1. Home
  2. Life
  3. Biznis
  4. Novi Renault Clio i Opel Corsa novi puleni B segmenta u borbi protiv krosovera
Novi Renault Clio i Opel Corsa novi puleni B segmenta u borbi protiv krosovera
0

Novi Renault Clio i Opel Corsa novi puleni B segmenta u borbi protiv krosovera

610
0
Podelite sa prijateljima:

Evropljani i dalje masovno kupuju male automobile u većoj meri nego one iz drugih segmenata. Međutim, njihova prodaja je pogođena usponom krosovera, a prognoza je da će se taj trend nastaviti, uprkos novim modelima koji na scenu treba da stupe ove godine.

Ključni model za  2019. je novi Renault Clio. Aktuelni model je bio bestseler u Evropi završno sa oktobrom prošle godine, nadmašivši Ford Fiestu i Volkswagen Polo, po podacima JATO Dynamicsa.

Peta generacija Clija, koja će debitovati na Salonu automobila u Ženevi u martu, doneće značajne promene po pitanju enterijera, kaže Renaultov šef dizajna, Lorens van den Aker. Ono što je na „meniju“ je veći ekran info-zabavnog sistema u više pozicioniranim verzijama. Van den Aker kaže da je zadovoljan što je trijumfovao u borbi s menadžmentom po pitanju instalacije vertikalnog ekrana, što je kao što je poznato, detalj koji je francuska marka uvela pre nego što je lansirana prva generacija Apple iPada.

Još jednu ključnu novinu čini i nova iteracija Opel Corse, koja će počivati na CMP platformi PSA grupe. Corsa je na bestseler listi na šestom mestu, a arhitekturu će deliti sa novim Peugeotom 208, koji će biti treća velika premijera u B segmentu. 208-ica je prošlu godinu završila na 4. mestu u konkurenciji malih automobila, zaključno s oktobrom.

Zadatak ova tri nova modela neće biti lak. VW Polo, Ford Fiesta i desetoplasirana SEAT Ibiza su dobili nova izdanja tokom poslednjih 18 meseci.

Uprkos ovoj ofanzivi, LCM Automotive ne očekuje povećanje prodaje unutar B segmenta ove godine. Procena je da će na kraju biti isporučeno 2,71 milion primeraka, što je manje od procenjenih 2,8 miliona u 2018., što je s druge strane ispod rezultata iz 2017. (2,82 miliona). „Generalni trend je negativan“, kaže Dejvid Oukli iz LMC Automotivea.

Ugroženi „napadom“ SUV/krosovera

Na B segment se i dalje odnosi petina evropske prodaje, ali treba imati u vidu da je ova klasa vozila pre deset godina odnosila 25 odsto tržišnog kolača. Ključni razlog za pad je rast klase malih SUV/krosovera. Tržište povišenih (poželjnijih) modela je udvostručeno od 2014., dostigavši 1,8 miliona novih registracija prošle godine.

Rast segmenta malih krosovera se odigrava do te mere rapidno da je čak iznenadio neke proizvođače automobila. Primera radi, SEAT je inicijalno planirao da podeli proizvodnju na liniji 1 u Martorel fabrici kraj Barselone, i to u odnosu 65 odsto za novu Ibizu i 35 odsto za krosover Aronu. Predsednik kompanije, Luka de Meo, izjavio je da je neposredno pred početak proizvodnje odlučio da investicije idu u odnosu 50:50, da bi sada on iznosio 60 odsto u korist Arone a 40 odsto u korist Ibize.

Prodaja malih automobila bi trebalo da dobije pojačanje 2021-2022., kada će na scenu stupiti nove Toyota Yaris (trenutno broj 5 i u porastu), Dacia Sandero (broj 7) i Hyundai i20, ali će nakon toga prodaja ponovo početi da opada, smatra LMC. Fiatova prošlogodišnja odluka da odustane od Punta, takođe je uticala na sveukupno smanjenje obima u okviru segmenta.

Prodaja elektrifikovanih malih automobila je teška zbog manje dobiti koja se trenutno ostvaruje, ali proizvođači svakako žele da pokušaju. Dobar deo razloga popularnosti Toyote Yaris je upravo taj što je ovaj model dostupan u potpuno hibridnoj veziji, na koju se odnosi polovina prodaje u Evropi.

U međuvremenu, dizeli se kotiraju slabije, tako da se njihovo učešće smanjilo na 14 odsto u okviru segmenta, bazirano na rezultatima od januara do oktobra. Škoda je poslednja među markama koje su odustale od dizel modela.

Električni uticaj

Kasnije u toku ove godine, Renault će predstaviti novu verziju Zoea, koji je trenutno jedini čisto električni model u segmentu, i koji smo imali prilike da testiramo. LMC procenjuje da bi prodaja mogla da dostigne 50.000  do 60.000 jedinica između 2020. i 2023., što je otprilike dvostruko više u odnosu na trenutne brojke.  Takođe, ekipi će se pridružiti i električna verzija nove Opel Corse tokom 2020., a negde u isto vreme će na scenu stupiti i električni Peugeot 208, na istoj e-CMP platformi, koju je PSA razvila sa kineskim partnerom, Dongfeng Motorom. Još jedan kandidat u novopečenom segmentu će biti Honda Urban EV, sa kojeg će biti skinut veo u Ženevi u martu.

Za očekivati je da Francuska bude vodeća u elektro B segmentu, jer je ona najveće evropsko tržište kada je reč o malim automobilima, sa prodajom koja je probila pola miliona primeraka, zaključno s oktobrom, nadmašivši Nemačku i Veliku Britaniju. U smislu proboja u ovaj tržišni sektor, Grčka je lider sa udelom od 39 odsto, sledi je Rumunija sa 33 odsto, Francuska je četvrta sa 29 a Nemačka je bila tek 20. sa samo 15 odsto.

Diverzitet karoserijskih stilova u B segmentu se značajno smanjio poslednjih godina. Kabrioleti su nestali sa scene, a u velikoj meri i verzije s troje vrata, na koje se odnosilo samo 7 odsto ukupne prodaje tokom prošle godine, što je pad u odnosu na 10 odsto iz 2017. Među modelima nove generacije, koji su se pridružili segmentu, samo je Ford odlučio da nastavi s verzijom s troje vrata. Očekuje se da Renault, Opel i Peugeot ukinu svoje trovrate varijante. Što se karavana tiče, oni takođe igraju gotovo beznačajnu ulogu, sa samo 5 odsto udela u prošlogodišnjoj prodaji, kažu podaci JATO-a. U prvih 10, samo se Clio i Fabia mogu poručiti u karavanskoj alternativi. Nova generacija francuskog modela ukida ovu praktičniju varijantu.

Priredio: Pavle Barta

(610)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments