1. Home
  2. Industrija
  3. Kako Dacia planira da se izbori sa flotnom emisijom štetnih gasova?
Kako Dacia planira da se izbori sa flotnom emisijom štetnih gasova?
6

Kako Dacia planira da se izbori sa flotnom emisijom štetnih gasova?

308
6
Podelite sa prijateljima:

Rumunski proizvođač iz godine u godinu beleži sve bolje prodajne rezultate, no nova pravila u vezi sa flotnom emisijom štetnih gasova koja su nametnuta u Evropskoj uniji mogla bi značajno da izmene portfolio Dacije. 

Nikome od velikih igrača u automobilskoj industriji nije danas lako. Velika kriza koju je izazvala pandemija virusa korona gotovo je zaustavila prodaju novih vozila, a tu su i nova regulativa koju forsiraju evropske zemlje, uopšteni pad prodaje u Kini, kao i troškovi elektrifikacije…

Elektrifikacija je posebno skup proces koji se ne uklapa tako lako u niskobudžetnu filozofiju koju vodi rumunska Dacia. No, uz pametne poteze i pomoć matičnog Renaulta čini se da bi i Dacia mogla lakše da se izbori sa flotnom emisijom nego što se to na prvi mah čini.

U LPG-u je rešenje

Prvi deo rumunskog odgovora na flotnu emisiju štetnih gasova jeste ponuda LPG varijanti. Ovakav korak preduzeo je i Fiat, i potpuno je logično da brendovi koji ne mogu da opravdaju posebno visoku cenu hibrida i EV modela ponude LPG verzije agregata.

One pogonske jedinice koje koriste tečni naftni gas odlikuju se nižom emisijom štetnih gasova što je i krajnji cilj njihove primene u ovom trenutku. Dacia je uveliko počela sa ponudom LPG agregata.

Zapravo, rumunska marka već je ponudila LPG varijante u čitavom portfoliju u nekim zemljama, kao što je recimo Velika Britanija. U upotrebi je 1,0-litarski turbo motor sa 100 konjskih snaga koji koristi BiFuel tehnologiju, odnosno može upotrebljavati benzin ili tečni naftni gas. Modeli imaju rezervoare za oba goriva, što daje ogromnu autonomiju kretanja.

Dacia navodi i velike „uštede“ kada je u pitanju emisija štetnih gasova. Tako Rumuni ističu da će Dacia Sandero TCe 100 Bi-Fuel uštedeti 2,4 tone ugljen-dioksida na četvorogodišnjem planu, naspram istog agregata koji koristi isključivo benzin. Takođe, navodi se da ovakav Sandero emituje 11% manje štetnih gasova u odnosu na benzinsku verziju.

Koncept Dacia Spring Electric

Prvi EV Dacije

Drugi deo rešenja u vezi sa flotnom emisijom ugljen-dioksida i ostalih gasova leži u plasmanu električnog modela. Da nam je neko pre samo pet godina kazao da će Dacia u svom portfoliju imati i jedan EV odgovorili bi mu gromoglasnim smehom. No, danas je to nova realnost.

Naravno, Dacia, ili bolje reći Renault, pametno je i oprezno pristupio ovom rešenju. Kako bi rumunski električni automobil uopšte imao potencijalne kupce mora se ispoštovati jedno pravilo – odnos plaćeno/dobijeno mora biti na izuzetno visokom nivou.

Dacijin električni model je zapravo preprakovani Renault K-ZE, automobil koji je namenjen kineskom tržištu. Francuski EV raspolaže raspolaže sa baterijom kapaciteta 26,8 kWh, dok elektromotor isporučuje skromnih 45 ks. Osim što je potvrđeno da će rumunski baterijski automobil imati autonomiju veću od 200 kilometara za sada su ostale informacije nedostupne.

Konceptualnu verziju imali smo prilike da vidimo ove godine na „virtuelnom“ Salonu u Ženevi, ali još uvek nema nikakvih zvaničnih fotografija ili makar tizera serijskog modela. Dacia je najavila da će svoj EV plasirati 2021. godine, i tvrdi da će to biti najjeftiniji model u ovom segmentu.

Šta to znači, ostaje da se vidi, ali se veruje da bi početna cena ovog automobila trebalo da iznosi između 15.000 i 18.000 evra.

Đorđe Platiša 

(308)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

6 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
s mile

LPG / TNG, je ekološko ali i ekonomsko gorivo, na žalost kod nas je natovareno akcizama i atestima, i nikakvim stimulacijama, u svetu se atestira na 10god, ali u srbiji na 5 god, što i nije problem u ceni, već u papirologiji, sve bi to bilo podnošljivo da je cena TNGa niža, evo ovih dana je prvo TNGu porasla cena, a ostalim derivatima ….će kasnije….

D_C

LPG / TNG je vise resenje kratkorocne prirode, no u svakom slucaju mi nije jasno zasto se ne propagira vise. Moj roditelj ga je imao ugradjen u auto jos pocetkom osamdesetih kada su mnogi mislili kako to samo sto ne eksplodira. Isao je u Italiju da ga ugradi iako je vec bilo moguce to odraditi i kod nas.
CNG je mozda dugorocno logicnije resenje ali sa njim postoje potencijani ekoloski problemi koje je tesko resiti.

Peki

Gas je mozda jedno od resenja, upravo zato za par dana na testu je Duster 1.0 LPG, da proverimo vredi li…

kola

taj tng gas se montira po garazama i podrumima tako ovo sto je izmislila dacija rade i priuceni a ono sto kvari srecu je svaki cas neko atestiranje i troskovi i kvarovi. uzgred dizne nesastave ni 100 hiljada

moron

Odem na sajt Dacia .rs, da vidim šta ima novoga …
Kad ono, zaista ima, kod Dustera, sada imamo i paket Proud.
Rekoh, da pogledam, po čemu se razlikuje od paketa ispod … I čitam:

„Vzdolžna strešna nosilca v mat krom izvedbi
Kit za popravilo pnevmatik
Paket Look notranjost
Stranski bočni nalepki
Vanjska osvrtna ogledala u mat krom izvedbi …“

Zastanem, malo zbunjen, pogledam „adresu“, gde sam, da, da, jesam na Dacia.rs …

kola

dacija je to a njeni kupci sve jedno nista necitaju samo kupuju i to naj jeftinije. jeftinije nema a opet zate pare moze se uzeti i neki golf6 od koga samo tockovi vrede ko dacija