1. Home
  2. Testovi
  3. Peugeot 2008 – K’o veliki
Peugeot 2008 – K’o veliki
40

Peugeot 2008 – K’o veliki

19.98K
40
Podelite sa prijateljima:

Po ugledu na Renault Captur 2 i novi 2008 evoluirao je na svim poljima. Veći, moderniji, atraktivniji, snažniji, skuplji.., ovaj „mali“ Peugeot kao da želi konkurisati bratskom 3008.

Od kako je 2013. godine prvi Peugeot 2008 stupio na scenu, tržište malih SUV obogaćeno je s desetak talentovanih konkurenata, od kojih su mnogi izdašnijih spoljašnjih i unutrašnjih dimenzija. Nekada bilo sada se pripoveda, druga generacija prerasla je tako sve konkurente (4,3 metra), i kao bonus, za razliku od gore spomenutog Captura, u estetskom smislu doživela je pravu metamorfozu. Sve je ovde drugačije, već na prvi pogled jasno ja da 2008 deli stilske elemente s većim 3008, kao i nedavno lansiranim 208, koji je na ovom polju pobrao silne lovorike.

Peugeot 2008 i Peugeot 3008

Lice znači karakterišu tri vertikalne LED diode u sklopu svetlosne grupe, kao i još jedna, znatno duža, koja se spušta sve do „maglenki“. Maska hladnjaka je kao i kod 208 ogromna, no za razliku od njega poklopac motora je vertikalno postavljen, što mu daje robusniji izgled. Gledano s boka do izražaja dolaze veliki lukovi točkova uokvireni crnom zaštitnom plastikom, solidno odstojanje od tla od 17 santimetara i bizarni reljefi na vratima.

Podrazumeva se da su opšte forme nalik na one kod 3008, što se odnosi i na zadnji deo, koji krase tri zakošena svetla, ubačena u crnu plastičnu masku. Primećujemo i dvostruki završetak izduvne cevi (nije lažna kao kod slabijih verzija), kao i ogroman branik, koji štrči dobrih desetak santimetara. Pomalo neukusno ali praktično, kako kažu u Peugeotu, cilj je bio zaštititi peta vrata i karoseriju, skupe za zamenu ili opravku. Sve u svemu novi 2008 jasno stavlja da znanja da se radi o jednom SUV-u, dok je bivši imao gene uzdignutog karavana, po ugledu na predhodni 207 SW.

Verovatno je zbog toga prva generacija Renaulta Captur i „obrala kajmak“, drugim rečima prodaja Pugeota bila je inferiornija za oko 400.000 jedinica. S nekih 1,1 milion prodatih vozila rezultat je ipak vredan hvale, no novi 2008 pretenduje na prvo mesto, što nam se nakon sedam dana provedenih za njegovim upravljačem učinilo posve izvodljivim…

Peugeot 2008 i Renault Captur

Impresivno i (ne)pregledno

Možda još više od spoljašnjosti fascinira enterijer ovog „lava“, iako je evidentno da je prekopiran od manjeg 208. No čim smo se smestili za upravljač, uverili smo se kako je pozicija uzdignuta, a da je kokpit prostraniji na sve strane za po koji santimetar. Rekao bih upravo koliko je neophodno, jer se i moj kršni prijatelj, u šali nazvan „sumo“ (1,9 metara visine i 120 kilograma), osećao prijatno.

 

Nažalost, zaštitni znak novih generacija Peugeota, takozvani „i-Cockpit“, ni ovde se nije rešio principijelne mane, koja se ogleda u lošoj vidljivosti donjeg dela instrument table. Želite li ih videti po svaku cenu, opet se nameće „igranje“ sedištem i malim upravljačem, podrezanim na gornjem i donjem delu. U mom slučaju prvi se mora podići a drugi spustiti u krilo, sva sreća njihova amlituda podešavanja je velika, tako da na kraju vozač nekako pronalazi željenu poziciju.

Na ovom polju Renault Captur, vožen samo jednu sedmicu ranije, bolje mi je „legao“, iako ni on nije bez zamerki (visoki vozači ne mogu spustiti sedište dovoljno nisko). Zanemarimo li ovako specifičnu ergonomiju, sve ostalo uglavnom je u superlativima. Enterijer je k’o bombona, sigurno  najspektakularniji u segmentu. Ukoliko vam je cilj da impresionirate prijatelje i koleginice s posla, ne tražite dalje, nijedan konkurentski model neće im više „napuniti“ oči. Naravno da se ovo ne odnosi na osnovnu verziju, no kako sam bio u prilici upoznati se samo s voženim GT, skoncentrisaću se na njega.

I ovde se tako srećemo s „3D“ instrument tablom, po prvi put viđenom kod 208. Zapravo radi se ekranu (analogni instrumenti su zadržani za niže završne nivoe) s dve „dubine“, gde su u dnu smešteni fiksni pokazivači (za temperaturu motora i stanje  goriva u rezervoaru), dok je drugi nivo transparentan i smešten par santimetara ispred. Jedna vrsta  „head up“ pokazivača, s tim da je ovde smešten u instrument tabli. Princip je isti, na providnu plastiku projektuju se po želji obrtomer, brzinomer, GPS, podaci s putnog računara…, i sve se može personalizovati različitim grafičkim rešenjima u više boja.

 

Prvi utisak je zbunjujuć, no vremenom se na nju navikne, bez obzira što se čitljivost i preciznost informacija ne mogu meriti s dobrim analognim instrumentima (mislim pre svega na obrtomer), niti onim kod Captura (isto tako digitalni). Bez obzira na zamerke, 3D instrument tabla postigla je već u startu ogroman uspeh, potražnja za verzijama opremljenim njome prebacila je sva očekivanja, do te mere da Peugeot ne može da zadovolji porudžbine. Kupcima se u narednim mesecima, pre nego li se postignu željeni kapaciteti proizvodnje, nudi standardna, uz popust od 500 evra. „Krivac“ je manji 208, koji se za 6 meseci prodao u preko 100.000 jedinica, uglavno uz više završne nivoe Allure i GT-Line, koji je poseduju u serijskoj opremi.

S druge strane, ništa se ne može prebaciti centralnom ekranu od 10 inča (7 inča za jeftinije verzije), kao ni dizajnu enterijera. Komandna tabla, blago zakošena ka vozaču, impresionira, kako detaljima (niz prekidača u „klavir“ stilu, kojima se direktno biraju željene funkcije, bez potrebe da se pipka po ekranu), tako i izborom materijala, koji podseća na ugljenična vlakna. Gornji deo je od mekane sunđeraste plastike, dok se naniže srećemo s obiljem lakirane i metalizirane.

Proizvođač očigledno igra na kartu ekstravagancije, isto kao i kod novog 208 unutrašnjost novog 2008 blješti noću kao kineske igračke! Uz ovaj završni nivo predviđeno je LED dekorativno svetlo na centralnoj konzoli, koje se u vidu linije proteže i na vrata (po želji u desetak različitih boja). Čak je i na plafonu, iznad retrovizora bez okvira, centralno LED osvetljenje, osetljivo na dodir. Pronašli smo ih i za putnike pozadi na C stubu, kao i dva USB priključka, na konzoli između prednjih sedišta. Peugeot je postavio LED diode čak i u kućište spoljašnjih retrovizora, kako bi obasjali ulazak i izlazak iz vozila. Spomenimo i panoramski krov, s tim da se za razliku od bivšeg 2008 sada može otvoriti. Kvalitet izrade je korektan, i ovde smo zapazili pomalo prevelik zazor između komandne table i vrata.

Sedišta su kod GT sa znatno jačim bočnim osloncima, široka, udobna i grejana, u kombinaciji  koža/aklantara/platno. Nažalost, podešavanje za lumbalni deo leđa nije predviđeno. Nije zaboravljen ni praktični aspekt, naprotiv, u vrata i pregradak za rukavice lako staju flaše od 1,5 litara. Po horizontali podešavajući naslon za laktove između sedišta skriva još jedan veliki boks, dok se svakodnevne sitnice (ključevi, cigarete, novčanik…) mogu odložiti u dno centralne  konzole, ili velika udubljenja za limenke. Moram da spomenem i mesto za bežično punjenje smartfona, kao i zatvoreni pregradak na donjem delu centralne konzole, čiji poklopac, kada se otvori, služi kao držač za isti.

 

Bolje od C segmenta

Sve gore navedeno mogli ste pročitati i u vezi s 208, principijelne razlike odnose se pre svega na prostor pozadi. I ukoliko je 208 samo prosečno prostran gradski mališan, njegov brat s jedno nulom više „‘ladno“ može da konkuriše jednom 308, ukoliko ne i 3008!  E da, duži za 14 santimetara (ujedno širi za 3 i niži za 2 santimetra od bivšeg), ima i međuoosovinsko rastojanje veće za 6 santimetara (2,6 metara), što obezbeđuje putnicima pozadi veoma dobar prostor za kolena i glave.

Tek da se zna, za razliku od Renault Captura, kod kojeg je klupa na klizačima, ovde je fiksirana. Provere radi, kada smo suvozačevo sedište podesili za gore navedenog prijatelja, uspeo je bez veće muke smestiti se na sedište iza. Bolje od spomenutog 308 (ruku na srce ovaj nikada i nije bio referentan po tom pitanju), koji će sigurno biti na muci po dolasku ovog talentovanog krosovera… Želim da kažem kako je 2008 postao pravi mali porodični automobil, bez obzira što prtljažnik nije značajnije evoluirao. Samo 10 litara više od prethodnog, odnosno ukupno 434 litra, podeljena u dva nivoa. Znate već „caku“, kada se polica podigne na viši nivo i ujedno obore nasloni zadnje klupe, ostvaruje se ravna površina od veoma dobrih 1.467 litara. A kako bi se njome lakše manipulisalo, odnosno pokupili predmeti iz donjeg dela, na bokovima su dve „zakačke“, kojima se blokira. Tako se može lako zaviriti i u samo dno, gde pronađosmo poveći bas zvučnik i pribor za opravku guma. Nema panike, po želji ili uz doplatu dobija se i rezervni točak „ćopavac“, ukoliko ne i istih dimenzija.

Na svim poljima

Da Peugeot ima velike ambicije s dvojcem 208/2008 jasno je kada se pogleda šta je sve u startu predvideo od pogonskih jednica. Pored sada nezaobilaznog trocilindarskog agregata 1.2 Pure Tech, u verziji od 100, 130 i 155 ks, tu je jos odlični 1.5 BlueHDi od 100 i 130 ks, kao i potpuno nepoznata 100% električna verzija, snage 136 ks (baterije od 50 kWh). Iako se za sada ne spominje hibrid, uzevši u obzir da je odnedavno u ponudi kod mnogih modela grupacije (3008, Citroen C5 Aircross, DS7…), gotovo sam siguran da će ga u dogledno vreme posedovati i 2008, jer platforma na kojoj je postavljen predviđena je za sve vrste agregata i brojne modele; na njoj će se recimo naći nova Opel Mokka X i Citroen C4 treće generacije.

Bože zdavlja i to ćemo jednom prilikom testirati, vratimo se sada „ovozemaljskoj“ tehnologiji, odnosno benzinskom 1.2 Pure Tech, u najsnažnijem izdanju od 155 ks. Na prvi pogled gomila“ konja“, kada se setih nekih testova od pre desetak i kusur godina, mogu samo konstatovati kako je to bila više nego li respektabilna snaga, koja je dala „krila“ mnogim tadašnjim modelima. No ovi današnji su neki prefinjeni konji, „ulickani i gizdavi“, reklo bi se da nemaju elan njihovih predaka…Da li je za to kriva mala radna zapremina i samo tri cilindra, odnosno relativno skroman obrtni moment, kao i velika težina, ne znam, ali je činjenica da je moj prvi „pravi“ automobil u Francuskoj, nekadašnji Peugeot 309 1.9 GTi/130 ks (moj Bože koliko li sam samo voleo ovaj automobil) u poređenju s ovim 2008 bio pravi zmaj!

To nikako ne znači da su perfomanse našeg malog krosovera „smešne“, s maksimalnom brzinom od preko 200 km/h i ubrzanjem do „stotke“ od nekih 8 sekundi, zna da iznenadi veće i snažnije ulične trkače. Iskreno govoreći, stekao sam utisak da je navedena snaga raspoloživa isključivo u programu Sport (postoje još Normal i Eco), kada je ujedno električna asistencija upravljača slabija, a zvuk koji ispušta grlatiji. Jasno je da se radi o trocilindarskom agregatu upravo zbog tog prepoznatljivog zvuka (prijatan ali preterano izražen), kao i zbog brzine s kojom se penje u obrtaje.

Osmostepeni automatski menjač EAT8, odlično ga prati i kompenzuje mali maksimalni obrtni moment (240 Nm pri 1.750 o/min), te u zavisnosti od izabranog režima, vrši prenose ranije ili kasnije. Prilikom temperamentne vožnje često sam u želji da kočim motorom posegnuo za ručicama pored upravljača, odnosno prešao u kompletno manuelni izbor menjanja brzina (dugme M na ručici menjača). Zabavno, ali elektronika uvek ima poslednju reč i ne dozvoljava da se „prešaltuje“ u niži stepen prenosa, ukoliko proceni da su obrtaji previsoki ( i obrnuto).

Zahvaljući ograničenoj težini, naš 2008 GT pokazao se veoma  agilan i pokretljiv, i kao takav prijatan za vožnju. Iako je klirens povećan, to mu nimalo ne smeta da se na putu ponaša kao dobro „vaspitan“ hedžbek u C segmentu. Testiranja radi, pogurali smo ga nakratko u prohibicijske brzine, kada smo konstatovali povišene šumove od vetra od spoljašnjih retrovizora. Nasuprot tome, zahvaljujući osmostepenom menjaču, pri brzini do 150 km/h motor je diskretan i ne prelazi 2.500 o/min.

Peugeot nas je iznenadio i ekstremno udobnim ogibljenjem, amortizeri savršeno upijaju sve nepravilnosti, računajući i preterano ispupčene „ležeće policajce“, bez obzira na naplatke od 18 cola. Kao i kod Captura izbor je pao na gume s visokim gazećim slojem (215/55), tako da nema nikakvih problema ni kada se želi popeti na visoke bankine. Nije nas znači razočarao u gradskoj vožnji, vidljivost na sve strane je dobra, uz to, svi mogući senzori i kamera za vožnju unazad su kod GT u serijskoj opremi.

Potrošnja u ovakvim uslovima je povišena, ukoliko je saobraćaj komplikovan računajte na 11-12 litara. S druge strane, u jednoj veoma „cool“ vožnji ka kući prijetelja „na selu“, udaljenoj stotinak kilometara od Pariza (ograničenju brzine između 70 i 110 km/h), uspeo sam da spustim potrošnju ispod 6 litara. Na auto-putu zabeležili smo 7,3 litra, da bi se ukupni prosek stabilizovao na relativno visokih 9 litara. Provozah ga i po blatnjavim šumskim putevima, pa iako od integralnog pogona nema ni reči, dozvoljeno je upustiti se u „avanturu“ do udaljene vikendice. Naš ga nije posedovao, no uz doplatu od 200 evra predviđen je elektronski dispozitiv, poznat nam pod imenom Grip Controle (u kombinaciji s miks gumama).

Cene i rezime

Tako dođosmo i do onog što sreću kvari, pogodili ste cene. Prepotentno su je odrezali u Peugeotu, najeftiniji 1.2 Pure Tech/100 ks Active u Francuskoj košta 21.500 evra (Renault Captur 1.0 TCe/100 ks startuje na istom tržištu s 18.600 evra). Slabiji dizel iste snage skuplji je za 1.600 evra, dok za voženi 1.2 Pure Tech/155 GT treba čitavih 32.900 evra. OK, radi se o najskupljoj verziji, izuzmemo li električni 2008, čija se cena kreće između 37.000 i 43.000 evra. Ukoliko je suditi po nedavno objavljenim cenama novog 208, koje su kod nas niže i do par hiljada evra u poređenju s francuskim, i 2008 trebalo bi da bude jeftiniji u Srbiji.

Prethodna generacija Peugeota 2008

Dobar kompromis mogao bi biti 1.2 Pure Tech/130 Allure, koji je u ponudi i s ručnim šestostepenim menjačem (voženi je isključivo u paru s EAT8), ili još bolje 1.5 Blue HDi/130, za koga znamo da se pokazao nadarenim čak i u znatno prestižnijim i težim modelima, tipa Peugeot 508 i Citroen DS5 Aircross. Naš GT je evidentno preskup, što se opravdava retko bogatom opremom i elektronskim sistemima preuzetim direktno iz 508. Pored već navedenih spomenimo samo poluautonomnu vožnju (Drive Assist), odnosno sistem koji održava automobil u svojoj traci, koči i usporava, u zavisnosti od brzine kretanja vozila ispred. Sa svoje strane, dispozitiv za urgentno kočenje sposoban je detektovani pešake i bicikliste, kako danju tako i noću, pri brzini od 5 do 140 km/h.

Zaključak koji se sam po sebi nametnuo po završetku test vožnje je bez pogovora. Novi 2008 označava smenu generacija, uz vidljiv napredak na svim poljima. Ukoliko je suditi po onoj narodnoj „po jutru se dan poznaje“ (za samo 5 nedelja od početka prodaje poručeno je 30.000 jedinica), sigurno će postići veliki komercijalni uspeh, kao i njegov veliki brat 3008.  Posve je moguće i da će preuzeti titulu od  Renault Captura, kao što je to trenutno slučaj u duelu 208/Clio (porudžbine za 208 znatno su veće od Clia), ali ne zato što je bolji automobil. Jer Captur poseduje brojne kvalitete o kojima smo nedavno pisali, ali mu nedostaje taj egzotični šarm koji zrači iz ovog malog „lava“. U estetskom smislu 2008 je privlačniji, atraktivniji i svežiji, što često zna da igra presudnu ulogu prilikom izbora.

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Peugeot 2008 1.2 Pure Tech 155 GT EAT8

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: SUV/krosover
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4,30 x 1,77 x 1,53 m
Međuosovinsko rastojanje: 2.600 mm
Zapremina prtljažnika: 435 -1 467 l
Masa praznog vozila: 1.205  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R3/ turbobenzinski
Radna zapremina: 1.199 cm3
Snaga: 155 ks pri 5.500 o/min
Maks. obrtni moment: 240 Nm pri 1.750 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: A/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/torziona osovina
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/55 R18

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 8,2 s
Maks. brzina: 208 km/h

Potrošnja i emisija

Gorivo: benzin
Zapremina rezervoara: 44 l
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 6,2/9 l/100 km
Emisija CO2: 114 g/km

Cena

Testiranog modela u Francuskoj 32.900 evra

Dobre strane:

Stil, atraktivan enterijer, temperamentan motor, prostor na zadnjoj klupi, vozna dinamika, menjač, opšta udobnost, oprema

Loše strane:

Cena, potrošnja u gradskoj vožnji, prosečna zapremina prtljažnika i modularnost,  preglednost numeričkih instrumenata
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8,5 Ukupno 8,5
Enterijer: 8,5
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8,5 Ukupno 8
Pozadi: 7,5
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8,5 Ukupno 8,25
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 8 Ukupno 7
Potrošnja: 6
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost: 8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,86

(19977)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

40 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Sebastian L.

Peki, svaka čast na predstavljanju ovih novih mališana sa francuskog tržišta i nama na brdovitom Balkanu. Samo jedno pitanje za tebe kao nekog ko već dugo živi u Francuskoj: kao što je to situacija u svim evropskim zemljama, domaći proizvođači uživaju veliku prednost u popularnosti i prodaji; specifično ako se ne varam, na francuskom tržištu su ranije njihove marke imale imidž: Peugeot-automobili za „platežno sposobniji sloj kupaca“ (advokati, lekari, menadžment firmi), Citroen-automobili za „individualiste“, jevtiniji ali „šik“ (kao 2CV ili Dyane-za umetnike i radnike) ili skuplji i jedinstveni (DS, CX-za arhitekte, modnu industriju ili „zvezde“) i Renault – kao podržavljena… Pročitaj više »

S mile

Imam i ja jedno pitanje za Pekija… Moze li se poraditi na tekstu koji daje odgovor na ucesce pojedinih paketa opreme u ukupnom broju prodatih primeraka nekog modela. Znam da u manjim i jeftinijim modelima se verovatno vise kupuju nizi nivoi opreme. Ali ako ti podaci do kojih mozes da dodjes dozvoljavaju napisi neki tekst za auto do cinih podataka mozes doci.. Pa nam prenesi utiske..

Pozz

Peki

Generalno uzevsi dobra ti je analiza, mada uvek postoji po koja crna ovca koja prede u protivnicki tabor… Peugeotu u polsednje vreme dobro ide, mnogo bolje nego li Renaultu, verovatno ih to stimulise da bezobrazno odrezu cene. NJihovi modeli se zaista dobro prodaju, znas i sam to ti je taj zakon ponude/potraznje…

Zoca

Vidim nekoliko Francuskih(objektivnih) redakcija na uporednim testovima Captura stavljaju ispred 2008 ,Clia ispred 208. Renault ce se oporaviti.Zasluzio je zbog dobrog inzinjeringa,F1….

Peki

Da, da to je ono sto sam napisao pred kraj testa, 2008 se bolje prodaje sto ne znaci da je bolji! No sve ce doci na svoje mesto za godinu-dve, kada se ispuca efekat novog, tj kada kupci pocnu da ocenjuju realne vrednosti jednog i drugog, odnosno uporeduju cene, osetno nize kod Renaulta

Slavko

Peki, jel bi se dao organozovati neki uporedni test 2008 vs Captur vs Kamiq? Sto se Francuza tice, Captur u odnosu na 2008 mi deluje zrelije dizajniran i koncipiran (isto kao Clio vs 208), nesto kao za ljude kojima treba „Golf“ u toj klasi : ergonomija, funkcionalnost i dizajn bez wow efekta (svakako lepo izgleda), ali i bez greske sve skrojeno. Peugeot novom serijom modela igra na kartu atraktivnosti, ali (po meni) bez neke narocite lepote. Enterijer Peugeota takodje – ko nije odusevljen ekranima, tesko da ce tamo naci nesto ugodno oku. Sto se segmenta tice, Kamiq takodje deluje zanimljiv… Pročitaj više »

Peki

Slavko s zadovoljstvom ali odgovorni u grupaciji VW se ponasaju bahato, prepotentno (barem u FR), ne zele da ustupe vozila na testiranje nezavisnim novinarima/dopisnicima, posebno ukoliko ovi ne pisu za francuske medije. To je zapravo moj najveci problem, sto sam pokusao objasniti vise puta, kao i malocas nasem Donu. Ne radi se znaci o privilegovanom statusu pojedinih proizvodaca, vec samo odbijanju izvesnih za bilo kakav vid saradnje…

Nathan

Zaboravio si da dodas: Potrošnja (grad/otvoreno/kombinovano) 5,8 / 4,5 / 5,0 fabricki??
Ovde na testu pise: „ukoliko je saobraćaj komplikovan računajte na 11-12 litara!??“ ili na autputu 9l/100km???. Ako je ovo tacno ovo ne vredi kupiti, sem ako ti otac nije sopstvenik bezinkse pumpe.
U 21 veku kad svi prave stedljive motore!? Kamiq 1.5 TSi vredan paznje. Na youtube ima test gradskoj voznji jedva 5.8l/100km.

moron

A ja fabiom TSI 95 i 11-12 po BG, u vreme gužve i „u krugu dvojke“.

Don

ne shhvacam kako nesto sa inženjerskom greškom koju svi kude i vide svojim ocima , mozes prodati? Ne samo jednom nego u vise iteracija i generacija i to skupa u milione primjeraka?! Očito da propagandom uvjeriš kupce da su specifični i da im ti nudiš nesto specifično pa da se zbog toga osjećaju posebnim. Ko još nudi mali volan? Niko, sem nas, zato kupi i osjećaj se kao da voziš karting (i onda te propagandne štosove svi novinari koriste), kao kad su izmislili kolica za šoping, muškima se nije dalo tiskat ni kolica za babe a ženama se isto gadilo… Pročitaj više »

J4ZZER

Ti mislis da je Captur bolji, ali vecina kupuje 2008, sto ne znaci da ti nisi u pravu, ali takodje ne znaci ni da oni nisu u pravu, svako kupuje sto zeli, a lepo pakovanje je uvek bilo pola prodaje, a ima i ona o 1000 ljudi i 1000 cudi. Glede inzenjerske greske, vozio sam 3008 i apsolutno sam sve video i bio mi je bas simpa mali volan, tj nije mi smetao. Sto se tice 208 spustio sediste skroz danas i namestio volan, isto sve video, jer je lepo podrezan i odozgo i odozdo. Problem je bio sa 308,… Pročitaj više »

J4ZZER

Danas sam gledao sa suprugom i starijim sinom Yellow Faro 208 Allure u Podgorici. Sedeo sam u njemu u Zenevi, ali sada namestih sediste napred prema svojim merama i jedva sedoh pozadi, sto bi rekli, ugodjaj kao na tuti 🙂 E sad, ja nisam neki visok covek, imam 184cm i normalne proporcije, ali u Zenevi mi zaista nije delovalo ovoliko klaustrofobicno kao danas. Primetio sam da su vrata preuska jos u Zenevi, ali majke mi imam utisak da vise prostora pozadi ima VW UP!, a C3 pogotovu… Clio takodje ima znatno podnosljiviju situaciju pozadi od 208, ali cini mi se… Pročitaj više »

moron

Ako imaš i dozvolju supruge za tu „zamenu“, onda si rešio „najbitnije probleme“ na putu do novog vozila 🙂
Što se tiče „popusta“ od samo 1.500 na novi 208, na one divlje cene takav „popust“ pomena nije vredan. Niti je i približan visini „popusta“ koji oni pišu za druge modele u svom „željoteka cenovniku“ (pa i za 508, kao nešto novije, gde je popust niži nego za starije modele (3008,308…), ali opet daleko veći od toga što si pomenuo z anovi 208).

Don

Offrecord, mislim da bi uredništvo moglo napraviti malecku pauzu izmedju objavljivanja zaredom 20 testova Francuza u svim mogućim varijantama motora i boja karoserije i 20 testova BMW , i dignuti svoje guzice i otic malo do salona drugih proizvodjaca koji, gle čuda, imaju također novitete.
Ne mozes svaki dan 5x na dan jesti isto jelo i tako mjesecima… kapisko?:-)

Peki

Don druze pa i ti si potencijalni saradnik AR, sto ne dignes svoju guzicu, odes recimo do salona Alfe i predstavis nam osvezenu Alfu Stelvio? Cekam zapazanja s nestrpljenjem, u protivnom moracu je ja uskoro odraditi… 🙂 Drugo test vozila se ne uzimaju u salonima, tamo se prodaju. Njih dobijas ukoliko ih imaju ili ZELE da ti ih ustupe na test! U politiku redakcije se ne mesam, to ce ti Zvezdan bolje objasniti. Moje je da uzmem novitete, posve nebitno da li su Francuzi ili ne. Nemoj mi samo reci da novi Captur i 2008 to nisu, o njima ces… Pročitaj više »

Don

Eh, ima i Pavle koji zna onako da napravi koji test ako mu se cefne, za tebe znam da uzmeš što možeš, ali radi razbijanja monotonije, mogu i kraći testovi tipa vozili smo, predstavljamo, kratki test i slično. Što se tiče alfe, propali saloni koji su je držali, ima doduše jedan u dizeldorfu , ali kako idalje imam svojih problema koji me dobrano muče i pritiskaju, nisam ti ja za ništa trenutno ,sudija otegnuo proces da bi se advokatili nahranili a ja bankrotirao, mogu samo dobit nervni slom a sve vodi u tom smijeru , tako da…ništa od testa ,… Pročitaj više »

Zvezdan Božinović

Don, pusti test na mail Pekiju, kao i fotografije. On će da prosledi uredniku. A evo, obećavam i ja test nekog bmw-a, da ne budu samo Francuzi 🙂

moron

Ovog očuvanog polovnjaka iz 2016. bi mogla da kupi redakcija …
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/15858373/alfa-romeo-giulia-22-jtdm-at8

Don

licno, ne smijem pisati vise komentare, iskacem iz njih kao iz pastete, stid me vise…skupa ti ta djulija, takvu nadjem za 18 -19 hiljada, ak mi se posreci.
Moron, cuo si ljude sta kazu, diz´ noge i do salona , dopisnice 🙂

moron

Maku mu, yar i u DE ima novih/neprodatih Giulia iz 2016 ? Da mi je neko to prićao kada se Gulia pojavila, rekao bih da će to biti nemoguće.
p.s. Imaš baš odličnih komentara, izuzetno analitičnih, surovo tačnih i sve to bez ikakvih rukavica. Što se mene tiče, samo nastavi, lepo je čitati.

Peki

Don „bre“ samo ti nastavi da pises komentare, iako su, kako rece Moron, ponekad brutalni i bez uvijanja. To sto se ponekad (cesto) ne slazemo, druga je stvar, Ovo je demokratski sajt, nema cenzurisanja!
Nego uzmi bre deset s lukom (nije vazno kako su peceni), siguran sam da volis cevape :-)))

Don

ko ne voli? evo vikendom odem do Dortmunda samo radi cevapa, to ti je skupa 200km. Svetogrdje je jesti cevap sa necim drugim osim sa lukom, mada ubacuju ljudi i kupus, ajvar, kajmak, kiselu papriku.

Peki

Sta ti je nostalgija, 200 km za porciju cevapa! Ko ih pravi, nasi ljudi ili Turci? U Parizu nema vise dobrih kafana i restorana s nekada Jugoslovenskih prostora, kupih pre neki dan vec spremljene i ispekoh ih kod kuce, ali nije to to i jos sam i prepekao… kao AR :-)))

Don

Haha, a prave neke sandzaklije ili su iz crne gore, nisam ni sam siguran. evo sad ih ispekao kod kuće, inače 12€ kila živih cevapa za ponijeti, i to bez kapi ulja, ukusni,ali ćevap mora biti przen na roštilju i drvenom uglju, inače nije to to. Zalij colom ili Donat mg. Ne zna turak da napravi ćevap, tako da…samo nasa raja to radi. Ovdje imaš dosta cevabdzinica, restorana, ali u Frankfurtu, duisburgu,dortmundu,hagenu… Sandzacki restorani nude i drugu hranu, pa ko voli…klijentela u cevabdzinicama je malo čudna, jedne prilike došla romska familija(glavna klijentela) i čekaju na ćevape, bogme nacekali smo se… Pročitaj više »

moron

Ne mogu ja da „prihvatim“ ove divlje nove cene novih modela. To je nevidjeno šamaranje kupaca, Bog dragi da sačuva … Naravno, cenu od 33-34k top verzija ima u FR, DE, a ne i npr. u SLO (tamo je par hiljada manje), ali, svejedno, cene su i u SLO jezive (meni). Pa, u Srbiji aktuelni (stari) 2008 Allure e-THP 130 ima cenu od 18k, dok novi 208 u 6 verzija lepo prebaci 20k (čak i u dve verzije sa benzinskih samo 100ks) i novi 2008 će biti cenom sličan kao u SLO (oko +3.000 u odnosu na novi 208). Horor… Pročitaj više »

Peki

Nazovimo taj krov siber/panorama…
Da, u pravu si, novi 2008 skuplji je par hiljada evra vise od predhodnog, takva je tendencija. Cak i kada se samo promeni motor eto prilike da se „ogrebe“ za koji evro, trenutno vozim bazicni Duster 1.0 TCe/100, u Francuskoj su mu digli cenu za 500 evra u poredenju s 1.6/115 koji je zamenio

AffiliateLabz

Great content! Super high-quality! Keep it up! 🙂

Peki

Thank you so much. Where you from?

Zvezdan Božinović

Dragi drugari, iščitah komentare i zapazio sam sugestije/primedbe na temu testova. Ko ne zna, sati su neophodni da bi se fotografisao automobil i obradile, pa uploadovale fotografije na portal. Pre toga su potrebni sati za iščitavanje pres materijala i upoznavanje s tehničkim i ostalim karakteristikama vozila iz ugla navoda proizvođača. Zatim su sati vožnje i prikupljanja utisaka potrebni. Na kraju, više sati se potroši na samo pisanje i onda još sat, dva na postavljanje i gramatičko doterivanje materijala. Mislite li da je Renault, Peugeot ili bilo koji drugi brend uputio reči zahvalnosti, uz pitanje koliko košta rad na promociji proizvoda?… Pročitaj više »

moron

Postoji puna logika u takvom sagledavanju Zvezdane. Ali, mi smo „ljudi“. Drugim rečima, „prokleti smo“. Jer je to „ljudski“. Svojstveno je ljudima. Da uvek hoće više, a za manje, pa i kada je to manje jednako duplo golo … Tako da ipak nije u redu što ste gratis ćevape prepekli 🙂 Šalu na stranu, sigurno sve i uvek može bolje. Naravno. Ali, na ovom našem ( balkanskom ) govornom području, ja ne znam za bolje. I meni je ovo ( AR ) prava fantazija. Ali, baš prava. U svim segmentima. Pa i u testovima. I dopada mi se struktura najavljenih… Pročitaj više »

Don

Drug moron, jesil ikad gledao onog kuhara kaj ide i pomaže raji savjetima u pokretanju biznisa? Upadne on tako svima u kuhinje i pita za menije, daju oni njemu te stvari i on vidi 80 jela na spisku pa im sve po spisku, hehe, i fino im objasni da moraju suziti listu na 10 tak svega, tj jako mali broj jela, onda dolazi profit, raste kvaliteta…
U mene ovdje ove kebabnice sve pozatvarane iz navedenog razloga, svaki je htio da nudi hiljade jela, pizze, paste…nisu ukapirali bit a nisu ni gledali kuhara.
Ko razumije šta sam htio da kažem, shvatice…

Don

Uostalom, ono sam gore samo napisao da bih potaknuo Pavla da piše , nije odavno ništa otipkao, slikao , paučina se na njemu nakupila, a on bi mogao odraditi neki brzinski test, kratki prikaz auta da razbije monotoniju, ne mora to biti ništa novo, može i polovno, ima tu i onih koji prodaju polovna auta pa eto od njih malo …ili salone itd…ustaje, čutura :-))

Peki

Cuj ideja ti nije losa (mislim na deo u vezi polovnih vozila), ali licno verujem da bi citaoci mogli dati veliki doprinos toj prici. Mnogi od vas se i te kako razumeju u automobile, po svemu sudeci znate i bolje da se izrazavate od mene, ostaje samo da se nade malo volje i vremena, kao i neki interesantan model. Fotografije ne moraju biti profesionalne, to zahteva dosta vremena, pa i znanja i opreme. Tek da znas, u vezi one tvoje depresije, nisi jedini koji ima problema… Ako ti kazem da bezuspesno trazim posao vec par godinama, da u meduvremenu radim… Pročitaj više »

Don

Bez zle krvi ali, Pa koji se moj baviš poslom ovim ako ćeš žalit ? Ti bi radio dvije minute i imao bogovsku plaću, pa ne ide to tako , bar ne većini nas. Zamisli kako je hirurgu ili demineru, pa onda razmisli jel tebi teško par sati se voziti, par sati pisati itd…ma kua je tesko, milina jedna.:-) treba vremena, truda,rada, znanja, niko ne kaže da ne treba, ali kad ste se već toga prihvatili 🙂 Rad na promociji brenda? Dakle, sve se svodi ipak na reklamu, ak se plati idu hvalospjevi a mora i poneka nazovi kritika upućena… Pročitaj više »

Peki

„pa, zar nema niko na ovom svijetu koji će raditi neki posao iz čiste ljubavi i želje da pomogne ljudima, Tj.da uzme auto na test i da sagleda, koliko je to moguće, iz svih uglova i prouči dobrano njegove mane i prednosti bez obzira na to šta će proizvodjac reći?“

Ja sam se prepoznao u ovome, pa sad ko hoce neka mi veruje… Zovite me od sada „Sveti Peki“ :-)))

Stari Dejan

Ja se zaista trudim da izbegavam bilo kakvo komentarisanje kad su u pitanju testovi francuskih vozila, ali je ovo malo otišlo van testa pa da dodam i ja koju. Ovo što Don piše ja sam već pitao Pekija i on mi je tada isto kao i svima ostalima sada objasnio da on nema problema da testira i nešto drugo ili ekstravagantnije ali da toga nema u ponudi i da čovek radi ono što može. Kristalno jasno, hvala najlepše, razumem poentu i verujte da cenim sve što AR izbaci pa makar to bili i testovi francuskih vozila. Sem Zvezdana i BMW-a,… Pročitaj više »

Trajko

Odlican u firmi imamo 3 komada

xtrimi

Svaka Vama čast, više sam počeo da čitam komentare i da njih čekam nego test. ( Peki nema ljutiš) Auto je po meni odličan lep samo da nije komandne table. Meni je samo ružna jer nisam sedeo ni u jednom novom Peugeot-u. Te drugi sud ne mogu dati. Ali mi je zanimljivo da nisam jedini primeto da novi automobili pucaju od snage a da se ubrzanja i međuubrzanja nekako ne prate tu snagu. Čini mi se ranije da su automobili sa 150ks bili aždaje na putevima a sada nešto nedostaje. Nekako sem max brzine ostalo ne odaje utisak. Razuem da… Pročitaj više »

Nathan

Pravio sam test voznju sa 2008 pure tech 130Ks. Allure nivo koje kao vtoro nivo opremljenosti nema maglenke. Isto tako nema ni full led farova. Nego da kazem kad sam testirao na autoputu gde je bilo malo vetra, 2008 je bio mnogo nestabilan. Svaki udar vetra se oseti i to dobro. Test voznja kazete 9l na 100km u vreme kad svi prave stedljive motore. Vidite potrosnju Kamiq 1.5 TSI sa 20 konja vise a trosi 5.8l/100km. Nije ovo vozilo za balkanski standard.

Mire

Ne može se porediti Captur sa 2008 jer je mnogo jeftiniji, a za toliko je i lošiji. I u prvoj i u drugoj generaciji ga je Peugeot nadmašio u pouzdanosti i uopšte boljim dizajnom, kvalitetnijim materijalima, pozdanijim motorima i pouzdanijim ovjesom (provjereno kod mastora). Prva verzija Captura je imala mnogo problema sa krckanjem plastika. 1.6 HDI motori kod Peugeota su se mnogo bolje pokazali kao i ovjes. Što se tiče druge generacije, Peugeot je mnogo bolje izolovan, ima duplo podvozje, pa je mnogo tiši u vožnji. Captur je dobio dobre ocjene na dinamici i ležanju, i vjerujem da bi tu… Pročitaj više »