1. Home
  2. Vesti
  3. Da li ćemo dobiti najbržeg slepog vozača na svetu?
Da li ćemo dobiti najbržeg slepog vozača na svetu?

Da li ćemo dobiti najbržeg slepog vozača na svetu?

139
0
Podelite sa prijateljima:

Amerikanac Den Parker želi da postavi svetski rekord u segmentu postizanja maksimalne brzine za volanom automobila, ali za slepe vozače. Njegov tim je proveo poslednjih nekoliko godina u razvoju tehnologije koja bi mu omogućila da takvu želju sprovede u realnost. To se pre svega odnosi na bliskog prijatelja Patrika Džonsona, koji je razvio sistem koji služi kao navigacija za slepe vozače i govori im gde se tačno nalaze.

Parker će najverovatnije krenuti u poduhvat na jesen i to na pravcu napuštenog aerodroma. Tehnologija mu omogućava da prati pravu liniju tako što će audio sistem sve vreme govoriti koliko je udaljen od nje. Ukoliko Parker skrene dalje od šest metara od linije automobil će se automatski ugasiti dok brzine preko 240 km/h aktiviraju padobran za brzo zastavljanje.


Tokom celog života Parker se bavio amaterskim auto-moto sportom, i na prvoj trci je pobedio kada je imao samo osam godina. Međutim, 2012. godine je učestvovao u teškom sudaru kada je njegov automobil Chevrolet Corvette iz 1963. godine udario u zid pri brzini od čak 280 km/h.

Dok je oporavak tekao relativno brzo, Parker je izgubio vid pa je od tada odlučio da se bavi obaranjem rekorda za slepe vozače. Samo godinu dana pored nesretnog slučaja postao je prvi slepi vozač koji je vozio motocikl na legendarnoj stazi Bonneville Salt Flats u američkoj saveznoj državi Juti.

Njegov tim trenutno modifikuje Chevrolet Corvette iz 2008. godine s ciljem oboranja rekorda za samostalnog vozača, koji je postavio Majk Njuman 2013. godine pri brzini od 321 km/h.

Specijalno modifikovani automobil razvija 570 konjskih snaga i donosi najmodernije bezbednosne mere. Parker ga je već jednom testirao i tada je dostigao 246 km/h. Tom prilikom se automobil niti u jednom momentu nije udaljio više od 1,5 metara od glavne linije.


Da li će ovaj vozač uspeti u svom poduhvatu saznaćemo na leto, dok se proces testiranja i treninga, može pratiti od strane zainteresovanih lica tako što će redovno posećivati njegovu Fejsbuk stranicu.

AutoRepublika

(139)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments