1. Home
  2. Hedonizam & Adrenalin
  3. Nautika
  4. Volvo V90 Cross Country Volvo Ocean Race (video i galerija)
Volvo V90 Cross Country Volvo Ocean Race (video i galerija)

Volvo V90 Cross Country Volvo Ocean Race (video i galerija)

446
1
Podelite sa prijateljima:

Premijum švedski proizvođač koji je u vlasništvu kineskog Geelyja je pronašao način da proslavi start Volvo Ocean Race regate, i to lansiranjem „ekološke“ specijalne edicije V90 Cross Country karavana. U cilju borbe protiv zagađivanja morskog eko sistema, Special Vehicles odeljenje je kreiralo patos napravljen od tkanine od 100% recikliranog najlona, iskorišćenog od odbačenih ribarskih mreža, izvađenih  sa dna mora. Dakle, luksuz uopšte ne mora da dolazi iz retkih sorti drveta, dovoljno je – zaroniti i sačuvati prirodu.

Da bi se dodatno razlikovao od standardnog V90 Cross Country modela, kojeg smo imali zadovoljstvo da testiramo, Volvo je primenio mat sive i jarke narandžaste akcente na „kristalno beloj“ karoseriji. Ovi detalji stajlinga su prvi put viđeni na atraktivnom Concept XC Coupeu, a sada su preneseni i na jedan serijski model. U ostale novine se ubrajaju posebni alu naplaci i ručno rađeni šavovi tapacirunga sedišta.

Volvo nije objavio koliko primeraka planira da proizvede, ali ono što se zna je da će donirati 100 evra po svakoj od prvih 3.000 jedinica, što u totalu iznosi 300.000 evropskih novčanica. Sredstva će biti uložena u Volvo Ocean Race naučni program koji se bavi problemom zagađenja okeana plastikom.

Za ovogodišnju regatu, sve jedrilice će posedovati brojne senzore koji će skupljati podatke iz nekih od najudaljenijih oblasti na okeanima. Informacije poput barometarskog pritiska, temperature, brzine vetra i struja će biti iskorišćene da se naprave preciznije vremenske prognoze, kao i da se utvrde bolji klimatski modeli koji koriste naučnici širom sveta.

To nije sve, jer će senzori takođe meriti salinitet vode, prisustvo algi i rastvorenog ugljen-dioksida, u cilju preciznijeg razumevanja problema zagađenja plastikom i načina na koji ono utiče na živi svet.

Što se automobila tiče, Volvo kaže da će inicijalna serija od 3.000 vozila biti dostupna na 30 tržišta, uključujući američko, kinesko, japansko, kao i većinu evropskih zemalja, uz regione Bliskog istoka i Afrike.

 

(446)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

1 Komentar
Inline Feedbacks
View all comments
Miki

Strasan auto! Narandzasti detalji me odusevljavaju. Bravo, Volvo!