1. Home
  2. Testovi
  3. Ford Focus 1.5 EcoBlue120 – Zvezda je (ponovo) rođena
Ford Focus 1.5 EcoBlue120 – Zvezda je (ponovo) rođena
19

Ford Focus 1.5 EcoBlue120 – Zvezda je (ponovo) rođena

13.28K
19
Podelite sa prijateljima:

Nakon ogromnog uspeha prve generacije iz 1998. godine, te neuporedivo diskretnijih naslednika, četvrta generacija Focusa deluje sposobna povratiti stari plamen i nametnuti se kao jedan od lidera u segmentu.

Zamena Focusa od krucijalnog je značaja za Ford. Pored Fieste, najznačajniji je model na Starom kontinentu, koji se u poslednjih dvadeset godina prodao u čitavih 7 miliona primeraka (16 miliona u celom svetu), zbog čega smelo deluje odluka odgovornih da u razvoj poslednjeg krenu od nule; jer u vreme zajedničkih platformi, koje često dele desetine modela i više proizvođača, kao i centralne „banke organa“, razviti novi model, koji nema zajednickih tačaka s prethodnim, deluje skupo i rizično.

Upravo na takav korak se odlučio Ford, a naravno sve u želji da se dopadne kupcima u Evropi, poznatim kao najzahtevnijim na svetu. No, reklamne kampanje proizvođača ne treba uvek uzeti zdravo za gotovo, što nam potvrđuju dobro poznati agregati, preuzeti iz prethodnog Focusa, kao i pojedina oprema. Uzmimo zato s rezervom sve te bombastične najave i nakon jednosedmične test vožnje, pokušajmo sagledati koliki je realni napredak.

Prva fotografija – enterijer prethodnog modela, druga fotografija enterijer aktuelnog modela

Lepši u „prirodi“

Pre toga, pozabavimo se dizajnom, za mnoge važnijim od tričavih platformi i kojekakve opreme, koju često ni ne upotrebljavamo… E, na ovom polju Focus nema na čemu pozavideti najuspešniji primercima u segmentu, posebno ukoliko ste ga videli uživo, jer na fotografijama ne deluje toliko privlačno kao u prirodi, no i to u mnogome zavisi o kojem se Focusu radi. Naime, nema više „običnog“ Focusa, od sada ih distanciramo po nazivima ST-Line, Active, Vignale i Titanium, odnosno nekoliko nižih paketa, kao što su Trend i Trend Edition.

Ne, ne radi se samo o završnim nivoima, svi navedeni imaju određene estetske specifičnosti i prepoznatljivi su već na prvi pogled. Kod voženog Titaniuma, prednja maska je recimo hromirana; možemo reći da ovaj predstavlja standardnu verziju s kojom ćemo se verovatno najčešće sretati. Kod ST-Linea ista je od crne plastike, u obliku saća, sa izmenjenim donjim spojlerom i svetlima za maglu. Vignale, kao i kod ostalih modela kuće, „puca“ na luksuz, dok Active koketira s krosoverima. Setite se, ovaj naziv sada nose još Ka+ i Fiesta, a distanciraju se, kao i Focus, povišenim odstojanjem od tla i plastičnim zaštitama na lukovima točkova.

No, bez obzira o kojoj da je verziji reč, svima je zajednički nizak profil, s povučenim C stubom ka prtljažniku i reljefnim linijama po bokovima. U zavisnosti od oka posmatrača, mogu se pronaći izvesne sličnosti sa pojedinim konkurentima, lično nalazim da su proporcije bliske jednom BMW-u serije 1, dok me zadnji deo podseća na Infiniti Q30. Izraženo u ciframa, novi Focus duži je tek za 2 centimetra od prethodnog (4,38 metara), odnosno niži za 1,5 centimetar (širina je praktično neizmenjena). Ipak, zahvaljujući novoj platformi, lakšoj za stotinak kilograma, međuosovinsko rastojanje povećano je za 53 milimetra (2,7 metara), što se i te kako ogleda u unutrašnjosti…

Nikad prostraniji

Ukoliko na zadnjoj klupi često prevozite tinejdžere „ižđikljale“ preko noći, do te mere da vas već sa 16-17 godina posmatraju s visine, Focus je sigurno jedan od najbolje adaptiranih vozila u segmentu. Prostor za kolena je jednostavno impresivan, računajte i do 10 centimetara više nego li u jednom Peugeotu 308, odnosno 5-6 dopunskih santimetara u poređenju sa Renault Meganeom.

U visini ramena je dobijeno isto tako 6 centimetara, a jedino je prostor za glave više-manje prosečan. Cenu plaća ko drugi do prtljažnik, te iako je izdašniji nego li pre (375 umesto 363 litra), i dalje je ubedljivo inferiorniji od gore spomenutih konkurenata, koji ‘ladno prebacuju 400 litara. No, kao što se moglo i očekivati, odmah je lansirana i karavanska varijanta, čija zapremina prtljažnika ide i do 1.653 litra. Kod Focusa sa petoro vrata iznosi 1.354 litra, a zauzvrat, obaranjem naslona, dobija se potpuno ravna površina.

U dnu smo pronašli rezervni točak redukovanih dimenzija, iznad kojeg je poveći bas zvučnik marke B&O. Kvalitet zvuka i snaga Hi-Fi sistema (675 W) zaista impresioniraju. Nažalost, moje stare CD nisam mogao slušati, čitač istih, kao i kod mnogih drugih proizvođača, poslat je u istoriju…

Osećaj prostranosti realan je i na prednjim sedištima, širokim i dobro profilisanim. Naša su bila u kombinaciji koža/platno, s električnim komandama za vozačevo, za razliku od onih u ST-Lineu (samo od platna). Nasuprot tome, poslednji navedeni ima izvesnu sportsku notu; upravljač, sedišta i koža oko ručice menjača, prošiveni su crvenim koncem.

Sam dizajn komandne table nema ništa ekstravagantno, već na prvi pogled jasno je da je inspirisana onom kod Fieste. Ukratko, sve je strogo i funkcionalno zamišljeno, s vidljivim napretkom po pitanju kvaliteta materijala i završne obrade. Najupečatljiviji je veliki multi-medijalni ekran (8 inča), jednostavan za upotrebu i s velikom rezolucijom.

Instrument tabla je isto tako klasične koncepcije. Bez da sam upoređivao svaki detalj, odmah mi je postalo jasno da je i ova dobrim delom preuzeta iz Fieste. Ovoga puta pronašli smo i „Head up“ displej, u vidu providne plastične pločice.

Dugmića na komandnoj tabli sada je znatno manje (normalno, brojne funkcije prolaze preko ekrana), no i dalje ih ima neuporedivo više nego li u spomenutom 308 i Meganu. Ima ih podosta pored točkića za automatski menjač (zamenio je nekadašnju ručicu), ali i dvadesetak na samom upravljaču. Posve neophodno, jer četvrta generacija Focusa, između ostalog, poseduje „inteligentan“ regulator brzine, koji, u saradnji s još jednim drugim, omogućava autonomnu vožnju. O tome malo kasnije, a sada još samo par reči u vezi sa praktičnim detaljima i kvalitetom izrade. U vrata i pregradak za rukavice staje flaša od 1,5 litara, dok se džepovi mogu isprazniti (ključevi, telefon, cigarete, novčanik…), u nekoliko praktičnih udubljenja za limenke i u dno komandne table.

Ovde je ujedno i beskontaktni punjač za mobilni telefon, kako i priliči vremenu u kojem živimo. Prijatno me je iznenadilo što su pregrade u vratima obložene materijalom koji neutrališe vibracije i parazitne zvukove, kao i tapacirani gornji deo prednjih i zadnjih vrata. Kao i kod ostalih Fordovih modela, ona poseduju zgodne zaštitne plastične elemente, koji po otvaranju iskoče iz unutrašnjosti. Pozicija za upravljačem i ergonomija komandi zaslužuju samo reči hvale, no izuzetno korpulentne osobe će poželeti spustiti sedište još niže. Naš Focus posedovao je i električni panoramski krov, „lepih“ dimenzija, ali sa skromnim otvorom.

Mekan kao duša

Ko je upućen u agregate koje Ford ubacuje u evropske modele, odmah će uočiti da se mnogi od njih mogu pronaći i u Focusu 4. Bilo da se radi o famoznom trocilindarskom 1.0 Ecoboost (85, 100 i 125 ks), odnosno 1.5 Ecoboost (150 i 182 ks), koji je imao premijeru u Fiesti ST. Boje dizela brani dobro poznati 1.5, sada nazvan EcoBlue (ranije TDCi), koji poseduje zajedničke gene sa 1.5 BlueHDi, grupacije PSA.

Za neupućene, dugo godina su upotrebljavali zajednički 1.6 blok, no pre nego li je 1.5 definitivno završen, saradnja je „pukla“. Svaki proizvođač je na kraju primenio sopstvenu tehnologiju, no prednost Fordovog agregata je što nema potrebu da posegne sa magičnom tečnošću AdBlue, koja značajno povećava troškove eksploatacije.

Maksimalni obrtni moment od 300 Nm (270 kod bivšeg Focusa) je identičan, s tim da Fordov agregat razvija 120, a ne 130 ks, kao kod PSA. Ponuđena je i „izduvana“ verzija od 95 konja, ali i snažniji blok 2.0 EcoBlue, koji razvija 150 ks, uz maksimalni obrtni moment od 370 Nm.

Dogodine, Ford je najavio i hibridnu verziju, bez ulaženja u detalje. Na testiranje je, po meni, dobijen najpolivalentniji agregat 1.5 TDCi/120 ks, dovoljno snažan i pre svega ekonomičan. Daleko od toga da su benzinci neadaptirani, posebno ukoliko se radi o snažnijim verzijama, ali njihova potrošnja je i dalje osetno viša od našeg dizela, koji se često zadovoljava sa samo 5 litara.

Dakle, savremen blok, diskretan i kultivisan, bez imalo agresivnosti. Njegov turbo „duva“ progresivno, a snaga i spomenuti obrtni moment sasvim su dovoljni za bezmalo 1.400 kilograma težak Focus. Opa bato, kažete, i dalje je teži od većine konkurenata u segmentu, uprkos lakšoj platformi!? Jeste, ali dobrim delom i zbog bogate opreme, kao i osmostepenog automatskog menjača. Ne, ne radi se više o menjačkoj kutiji poznatoj pod imenom Powershift, s dvostrukom spojnicom i 6 stepeni prenosa, koju je Ford zamenio klasičnim osmostepenim menjačem. Ne pitajte me zašto, no po onome što je pokazao novi, nema razloga za žaljenje.

Po ugledu na agregat i kod njega su prelazi uglađeni; da bi se uvidelo kako je „prešaltovao“ u viši ili niži stepen, moraju se dobro naćuliti uši ili gledati u obrtomer. Klasična ručica sada je zamenjena povećim točkićem, jednostavnim za manipulisanje. Može se preći i u manuelni režim, pritiskom na njeno središte, te poslužiti se minijaturnim ručicama skrivenim iza upravljača. Potpuno nepotrebno, jer u velikoj većini slučajeva bez oklevanja izabere adekvatan prenos. Zahvaljući njihovom broju (8), vožnja na auto-putu odvija se pri veoma niskim obrtajima (jedva 2.000 pri brzini od 130 km/h), što se pozitivno odražava na nivo buke u kabini i potrošnju. U oba slučaja je niska, posebno jer je Focus 4 veoma dobro akustički izolovan.

Recimo još da su ponuđena tri režima funkcionisanja, Eco, Standard i Sport, no izborom poslednjeg nisam osetio da turbo snažnije „duva“. Uglavnom se reaguje na menjač (duže zadržava angažovani prenos), i donekle na električnu asistenciju upravljača (slabija). Zvuk je uvek isti, tim bolje, „zgadili“ su mi se francuski proizvođači koji ga uz pomoć zvučnika veštački pojačavaju.

Osim uz voženi agregat, ovaj menjač može se dobiti u sprezi i sa snažnijim dizelom od dva litre, kao i uz benzinski 1.0/125 i 1.5/150 ks. Naravno da je uz doplatu, za one s plićim džepom u serijskoj opremi je ručni šestostepeni. Sama vozna dinamika je za svaku pohvalu, što ne treba da nas čudi ukoliko znamo da je i prethodni Focus bio jedan od najtalentovanijih u segmentu. Odlično izbalansiran, krut i agilan, lako izlazi na kraj s ovim dizelom. Hoću da kažem da šasija može bez imalo muke podneti i znatno snažnije agregate, koji se ubrzo očekuju (ST i RS).

Treba još istaći da je voženi posedovao klasične amortizere, koji pružaju odličan odnos udobnost/vozna dinamika. Za one još zahtevnije, Ford je po prvi put snabdeo Focus aktivnim ogibljenjem, koje svake dve milisekunde prilagođava rad amortizera u skladu s okolnostima na putu. Isto tako, naglasimo kako završni nivo ST-Line spušta karoseriju bliže tlu za 10 milimetara, dok je Active podiže za 30 milimetara.

Na auto-putu, kao i lepo obeleženim „nacionalima“ (putevi drugog reda u Francuskoj), isprobao sam sistem za autonomnu vožnju, koji me je impresionirao efikasnošću. Osim što Focus poslušno sledi putanju, koči i ubrzava bez ikakve asistencije vozača, ruke se mogu skinuti s upravljača desetak sekundi, nakon čega vas upozorava da ih stavite, tek sigurnosti radi.

„Dobra berba“

Provozah ga tako više desetina kilometara, a zahvaljući automatskom menjaču, sposoban je totalno se zaustaviti, te potom samostalno ubrzati do zadate brzine. Pametnih tehnologija je napretek (nećemo ih sve nabrajati), Ford je čak ponudio i određene aplikacije za mobilni telefom, zahvaljujući kojima možete zaključati i otključati vaš Focus, lokalizovati ga, pa čak i pokrenuti (samo uz automatski menjač). Kako je već u ponudi na domaćem tržištu, prepuštam vam da pogledate detalje na sajtu proizvođača, kako po pitanju opreme, tako i cene.

Recimo samo da se ova kreće između 15.590 (1.5 TiVCT/120 Trend, koji se „ekskluzivno“ nudi za manje zahtevna tržišta) i 28.190 evra (2.0 EcoBlue/150 ST-Line), za karoseriju s petoro vrata. Za voženi treba izdvojiti 23.290 evra, a za karavansku verziju 700 evra više.

Na pojedinim tržistima, kao što je naše, ponuđena je i karoserija s četvoro vrata, odnosno sedan. Za kraj samo zaključak da je Focus 4 „dobra berba“, te da će se verovatno nametnuti kao jedan od lidera u segmentu, pre nego li na scenu stupi „njegovo veličantvo“ Golf 8. U svakom slučaju otklonio je praktično sve mane prethodnika, ujedno zadržavši kvalitete kojima se ovaj ponosio. Dobar automobil, posebno u kombinaciji s voženim 1.5 EcoBlue, koji je, nažalost, skuplji za 2.000 evra od 1.0 Ecoobost 125 ks. Suma koja će verovatno odvratiti mnoge potencijalno zainteresovane kupce, iako sa 6,4 litra u proseku troši bezmalo dva litre manje od benzinskog motora!

Tekst i fotografije: Perica Rajković

Uredio: Pavle Barta

Ford Focus 1.5 EcoBlue120 A8 Titanium

Karoserija, dimenzije, masa

Tip: hedžbek
Vrata/Sedišta: 5/5
Spoljne dimenzije – dužina, širina, visina: 4.378 x 1.825 x 1.454 mm
Međuosovinsko rastojanje: 2.700 mm
Zapremina prtljažnika: 375-1.354 l
Masa praznog vozila: 1.494  kg

Motor

Broj cilindara/tip motora: R4/turbo dizel
Zapremina: 1.500 cm³
Snaga: 120 ks pri 3,600 o/min
Maks. obrtni moment: 300 Nm između 1.750 i 2.250 o/min

Pogon

Tip: Na prednje točkove
Menjač: A/8

Šasija i kočnice

Ogibljenje napred/nazad: MacPherson/Multilink
Kočnice napred/nazad: Ventilirajući diskovi/diskovi
Pneumatici napred/nazad: 215/50 R17

Performanse

Ubrzanje 0-100 km/h: 10,5 s (10,3 sa ručnim menjačem)
Maks. brzina: 191 km/h (193 km/h sa ručnim menjačem)

Potrošnja i emisija

Gorivo: Evro dizel
Zapremina rezervoara: 47 l s dizel motorom (52 l uz benzinski)
Prosečna potrošnja – proizvođač/test: 4,5/6,4 l/100 km
Emisija CO2: 117 g/km (98 s ručnim menjačem)

Cena

Od 15.590 evra 

Dobre strane:

Moderan izgled, unutrašnji prostor, vrhunska oprema, prijatan i ekonomičan agregat, odnos vozna dinamika/udobnost

Loše strane:

Prosečna zapremina prtljažnika, dizel osetno skuplji od adekvatnog benzinskog agregata, slab imidž u poredenju sa Golfom, težina
Pod lupom
Dizajn
Eksterijer: 8 Ukupno 7,5
Enterijer: 7
Kvalitet izrade
Karoserija: 8 Ukupno 8
Kabina: 8
Praktičnost
Karoserija: 7 Ukupno 7,5
Kabina: 8
Komfor
Napred: 8 Ukupno 7,5
Pozadi: 7
Vozne osobine
Upravljivost: 8 Ukupno 8
Performanse: 8
Šasija
Ogibljenje: 8 Ukupno 8
Kočnice: 8
Motor
Performanse: 7 Ukupno 7,5
Potrošnja: 8
Menjač
Preciznost: 8 Ukupno 8
Efikasnost:8
Cena
Prihvatljivost: 7
Ocena: 7,66

(13281)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

19 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Dzoniz

Možda bolje izgleda uživo, ali fotografije koje pravite i lokacije koje birate su fenomenalne! Novi Fokus ima potencijal, po meni je uvek bio best buy u klasi (bar prva i druga generacija).

Peki

Hvala na komplimentima, trudim se. Francuska je prelepa zemlja i lepih pejzaza je na pretek, jedino treba naci dovoljno volje i vremena, kako bi se izabrala lokacija. Cesto je tesko prici kolima, pojedine slike koje sam uradio sa Focusom su „ilegalne“, odnosno rizikovao sam novcanu kaznu jer je pristup zabranjen. No staticne fotografije je relativno lako uraditi, mnogo vise muke mi zadaju dinamicne, u voznji, jer moram da pronadem nekog dobrovoljca koji ce da se provoza ispred objektiva, sto nije uvek jednostavno. Ljudi rade, imaju obaveze, ponekad mi treba ceo dan dok ne izademo iz grada, uradimo slike i vratimo… Pročitaj više »

Balkanboj

Nadam se da su popravili akustičnu izolaciju jer se ne sećam da je bila dobra. Kao neko ko je imao/vozio restyle iz 2009 (jedan u sport paketu i jedan običan) ostalo mi je lepo sećanje što se tiče ležanja na putu, čista desetka. Sport paket posebno. S druge strane sam bio jako razočaran plastikom. Svuda je bila plastika, tvrda, ružna. Klima (i digitalna i manuelna) nije imala kapacitet da rashladi automobil i održi temperaturu. Šum vetra oko prozora je bio čujan već od 80kmh. Focusa je zamenila Astra H koja je bila za klasu zreliji automobil. U svakom pogledu, osim… Pročitaj više »

VladaG

Prvo da napomenem da mi je jako drago da vidim da Peki nije prestao da pise, nego da je presao na novi portal. Bio sam razocaran jer nisam vise vidjao njegove testove na prethodnom portalu, i slucajno pre Par dana naletim na njegov test Clia na AR. Focus je zaista odlican auto, ali nadam se da ce cena ici malo dole, u odnosu na prethodni je dosta skuplji.

Peki

Vlado razmisljao sam da se „penzionisem“, eto vidis jos nisam… Necu reci da sam se umorio, tj da mi se sve zgadilo, daleko od toga. No dopisnicke aktivnosti su izvrstan hobi sve dok se ima vremena, cim sam poceo nesto da raduckam eto problema! Kako otici po test auto kada sam na poslu od ujutru do uvece? A gde je test voznja, slikanje, pisanje, obrada fotografija… Malo sam „podigao rucnu“, odnosno usporio za testiranjima, zaista nemam vremena. Vec 4-5 dana muku mucim sa novim Peugeotom 508 SW, ne mogu da ga vozim na posao (nemoguce je parkirati se u Parizu,… Pročitaj više »

VladaG

Verujem da je tako. I zbog mog posla hobiji moraju da trpe, nazalost. Odgovara mi tvoj stil pisanja i testiranja , a sa druge strane sam veliki frankofil, tako da se svaki put sa slikama vratim malo u Francusku, u kojoj nazalost zbog obaveza nisam bio vec par godina, Pariz je za mene ipak najlepsi grad 🙂 . Pozdrav za tebe i tvoju porodicu i jos puno testova ti zelim !

s mile

Pade mi na pamet, Zašto ne bi napisao baš opis jednog testa i koje muke imaš da bi mi imali zadovoljstvo čitanja….

slično onom programu How do they do it….lično ga baš volim….

moron

Podržavam ideju.

Pomponije

Ja bih rekao da je novi Focus vizuelno u vrhu klase. Veoma dopadljiv dizajn, za klasu lepši nego kod lidera Golfa.

Ipak, u ovom segmentu i za taj novac bih odabrao Hondu Civic.

s mile

Peki, zadovoljstvo je čitati i gledati tvoj test, na kom god portalu, naći ćemo te…. samo ne prestaj….

Mani je lično Ford focus naravno karavan, uvek bio dobar izbor, pre Golfa ili Megana, znam ljude koji kupe dobar polovnjak i prelaze po 40000godišnje, i zadovoljni su održavanjem i porošnjom.

Prijatelj je kupio fokusa sa 150 000, 3 god starog, i vozio ga do 450000, skinuo naravno kilometražu i brzo ga prodao…. u pitanju je 1.8TDci motor.

moron

Test je tradicionalno dobar. Odličan. Tako to radi „gospodin Rajković“ 🙂
Neko pomenu cene novog focusa. Da, visoke su. Ali, svi samo dižu cene. To je trajan. I nepovratan proces. Nekome i jedva primetan u kraćem intervalu. Ali, dileme nema. Cene lete u nebesa. Kod svih. I tu vraćanja biti neće. Kao primer, evo ga ovaj dole focus 1,0 za 22.490. Šta tu više reći … Sve je otišlo u tri majčine …
https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/13384307/ford-focus-10-ecoboost-125

VladaG

Bas sam danas gledao taj oglas. Koliko vidim to je top ponuda, najjaci paket sa jos dodatom opremom. Taj isti ce za godinu dana biti jeftiniji za otprilike 2500eur. Tako isto kad sam kupovao nov auto, tek izasao 308 koji mi se svideo, pocetni paket sa najslabijim motorom je bio 15 i nesto hiljada. Pa sam odustao. Sada moze za te pare da se kupi Style sa 1.6HDI.

moron

Nema „Style“ 308 HDI za „15 i nesto hiljada“. Ima paket „ispod toga“, Active, za 16.340 HDI 100. Znaci, bez zadnjih park. senzora, u C segmentu. A npr. za 10.990 imate npr i20 koji serijski ima istovremeno i kameru za voznju unazad i park. senzore. Nebitan detalj, druga klasa, ali, samo kazem. Inace, ne razumem kako uvoznik do danas (a 308 mk2 je startovao jos 2013.) nije nasao za shodno da „Style“ dodatak napise u bilo kom cenovniku. Formalno, on Srbiju nikada video nije. Kao da prodaju PVO sistem S 500, pa je sve „otvoreno“ za pregovore. A svuda u… Pročitaj više »

VladaG

Moja greska, u pitanju je benzinski motor a evo ga i oglas https://www.polovniautomobili.com/auto-oglasi/13385468/peugeot-308-12-style-110 . Ako cemo realno puno dobijas za korektnu cenu. A moze da se kupi i npr 308 u Allure paketu sa 1,6 HDI i AT menjacem za 18 900eur. Ne ulazim u detljalje pojedinacno za svakog proizvodjaca. Samo kazem da je Focus trenutno preskup, ali verujem da ce za godinu dana biti dobre akcije pa ce moci za neke normalne novce da se kupi. O dilerima moze svasta da se pise npr Tipo HB u Lounge paketu sa 1.4 MA 120 ks, zvanicno stoji 18 i nesto… Pročitaj više »

moron

Da, taj oglašeni 308 e-THP110 nije loš, jer, mada je iz 2018, nije u pitanju ona verzija sa prevazidjenim 5MT, već sa 6MT. Ali, ako pogledaš cene nove corolle (imaš cenovnike na sajtu) i da npr. karavan Luna 1,2 turbo košta 19.590 i pogledaš šta ta Toyota serijski ima od (aktivne) bezbednosne opreme, pa sa tim usporediš serijski opremljen 308 (a on nema čak ni AEB, da ne pominjem adaptivni tempomat i ostale stvari koje danas serijski ima čak i yaris SOL TSS za oko 12.800 ), shvatiš da je 308 potpuno „pregažen“. Pod uslovom da obraćaš pažnju (i) na… Pročitaj više »

VladaG

Da, ali mi ovde govorimo o ceni. Koja je svakako bitna pri kupovini. I citava ova prica je zapoceta oko cene. I ovaj Ford ima gomilu aktivne bezbednosti pa mu je cena preko 20k eura.

moron

Da, slažem se.

Balkanboj

Bacih pogled na slike Focus Active.
Sviđa mi se. Mnogo više nego bilo koji đipić klase City suv. Čak i karavan. Dobro mu stoji.

don

dobra makina, samo moj karavan prosli, isti motor ali rucni mjenjac, pa s njim lagano 200 km/h. ovaj sporiji 10km/h…pravo dobar napredak 😀