1. Home
  2. Industrija
  3. Doba kada su se automobili pravili da traju
Doba kada su se automobili pravili da traju
16

Doba kada su se automobili pravili da traju

24.03K
16
Podelite sa prijateljima:

Oko 1990. godine automobilska industrija je pravila vozila legendarnog kvaliteta. Tehnologija je bila veoma pouzdana, antikorozivna zaštita na vrhunskom nivou, neki od automobila iz tog perioda i dan danas se često mogu sresti na ulicama i to u odličnom stanju. 

Takav je slučaj i sa jednim Audijem 100 u svojini Jorga Velmana, piše nemački Spiegel. Velman je mogao priuštiti moderni, nov automobil, ali se već godinama druži sa svojim ljubimcem i nema nameru da ga menja.

Audi 100 Jorga Velmana, foto: Jorg Velman

Velman svoj automobil vozi svakodnevno i to do posla i nazad, što je oko 140 km u oba pravca. Nije malo, ako se sagleda da samo na ovo putovanje mesečno otpadne skoro 3.000 km. „Ali Audi se dobro drži“, kaže ponosni vlasnik legendarnog modela.

Audi 100 C4 je već stekao status ikone i naširoko se smatra za jedan od najboljih automobila koje je marka sa „četiri prstena“ ikada napravila. Izrada vrhunskog kvaliteta, odlična završna obrada i potpuno pocinkovana karoserija omogućile su ovom vozilu veoma dug vek trajanja. Jorg Velman uveren je da bi drugi automobil teško zamenio njegov Audi 100 C4 2,6 Quattro.

On dodaje da je njegov automobil napravljen 1996. godine i da je otada prešao 240.000 kilometara. „Nema ni traga rđi i mehaničar kaže da je u veoma dobrom stanju“, navodi Velman.

Norbert Šreder, stručnjak za istorijska vozila, kaže da su u to doba pravljeni izuzetno izdržljivi automobili. „Vozila sa kraja osamdesetih i početka devedesetih godina imala su visok stepen izdržljivosti. Sve je rađeno tako da pogonski sklop pregura najmanje 200.000 km, bez ikakvih problema“, ističe Šreder.

Među ove modele ubrajaju se i Mercedes 190E, Volvo serije 240, VW Golf 2, Audi 80 B3, a motori ovih automobila smatraju se skoro pa neuništivim. Nabrojana vozila nisu retka pojava na putevima u Nemačkoj, a svakako je da su  neka od njih i dalje u velikom broju prisutna i u Srbiji.

Antikorozivna zaštita je posebno odigrala bitnu ulogu u dugovečnosti ovih automobila. Audijeva pocinkovana karoserija obezbedila je odlične ocene kada je reč o proceni zaštite od rđe, pa je tako jedan polovni Audi 100/200 C3 na testu TUV-a završio na prvom mestu, kao automobil praktično bez rđe, dok je druga pozicija pripala Audiju B80 među 71 ispitanim vozilom.

Proizvođači, pre svega oni nemački, sredinom osamdesetih godina su se daleko više posvetili smanjivanju otpora vazduha. Znali su da će manji otpor značiti bolje performanse uz manju potrošnju goriva. Tako je Audi 100 C3 daleke 1982. godine postao serijska limuzina sa najboljim koeficijentom otpora vazduha. Uz to, brend „četiri prstena“ imao je još jedan adut u rukavu.

Reč je o quattro pogonu na sve točkove koji je Audi godinama usavršavao takmičeći se u reli šampionatima. Primenom ovog pogona koji je do tada bio rezervisan za terenska vozila i kamione, Audi stiče legendarnu reputaciju.

Nisu svi potezi bili dobri

Odluka brojnih proizvođača da se sa lanca pređe na zupčasti kaiš nije donela željenu reakciju, jer se servisni interval skratio, a kaiš se inicijalno nije pokazao u najboljem svetlu. Neki modeli iz osamdesetih godina patili su od raznih „dečijih bolesti“, poput problema sa elektronikom i naponom u vozilu, pa su redovno stradale sijalice, potom je tu bilo curenja raznih tečnosti, ali i problema sa kočionim sistemom, odnosno prebrzo trošenje kočnica.

Neki kažu da je ovo prebrzo trošenje kočnica bilo izazvano većom masom vozila, te da se proizvođači nisu dovoljno brzo prilagodili. Elem, ima i onih koji tvrde da je od kraja osamdesetih počela hiperprodukcija te da je kvalitet morao da opadne.

Neki veruju da je Golf 2 u stanju da nadživi vlasnika.

No, neki brendovi poput Audija rešili su u to vreme da izgrade svoju reputaciju. Ovaj brend strašno se borio za premijum oznaku, te je 1987. godine formiran inovativni Centar za proveru kvaliteta u koji je Audi tada uložio više od 60 miliona maraka. Očito je da su se ove investicije isplatile jer se od početka devedesetih godina Audi našao rame uz rame sa BMW-om i Mercedesom.

Opet, pocinkovana karoserija dala je svoje rezultate, Audi 100 C4 se i dalje može često videti na nemačkim drumovima, dok se njegovi tadašnji konkurenti Opel Omega i Ford Scorpio veoma retko viđaju. Nemački stručnjaci navode da je početkom devedesetih ubeležen i pad kvaliteta vozila određenih brendova i prstom upiru u jednog čoveka.

Hose Ignjacio Lopez i kraj „Zlatnog doba“

Španski menadžer Hose Ignjacio Lopez je čovek kojeg često optužuju da je uništio „Zlatno doba“ nemačke automobilske industrije. Lopez se prvo našao u Opelu, a zatim i u Volkswagenu i u obe kompanije radio je na ostvarivanju ušteda na proizvodnim procesima.

Uštede su ostvarene, ali po koju cenu? Lopezovi rezovi doveli su do dramatičnog pada kvaliteta. Prva generacija Opel Astre je daleko od onoga što je trebalo da bude, bar kada je reč o kvalitetu samog vozila, a Lopezova dela koštala su i Golf 3 neslavne titule najgoreg Golfa u istoriji.

VW Golf Mk3 – u Volkswagenu bi najradije da ga zaborave

No, nisu samo velikoserijske marke imale problema sa kvalitetom i pouzdanošću. Iste nedaće zadesile su u poslednjoj deceniji 20. veka i Mercedes. E klasa generacije W210 pokazala se veoma sklonom greškama, a najveći problem bila je rđa. Muke sa korozijom za Mercedes su se nastavile i kod naslednika W211.

U to vreme Mercedesovi inženjeri su se sa setom prisećali modela poput 190E ili W124. Inženjeri nemačkih marki nisu olako prihvatili „uštede“ na kojima su insistirali menadžeri. Sve je to za posledicu imalo pad kvaliteta i pouzdanosti kod vozila germanskih brendova.

W210 se nije proslavio

Spiegel piše da insajderi iz Audija često govore o tome da je posle modela 100 C4 sve krenulo nizbrdo. „Te stvari nećete čuti u stvarnosti, samo iza zatvorenih vrata“, kaže za nemački medij jedan od bivših zaposlenih u Audiju.

Ovo je primerio i Jorg Velman, koji je neko vreme posedovao Audi A6 C5, ali iako kaže da je u pitanju udobniji automobil od „stotke“, ipak ga je razočarao pogotovo kada je bio primoran da promeni zupčasti kaiš, a to ga je koštalo svojevremeno 1.000 evra. Osim toga, imao je problema i sa „crkavanjem“ ksenonskih sijalica koje su bile frapantno skupe – 100 evra po komadu. Uz to, imao je i havariju sa klima uređajem – morala je da se promeni kontrolna jedinica, cena 850 evra. „Tada sam rekao dosta je“, kaže Velman.

„Jaje“ je steklo legendarni status

Mada je po svim merilima moderni automobili manje pouzdan od legendi s kraja osamdesetih i početka devedesetih godina, proizvođači ovakve navode izričito odbacuju. Kako i ne bi, jer je ipak potrebno toliko automobile prodati.

Mercedes i dalje obećava „najbolje ili ništa“, Audi odbacuje navode da su njegovi modeli danas manje pouzdani nego ranije. Iz Audija kažu da su kriterijumi i danas i tada bili isti. „Kvalitet je bio jedan od najvažnijih elemenata na putu Audija ka premijum klasi i još uvek je osnovni element našeg DNK“, kažu iz pres službe Audija. Oni navode i da dugotrajnost vozila zavisi od načina upotrebe i održavanja istog, te da je to važilo i pre 30 godina i da važi i danas.

Uprkos ovakvim izjavama iz Audija, Jorg Velman nema nameru da menja svoj automobil. „Ne razmišljam o kupovini nekog novog modela Audija“, navodi Velman. On je dodao da su moderna vozila udobnija i komfornija, ali da je održavanje skuplje, a i pouzdanost je na nižem nivou.

Jorg, neka te još dugo služi tvoja mašina!

AutoRepublika 

(24029)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

16 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Pomponije

Trenutno je na oglasima jedan Audi 80 iz ’91. u fenomenalnom stanju. Cena je čini mi se 3.500 evra, tako da se i u Srbiji može kupiti lep jangtajmer za pristojan novac.

Quatro

Stranac ako mislimo na istog…crni 2.0 benzin na polovnim automobilima…nisi lepo pogledao oglas…Stranac uvežen iz Nemačke…koji ne možeš da registruješ jer nije eur3.Dakle u srbiji nema takvih primeraka…ne računam ovo jer je sad doteran iz Nemačke…Računam one koji su tu od početka ili duži period.Možda i ima negde u nekoj garaži ko zna…na ulici ne viđam u tom stanju.

Laki

Audi sa svojim „petakom“milina slusati i voziti!

Bungi

Zbog tog „Hoze Ignjacia“ moj kolega je dva puta radio limariju na svom VW Ventu.Autolimar je tri šegrta odškolovao na njegovom autu.

D_C

Devedesetih godina su nemacki proizvodjaci prelazili na farbe bazirane na vodi. Kako je koji proizvodjac to radio, tako je imao problema sa korozijom, zapocevsi od Golf III/ Vento na samom pocetku decenije pa Opel mada on ni onako nije bio pojam u antikorozivnoj zastiti, pa potom Mercedes sa W210. Kako su se proizvodjaci usavrsavali sa ovim vise environmentally-friendly farbama, tako je problem nestajao.

Yankee

Znaci ovaj Šreder kaze kako su auti iz ovog „zlatnog perioda pouzdanosti“ razvijani da traju minimalno 200.000 km … Sta je tu impresivno? Danas svaki novi auto ce preci toliko bez problema, iako je navodno pouzdanost danas manja.

BMW zakon

Nije rekao minimalno da prelaze, vec da se na auto nista ne mora menjati minimalno 200k…Pročitaj lepo sta pise , pa onda napisi svoje utiske i misljenje!

Zoran Olujic

Postovana gospodo!!!
Ja vozim Audi A6 iz 96, godine motor je 2.5 tdi 85 kw, jasim ga vec 15 godina, i po mojoj procjeni ima preko 1.600,000 km i ne mislim ga jos prodati, dok god bude dijelova za njega, voziti cu ga!!! Imam samo dvije rijeci da kazem: Forza Audi!!!

OHC

Mislim da što se tiče otpora vazduha osamdesetih, najbolju ocenu ima Opel Kadet suza…

Sammy

Mozda cak audi jaje

D_C

Calibra koja se pojavila 1989. je imala Cd 0.26 – najbolji rezultat tokom sledecih desetak godina, sve do Honde Insight i Audi A2.

Sammy

Danas nas mazu i lazu kako stari automobili ne valjaju i nisu bezbedni. U stvari najnebezbedniji su upravo ovi najnoviji sa ogromnim ekranima po kojima mora da se bode u toku voznje da bi se nesto ukljucilo ili iskljucilo, tj podesilo.

Nekosedmi

9000 2.3Turbo Aero.. iz 1991 sa 200ks.. i najboljim sedistima ikada u auto industriji.. Boze kakvi automobili!

Zoran

A pasat b3,1,8 monopoint….neunistiv.

moron

Meni ovaj tekst deluje suviše romantičarski.
Pošto sam pratio razvojni put onakvog 244 DL od dana rodjenja, pa do punoletstva („sa malom pauzom“, tokom koje je taj volvo „služio vojni rok“, Boga pitaj gde), ja tvrdim da su kasnija vozila bila kvalitetnija.
Kada bih na svim vozilima koja sam kasnije koristio, „sabrao“ apsolutno sve probleme koje sam sa njima imao, u zbiru ih je bilo manje nego sa tim prokletim Švedjaninom do njegovog odlaska „u dobrovoljce“ ( po povratku „sa fronta“ zamenio sam mu samo dihtung glave motora ) …

Yrraf

„On dodaje da je njegov automobil napravljen 1996. godine i da je otada prešao 240.000 kilometara.“ Šta ti je Nemac. Njemu je ovo impresivan podatak a u Srbiji 85% polovnjaka na oglasima ima veću kilometražu i to nakon što je vraćena, boga pitaj kolika je realna. 😀 Kod nas je onda svaki auto legenda.