1. Home
  2. Prezentacije
  3. Hyundai Prophecy koncept – otelotvorenje „proročanstva“ (FOTO I VIDEO)
Hyundai Prophecy koncept – otelotvorenje „proročanstva“ (FOTO I VIDEO)

Hyundai Prophecy koncept – otelotvorenje „proročanstva“ (FOTO I VIDEO)

422
0
Podelite sa prijateljima:

Hyundai je skinuo veo s novog električnog koncepta, intrigantnog naziva – Prophecy. Kako izgleda? Pa, izgleda kao proizvod ljubavi između Porschea 911 i Tesla Modela 3.

Novi koncept je još jedan od onih koje je trebalo da vidimo uživo u Ženevi. Šteta, jer ovo je očigledno demonstracija korejske marke šta je kadra da uradi kada je moderan automobilski dizajn u pitanju. Doduše, nema pratećih specifikacija, niti spominjanja eventualne serijske proizvodnje. Jednostavno se radi o dizajnerskoj studiji, koja bi publici trebalo da pojasni moguću Hyundaijevu viziju budućnosti kada je o električnim vozilima reč.

Svoj zadatak obavlja prilično dobro, bez obzira što zadnji deo podseća na modele iz Štutgarta a prednji na elektromobil iz Silicijumske doline, posebno kada je reč o farovima i zakrivljenjima na haubi. To ne treba da čudi, jer je korejska marka sjajno razradila filozofiju detektovanja detalja iz premijum segmenta, i njihovu dalju ponudu kupcima po nižoj ceni. Ništa  novo, jer je recimo jedan Opel poznat po tome što marketing bazira na ponudi opreme koja je prisutna u višim klasama automobila, po naravno nižim cenama. Ipak, Hyundaijeva priča je mnogo ozbiljnija i globalno uticajnija, rekli bismo.

Da se vratimo na koncept. Dakle, prednji i zadnji deo spaja zasvođen dizajn, verovatno omogućen instalacijom vrata koja se „kontra“ otvaraju, što je daleko luksuznije rešenje od nekog koje bismo obično očekivali od Hyundaija. Međutim, vremena se menjaju, a s njima i automobili.

U pres materijalu, Hyundai kaže da automobil poseduje „kultnu siluetu perfektnih proporcija“, pa čak i smelo tvrdi da je su njegovi dizajneri „ostvarili ultimativnu automobilsku formu“. Možda otuda naziv „Prophecy“ (proročanstvo).

Dve stvari koje se zaista izdvajaju u vezi s ovim modelom su njegovi „pikselizovani“ farovi i zadnja svetla. Hyundai je svojevremeno „bacio kosku“ vezano za ovu ideju na jednoj studiji manje sofisticiranog izgleda – 45 Conceptu, prikazanom prošle godine, ali je ovo rešenje definitivno mnogo prirodnije integrisano u Prophecy. Hyundai kaže da će se ono pojaviti na budućim modelima.

Što se enterijera koncepta tiče, primetno je odsustvo volana, jer je korejska marka ovaj automobil zamislila kao nosioca visokog nivoa autonomije. Umesto upravljača, tu su dva „džojstika“, jedan na centralnom grebenu a drugi u vratima s vozačke strane, tako da se na taj način kontrolisati vozilo.

S obzirom na to da je reč o modernom konceptnom automobilu, Prophecy je naravno prepun displeja. Tu je ekran koji se pruža preko armaturne table, dok je ostatak „razasut“ po kabinskom prostoru.

 

Vrlo je verovatno da serijsku verziju ovog automobila nećemo nikada doživeti, ali ono što sigurno hoćemo je tranzicija i implementacija njegovog dizajnerskog jezika u buduće električne i hibridne modele korejske marke. S druge strane, „nikad ne reci nikad“. Ukoliko nešto poput Prophecyja stigne na tržište, pa još s električnim pogonskim sklopom sposobnim da „čupa“ asfalt (ne zaboravimo na saradnju s Rimcem), mogli bismo da dobijemo model koji bi dodatno poradio na rastućem imidžu korejske marke i (ponovnom) menjanju percepcije kupaca kada je Hyundai u pitanju.

Pavle Barta

AutoRepublika

(422)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments