1. Home
  2. Vesti
  3. Nemci koriste i dizel od čistog korišćenog jestivog ulja
Nemci koriste i dizel od čistog korišćenog jestivog ulja

Nemci koriste i dizel od čistog korišćenog jestivog ulja

233
9
Podelite sa prijateljima:

U budućnosti, vozači u Nemačkoj će takođe moći da sipaju dizel koji je potpuno napravljen od korišćenih ulja za kuvanje, kao što je ulje od prženog krompira. Takva parafinska dizel goriva sada su takođe odobrena kao čisto gorivo, saopštilo je Savezno ministarstvo životne sredine nakon odluke vlade u sredu. Na primer, napravljeni su od otpadnih materijala i biljnih ulja ili na bazi prirodnog gasa.

Oni se već danas mogu mešati sa konvencionalnim dizelom. Prema izmenjenom pravilniku, sada se mogu ponuditi i u stopostotnoj koncentraciji. „Da bi se izbegla šteta na vozilima usled nepravilnog točenja goriva, nova uredba zahteva od operatera benzinskih pumpi da potrošačima daju jednoobrazne informacije“, saopštilo je ministarstvo. Istovremeno, treba prekinuti sadašnju promociju parafinskih dizel goriva iz fosilnih izvora kako bi se izbegli podsticaji koji štete klimi.

Političarka FDP-a (Stranka slobodnih demokrata – Freie Demokratische Partei) Judit Skudeljni bila je zadovoljna odlukom. „Vrlo je jasno: želimo da imamo ova 100 odsto održiva goriva“, rekla je ona nemačkoj novinskoj agenciji. „Definitivno ima potencijal da učini transport klimatski neutralnim, čak i u postojećoj floti“.

Dizel motori proizvode tri oblika emisija: čestice, okside azota (NOX) i ugljen-dioksid (CO₂). Emisije CO₂ zavise od potrošnje. Efikasniji motori mogu da ga smanje – kao i odgovarajuće gorivo.

Kontroverzno je u kojoj meri vozači mogu da dopune gorivo napravljeno od ulja za prženje. Ministarstvo je upozorilo da je dostupna samo ograničena količina. Korišćena jestiva ulja, na primer iz ugostiteljstva, već se koriste kao dodatak u transportu, rekao je portparol. Ovaj iznos se ne može povećati.

Skudeljni se, pak, osvrnula na svetsko tržište. „Lepo je, naravno, ako za ovo koristimo sopstvena ulja, ali postoje velike međunarodne rafinerije.

AutoRepublika

(233)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

9 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Laki

Vjerujem da „blagotvorno“ djeluje na moderne dizele.

BB

Ne razumijem u čemu je vijest… Pomama za biodizelom je bila prije, odprilike, 15 godina…

Matija

Odavno poznato, sada je zakonom regulisano. Radi se o odpadnom ulju, koje vise ne moze da se koristi za pripremu hrane zbog prisustva velike kolicine supstanci iz hrane koje imaju suvise jak miris. Postoji „opasnost“ da gasovi iz dizela mirisu na snicle i pomfrit! 🙂 Bez brige, odpadno ulje mora veoma dobro da se precisti da ne bi ostetilo motor. Euforija sa biogorivima krenula je pre oko 20-tak godina ali je posle izvesnog vremena zaustavljena jer je nekome doslo iz dupeta u glavu da bi masovno gajenje soje i slicnih biljki koje daju ulje moglo da dovede u opasnost ljudsku… Pročitaj više »

Yankee

Ja sam imao Golfa 4 1.9 TDI koji je takodje bio preradjen da ide na bio-dizel. Imao je 2 rezervoara – jedan za obican dizel, drugi za bio-dizel. Samo jednom sam probao da ga vozim na bio-dizel, kupio sam litru cini mi se samo da probam, i isao je vise-manje isto. Ali je ostavljao miris McDonaldsa i vratio mi secanja na kada sam imao 15-16 godina i radio u McDonaldsu vikendom. 😉

comment image

s mile

nisam znao za ovakve prerade, zar nisu mešali ova dva goriva, tj dodavali biodizel u jedan rezervoar

zar se toliko oseća na hranu kad se vozi na biodizel

BB

Meni je kamion dovozio robu a išao je na uljanu repicu… Imao je i više snage, ali dizne brže stradaju.

Dakle tad je bila moda snalaženja, kasnije eko bio dizel, danas struja, sutra ko zna šta. Sve z svemu ništa nema z snivi pravu ekoligiju, već samo izgovor…a profit je uvijek u opticaju

Yankee

Ovaj moj je imao dodatni rezervoar za bio-dizel ugradjen u podu gepeka (gde inace stoji rezervna guma). I takodje je imao jos jedan otvor za sipanje goriva, ugradjen pored fabrickog. U enterijeru si imao dugme sa kojim si „komandovao“ koji rezervoar koristis, mogao si da prebacivas sa jednog na drugog.
Ovo je davno bilo, mislim da sam imao ovog Golfa od 2010-2012. godine. Onda sam ga prodao kumu, koji ga jos uvek vozi, ali je u medjuvremenu izvadio taj sistem za biodizel.
Oseca se bas miris pomfirta kada vozis, bas se stice utisak da si u McDonaldsu.

s mile

FRIED CHICKEN 😉

Laki

Ova „četvorka“ ko čaša.