1. Home
  2. Prezentacije
  3. Fiat predstavio električni 500 s pojačanim ambicijama i u inat koronavirusu (FOTO)
Fiat predstavio električni 500 s pojačanim ambicijama i u inat koronavirusu (FOTO)

Fiat predstavio električni 500 s pojačanim ambicijama i u inat koronavirusu (FOTO)

530
11
Podelite sa prijateljima:

Fiatov električni 500 se pridružuje rastućem broju malih automobila, pogonjenih baterijama, čiju ciljnu grupu pre svega predstavljaju evropski kupci u gradovima koji imaju problema s količinom izduvnih gasova.

Novi 500 zadržava retro stajling koji krasi model sa SUS motorom. Da podsetimo, standardna verzija je drugi model po prodaji u segmentu u Evropi, odmah iza Fiat Pande.

Fiat je odbacio strepnje u vezi s povećanim brojem obolelih od koronavirusa u Italiji, tako da je predstavio novi 500, snažan adut marke u borbi protiv prekomerne emisije ugljen-dioksida.

Inicijalno je bilo predviđeno da novajlija bude predstavljen u Ženevi, gde je salon, kao što znamo, otkazan. Današnja prezentacija je održana na događaju u Milanu, mada su italijanske vlasti, posebno na severu Italije sugerisale da neko vreme ne dolazi do masovnih okupljanja.

„Mi smo ovde da pokažemo da je FCA blizak Milanu i Italiji“, rekao je Olivije Fransoa, šef marketinga Fiat Chrysler Automobilesa, kojeg je autor ovih redova imao prilike da upozna u Torinu, tokom evropske promocije „kragujevačkog“ Fiata 500 L. Ovoga puta je novinarska ekipa bila u ograničenom broju, okupljena na pres konferenciji u Milanskom muzeju dizajna, gde su stolice bile raspoređene tako da budu na metar jedna od druge, u skladu sa zdravstvenim savetima koje su izdale vlasti.

Olivije Fransoa

Fiat je predstavio novu verziju 500 kabrioleta u Milanu. Verzija koja je mogla da se vidi će koštati 37.900 evra u Italiji, ne uključujući ekološke subvencije. Startna cena za benzinski pogonjen 500, koji će biti predstavljen 4. jula, iznosi 16.000 evra.

„500 nije model za masovno tržište, on nije među najjeftinijim modelima u segmentu, a ta filozofija će se nastaviti“, rekao je Fransoa.

Novi električni 500 po WLTP ciklusu ima domet do 320 kilometara, koji u gradskoj vožnji raste na do 400 kilometara, što jedan od aspekata koji ide u korist elektromobilima. Pogonjen je motorom od 87 kW (116 ks) i litijum-jonskom baterijom od 43 kWh.

Novajlija do 50 km/h ubrzava za samo 3,1 sekundu, tako da će dominirati „od semafora do semafora“. Do „stotke“ mu je potrebno 9 sekundi. Maksimalna brzina je ograničena na 150 km/h.

Brzi punjač od 85 kW je standardan. 500 može da se napuni za prelazak distance od 50 kilometara za samo pet minuta, a to je sasvim dovoljno za prosečnu dnevnu upotrebu. 80 odsto baterije može da se napuni za 35 minuta. Za kompletno punjenje baterije je neophodno 6 sati, uz korišćenje kućnog wallboxa od 7,4 kW.

Što se bezbednosne opreme tiče, tu je prema napred usmerena kamera, koja vrši monitoring kako uzdužno, tako i bočno.

Adaptivni tempomat usporava i ubrzava vozilo u odnosu na situaciju u saobraćaju, odnosno prisustvo automobila, biciklista, pešaka, motociklista… Sistem za održavanje vozila u voznoj traci ga drži u idealnoj sredini, naravno kada je horizontalna signalizacija odgovarajuća. Senzori obezbeđuju „pogled“ od 360 stepeni, da bi se izbegle prepreke prilikom parkiranja ili izvođenja složenih manevara.

Novi 500 je nešto veći u odnosu na benzinski pogonjeni model koji je još uvek u prodaji trenutno. Ima 20 milimetara duže međuosovinsko rastojanje (2.320 milimetara) i 60 milimetara dužu karoseriju (3.631 milimetar). Ujedno, 60 milimetara je širi (1.687 milimetara), kao i 20 milimetara viši (1.508 milimetara).

Inicijalno će biti prodavan isključivo u Evropi, s tim što se Fiat nada da će prodavati 80.000 jedinica godišnje pri punom kapacitetu. Kasnije, počev od početka naredne godine, električni mališan će se naći i na brazilskom tržištu, dok bi izvoz u SAD usledio ukoliko potražnja bude zadovoljavajuća, rekao je Fransoa.

Fiat je odredio 500 jedinica iz inicijalne serije za svih 28 evropskih zemalja, potvrdio je šef marketinga FCA. Ukupno će ih biti 14.000, što je procena vezana za broj isporuka tokom 2020.

Pretproizvodnja je već započela u Fiatovoj fabrici Mirafjori u Torinu, a kompletna proizvodnja će započeti u junu. Prvi primerci će se u prodajnim salonima naći u avgustu.

Rivali (New) novog 500 uključuju baterijsku verziju Renault Twinga (Twingo Z.E.), koja će biti dostupna do kraja godine, kao i prvi EV Dacije, kojeg je najavio Spring koncept. Rumunski pulen će s prodajom krenuti naredne godine, a biće baziran na Renault City K-ZE miniautomobilu, koji se tenutno proizvodi i prodaje u Kini.

Honda e će takođe krenuti s prodajom na „Starom kontinentu“ ovog leta, a japanski proizvođač očekuje plasman od oko 10.000 jedinica godišnje. Volkswagen grupa, kao što je poznato, u ponudi ima električne verzije VW Up!-a, Škode Citigo i Seata Mii.

Fiat će postepeno napustiti evropski A segment u pokušaju da klijentelu iz ove kategorije preseli u profitabilniju B klasu, rekao je šef FCA, Majk Menli, još u novembru prošle godine.

500 s motorom s unutrašnjim sagorevanjem će ostati u prodaji „još nekoliko godina“, s benzinskim i blago hibridnim pogonom, izvestio je italijanski Quattroruote.

Aktuelni 500 se proizvodi u Poljskoj. Njegova prodaja u Eropi je pala za 8,6 odsto na 164.648 primeraka prošle godine, sudeći po podacima JATO Dynamicsa.

Prva generacija električnog 500 je proizvođena u Meksiku a prodavana isključivo u SAD, da bi se uskladila s ekološkom regulativom vezanom za automobile s nultom emisijom. Serđo Markione, pokojni bivši šef italo-američke kompanije, zamolio je svojevremeno kupce  da ne kupuju 500e, jer je kompanija gubila novac na svakom prodatom primerku.

Originalni 500 je lansiran krajem pedesetih godina prošlog veka, a ostao je čuven po nazivu „Cinquecento“. Ubrzo nakon pojavljivanja, postao je simbol urbanog italijanskog dizajna.

Novi električni 500 je deo plana objavljenog 2018., koji podrazumeva investiciju od 5 milijardi evra u Italiju do 2021. To je prvi krupan korak grupe u tranziciji ka elektrifikaciji.

FCA planira da ima 12 elektrifikovanih vozila u gami do 2021. To uključuje i hibridna i električna vozila, nove modele i elektrifikovane verzije postojećih, kao i laka komercijalna vozila.

Italo-američki konglomerat je ranije ove godine započeo prodaju hibridnih verzija 500 i Pande. Jeep će takođe započeti sklapanje hibridnih varijanti Renegadea i Compassa u drugom kvartalu ove godine, dok će luksuzna filijala, Maserati, uvesti u ponudu hibrid i čisto električni model ove ili sledeće godine.

Nuovo Fiat 500e
Dužina 3.63 metra
Širina 1.69 metara
Visina 1.48 metara
Autonomija 320 km WLTP
Baterija/ kapacitet Lithium-ion / 42 kWh
Punjenje AC Fast Charger Combo 2: 85 kW
DC Mode 3: 11 kW
DC Wallbox: 3-7 kW
Snaga 118 hp (88 kW)
Maksimalna brzina 150 km/h
Ubrzanje 0-50 km/h (31 mph) 3.1 s
Ubrzanje 0-100 km/h (62 mph) 9.0 s
Cena (First Edition) €37,900

Pavle Barta

AutoRepublika

(530)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

11 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Meni je lep. A tek juče „ukopčah“ (zahvaljujući članku na AR) da je novi samo kao EV, ali da će i stari nastaviti da živi, pa i kao hibrid. Hibrid mi deluje interesantan za grad, više nego EV.
Inače, ova autonomija EV-a je veoma korektna. Ali, juče napisana cena za njega je bila skroz divlja 🙂 Doduše, to bila neka „posebna edicija“?

Peki

Uz baterije od 43 KW/h imace autonomiju od maksimalno 250 km! Sve ostalo je fabricko naklapanje kao i kod SUS agregata… Danas vracam Peugeot e-208 nakon nedelju dana vozikanja, prosecna potrosnja 20,6 KW, sto ce reci da je uz baterije od 50 KW/ (46 KW/h upotrebljivih) autonomija u idealnim uslovima ne prelazi 240-250 km. Na auto putu podaci se dele s dva… Ali dok ima „soka“ u baterijama idu k’o navijeni.

moron

Peki, kad od Tebe i AR možemo da očekujemo „esej“ o tom vozilu ?

Peki

Ovako, jos mi je rukama, sada krecem da ga vratim u gradic Poissy, 45 km od moje kuce (pres vozni park PSA). Imam oko 30 km auto puta i nesto sporijih nacionala s dve trake, nadam se da ce mi 90 km autonomije, koliko pise na putnom racunaru, biti dosta…
Poslacu test Pavlu do nedelje, kada krecem za Srbiju, ukoliko me Corona virus ne spreci u tome… Pre toga sledi Ford Focus ST karavan 2.0 Ecoblue od 190 ks (test u redakciji), osim ukoliko je Patron Zvezdan odradio svoj elektricni Mini…
Pozzzzz

moron

„Prokleti“ focus u top motorizaciji … Jedva čekam čitati 🙂

TNT

Pusti 208e i Fokus – kad će test CRV-a? April ili ranije?

moron

Stiže krajem aprila ili početkom maja („rodio“ se pre par dana). A „utisci“ – na jesen … Ako ne „zariba“ pre toga, sa tim Japancima se nikada ne zna …

Don

Poissy?kako se to izgovara? :-)sigurno bezobrazno.
100km autonomije za Pezo…wow.odusevljen sam ,onky for horses….:-)
Stas u Srbiji u nevakat? Tam nema korone, jer je ista obećala kupovinu oružja od jedne zemlje….

Zoca

Puasi.A mi kazemo Poasi.A Fiat je lepo dizajniran ,bas „Italijanski“.

TNT

Očekivani podaci – tokom mog ličnog malog testiranja Telsa sa 100kW je dobacila jedva do 200 km na auto-putu.

moron

Malo li je tih 200 km… Možeš auto putem da odeš BG-NS-BG. Dakako, na lakom gasu …