1. Home
  2. Prezentacije
  3. Renault Morphoz koncept – automobil sposoban da se „poveća“ i „smanji“ (FOTO)
Renault Morphoz koncept – automobil sposoban da se „poveća“ i „smanji“ (FOTO)
0

Renault Morphoz koncept – automobil sposoban da se „poveća“ i „smanji“ (FOTO)

392
0
Podelite sa prijateljima:

Renault je dizajnirao električni koncept u stilu „transformersa“. Naime, ovaj automobil može da se produži fizički, a može da produži i autonomiju, u odnosu na potrebe korisnika.

U skladu s tim je i dobio ime – Morphoz. Za gradske potrebe može da koristi „kratku“ formu, kao i „dužu“ za putovanja.

Pored kompletno električnog pogona baziranog na podeli baterija, ovaj automobil poseduje nivo 3 autonomne vožnje i pametan sistem podržan od strane veštačke inteligencije, koja omogućava vozilu da prepozna svog vozača kada mu prilazi.

Morphoz je trebalo da bude predstavljen na Salonu automobila u Ženevi. Međutim, kao što znamo, ova manifestacija je otkazana zbog straha od širenja korona virusa.

Gradska verzija je dugačka 4,4 metra, dok međuosovinsko rastojanje iznosi 2,73 metra. Baterija je od 40 kWh, koja pruža domet do 400 kilometara.

Kada je u režimu „putovanja“, automobil se produžava na 4,8 metara, uz međuosovinsko rastojanje od 2,93 metra, s dodatnim prostorom za noge putnike, kao i za odlaganje još dve putna kofera.

U režimu „putovanja“ može biti dodata još jedna baterija, od 50 kWh, što znači da kombinovani kapacitet iznosi 90 kWh. Na taj način se autonomija produžava na 700 kilometara.

Automobil je predviđen za produžavanje dometa na prethodno određenoj stanici, gde su uskladištene baterije za podelu, gde se u poseban prostor u podu može instalirati dodatna baterija od 50 kWh.

Kada vozač dođe do destinacije, može da se zaustavi na stanici i vrati dodatne baterije, vraćajući automobil u verziju s 40 kWh i „gradsku“ karoserijsku konfiguraciju.

U stanici će se baterije ponovo napuniti za potrebe nekog drugog vozila. U međuvremenu, one će biti iskorišćene za skladištenje električne energije iz obnovljivih izvora ili napajanje stanica za iznajmljivanje skutera i uličnu rasvetu.

Kada automobil nije u vožnji, njegove baterije bi mogle da se iskoriste za napajanje domaćinstva ili čak lokalne oblasti putem pametnih uređaja za punjenje i „Vehicles to Grid“ dvosmerne tehnologije.

Baterije su inkorporirane u pod, dozvoljavajući na taj način da vozilo bude bliže tlu, s nižim krovom da bi se poboljšale aerodinamičke performanse.

Morphoz je takođe pogonjen od strane veštačke inteligencije, koja koristi senzore u cilju detekcije i prepoznavanja vozača kada se on približava vozilu, pre aktiviranja svetlosne sekvence na vratima koja potvrđuje prepoznavanje.

Vozač može da „maše“ automobilu da bi aktivirao sekvencu dobrodošlice, koja otključava i otvara vrata, automatski pozicionira sedište i podešava ambijentalno osvetljenje u odnosu na preferencije vozača.

Veštačka inteligencija se takođe koristi za procesuiranje podataka u realnom vremenu uz pomoć spoljnih senzora i kamera, koje zamenjuju konvencionalne retrovizore, u cilju detekcije prisustva pešaka ili biciklista u blizini ili u „mrtvom uglu“.

Uprkos tome što može da prepozna i poželi dobrodošlicu vlasniku, Renault je dizajnirao Morphoz s anticipacijom na umu, vezanoj za buduću regulativu, koja bi mogla da implementira podelu prevoza za sva vozila, ukidajući potrebu za ključem.

Umesto toga, svemu u automobilu će se pristupati i biti kontrolisano uz pomoć pametnog mobilnog telefona, koji funkcioniše kao digitalni ključ. Vozači je dobiti kodove za otključavanje, koji će im omogućiti pristup i korišćenje vozila u okviru izvenog vremenskog perioda.

Unutar automobila, podignuta srednja (drvena) konzola, pruža se sredinom kabine i služi kao „mozak“ vozila. Ona uključuje i držač za smartfon, koji služi kao glavni izvor podataka.

Duguljasti volan s ugrađenim 10,2-inčnim ekranima, služi za pružanje glavnih informacija vezanih za vožnju i bezbednost. Međutim, u manuelnom ili autonomnom režimu, na ekranu info-zabavnog sistema mogu biti prikazane ove informacije.

Ukoliko vozač poveže veštačku inteligenciju sa smartfonom, ona zatim može da koristi podatke i informacije iz telefona da bi vršila personalizovane zadatke poput kreiranja muzičkih plejlista ili preporučivanja popularnih destinacija.

Ovaj „veštačko inteligentni“ asistent može da se kontroliše putem dodira ekrana i konzole, pokretima ruku ili glasovno.

Ovo nije prvi put da je Renault kreirao viziju vezanu za to kako će izgledati posedovanje automobila u budućnosti. . Tu je i Ez-Pro koncept, zamišljen kao konvoj modularnih robotoskih platformi, sposobnih da funkcionišu kao prodavnice, kiosci brze hrane itd. Ova flota autonomnih, električnih vozila može da se kreće zajednički ili nezavisno. Svako se sastoji od standardne baze na koju može biti nadgrađena drugačija jedinica u skladu sa svrhom.

AutoRepublika

(392)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments