1. Home
  2. Vesti
  3. Stiže Defender OCTA s motorom iz BMW-a
Stiže Defender OCTA s motorom iz BMW-a
2

Stiže Defender OCTA s motorom iz BMW-a

170
2
Podelite sa prijateljima:

Land Rover je upravo objavio zvaničnu najavu u kojoj navodi da se 3. jula valja očekivati premijera najuzbudljivijeg člana porodice Defendera, dodajući da je rival Fordovom Broncu Raptoru i Mercedes-AMG-u G 63 proveo brojne dane u testiranjima u nekim ekstremnim scenarijima. Land Rover Defender s indeksom OCTA je savladao iskušenja počev od nemačkog Nirburgringa, francuskog Ladua i pustinje u Dubaiju, pa sve do leda i snega na Arktičkom krugu i Moabskih stena u američkoj saveznoj državi Juti.

„Defender OCTA će biti sinonim za savladavanje epskih avantura, i to uz povećanu dozu luksuza“, rekao je šef razvojnog tima Mark Kameron. „Ta avantura počinje događajima pod imenom Defender Elements. Svako mesto i iskustvo odražavaju legendarni Defenderov DNK na autentičan i originalan način, i jedva čekam da poželim dobrodošlicu prvim klijentima koji započnu svoja putešestvija s našim Defenderom OCTA-om.“

Land Rover Defender OCTA pruža proširene lukove na oba kraja vozila i modifikovanu rešetku hladnjaka. Testeri su takođe predstavili točkove koji su nalik na disk sa reli potpisom, i nadamo se da će uspeti u serijskom modelu, barem kao opcija, pored drugih istaknutih delova koji će dodatno pomoći da se razlikuje od manjih varijanti.

Kokpit nije predstavljen, ali bi trebalo da napred inkorporira sedišta u obliku kadica, pločice s pozadinskom rasvetom i natpisima, kao i osovene menije informativno-zabavnog sistema, uz karakterističan instrumentacioni klaster. Land Roverov tizer je takođe otkrio da će imati osvetljeni simbol u obliku dijamanta na donjem delu multifunkcionalnog volana.

Ispod haube se nalazi „šlag na torti“, jer taj prostor krije jedinicu BMW-a tipa V8, s blago hibridnom tehnologijom. Motor ima zapreminu od 4,4 litara i takozvani twin turbo motor i nema nikakve veze sa Jaguar Land Roverovim 5,0-litarskim blokom osnaženim angažovanjem kompresora. Potonji razvija 525 konjskih snaga (386 kW) i pred vozača stavlja obrtni moment od 625 Nm, omogućavajući sprint „0-100 km/h“ za 5,2 sekundi.

Za potrebe ugradnje u adut JLR-a. motor će biti navijen na 450 kilovata (626 KS) uz 750 njutn metara obrtnog momenta. Ovako podešen agregat daje za oko stotinu konjića veću moć u odnosu na britanski V8 sa pet litara zapremine, a tu je i 126 Nm više. Pored poboljšanja ispod haube, novajlija će dobiti i nanovo podešenu šasiju i napredno oslanjanje, bolje kočnice marke Brembo.

Land Rover će 3. jula otkriti sve o novitetu, tokom zvaničnog predstavljanja, a očekujemo da ćemo do tada saznati više o Defenderu s indeksom OCTA, a možda i videti nekoliko slika koje su procurile. Nakon toga, model će biti u prodaji širom sveta ubrzo nakon premijere, ali u ograničenom broju tokom prve godine proizvodnje.

AutoRepublika

(170)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
MRN

To je već sasvim primerena motorizacija za vrhunsku varijantu.

Matija

INEOS Grenadier takodje koristi BMW tehniku i to kompletnu!
INEOS je uzeo JLRu ideju za dizajn starog Defendera a JLR INEOSu ideju za upotrebu BMW tehnike! 🙂