biti izuzetaka.

D_C

Šta bih ja bez J. D. Power. Mislio sam da mi sledeći auto bude nešto od Audi/BMW/Mercedes ali ću zahvaljujući njima ipak birati nešto od daleko kvalitetnijih Peugeot/Škoda/Hyundai. Ili možda ipak ne? 😂

Stari Dejan

Ima tu da se bira koliko ti duši drago.
Ma ipak ne 🙂

Mile kontraš

Pežo odrešio kesu. Posle ove irelevantne studije sam siguran da je sve namešteno i kupljeno.
Sve neke silne nagrade pobraše Pežo vozila
208 Auto godine u Evropi sa 4 zvezdice na Ncap-u. Ajde bre,do mojega više.

J4ZZ3R

Pezo belezi izuzetne rezultate i u AutoExpressovom Driver power istrazivanju. Pogotovu za modele 3008 i 2008

kola

bice da je pezo napredovo najvise time sto je dodo po jos jednu 0 u ime

kola

skoda skoro kao prva a vw napola liste a skoda je vw u slabijem izdanju. pa pitam koga ovi zahebavaju

Yankee

Ovde smo pisali o tome, zasto brendovi unutar jedne iste firme cesto zavrsavaju na razlicitim pozicijama na istrazivanju pouzdanosti.

https://autorepublika.com/2018/04/30/zasto-istrazivanja-o-kvalitetu-nisu-realna/

Laki

Moze se zivjeti sa ovim greskama!