1. Home
  2. Prezentacije
  3. Vauxhall VXR8 GTS-R (2018.)
Vauxhall VXR8 GTS-R (2018.)
0

Vauxhall VXR8 GTS-R (2018.)

321
0
Podelite sa prijateljima:

„Iz Australije, s ljubavlju“

Čuveni britanski automobilski novinar, Jeremy Clarkson, nikada se nije stideo da kaže šta zaista misli o pojedinim automobilima. Jedna od njegovih omiljenih žrtava, pored Morris Marine, je bio domaći brend Vauxhall i popularni Jezza nije štedeo prilike da kaže šta zaista misli o njemu. Ali čak ni veliki kritičar kao što je on nije krio oduševljenje sa VXR8 GTS, najmoćnijim i najskupljim modelom kompanije. Ovaj legendarni automobil se nalazi na kraju svoje karijere, a kao poslednje zbogom Vauxhall je spremio specijalnu R verziju.

Vauxhall, Opel & Holden

Vauxhall Motors je jedan od najpoznatijih svetskih proizvođača automobila. Kompanija je osnovana davne 1863. godine, ali je sa proizvodnjom automobila započela tek 40 godina kasnije. Njegov vlasnik postaje General Motors 1925. godine, a američki gigant kupuje i nemački Opel i australijski Holden u narednih nekoliko godina. Sve do ranih 1980-ih godina, svaka od tri kompanije je proizvodila sopstvene modele i veza između njih je bila neznatna. Međutim, posle nekoliko svetskih kriza General Motors shvata da više nema smisla deliti automobile na kontinente pa čak ni na države na jednom kontinentu i u roku od nekoliko godina Vauxhall, Opel i Holden je razlikovala samo oznaka. I pored toga, svaka država je imala neke specifične modele koji nisu nuđeni u drugim državama jer za njima nije postojalo interesovaje. Primera radi, Australija je tržište gde su takozvani „muscle cars“ uvek bili izuzetno popularni pa su razvijeni specifični modeli kao što su Monaro i Commodore.

Vauxall koji kupci žele

Tokom poslednjih 40-ak godina svoje istorije, Vauxall je uglavnom bio prepakovani Opel, ali počev od 2006. godine, General Motors je želeo da britanski brend dobije i neki svoj identitet u Evropi. Iz tog razloga, Holden Monaro je stigao u Evropu i prodavao se pod Vauxhall oznakom. Sa 398 ks ispod haube i maksimalnom brzinom od 270 km/h, Monaro je predstavljao idealnu alternativu svima onima koji vole performanse i imaju novca za trošenje, a pritom ne žele da budu kao većina tipičnih kupaca koji voze nemački automobil. Monaro je opstao na tržištu svega tri godine kada je Vauxhall zaključio da bi privlačio mnogo više kupaca kada bi u ponudi imao i verziju sa četvoro vrata. To se desilo 2009. godine kada je Holden Commodore stigao kao VXR8 i niko više nije mogao da kaže da je Vauxhall dosadan i bez imidža.

Dizajn

Sa izuzetkom nešto izmenjene maske hladnjaka i par oznaka, VXR8 je dizajnerski identičan Commodoreu, a isti automobil se prodaje i u Severnoj Americi kao Chevrolet SS. Sam dizajn deluje kao nešto što ne pripada ni Evropi, a još manje Americi. Linije su čiste i agresivne, ali dovoljno drugačije da se na prvi pogled zaključi da VXR8 ne dolazi iz Britanije, a ni Nemačke kao većina drugih modela kompanije. Vauxhall se nada da bi ovaj detalj trebalo da bude presudan u kupovini za sve one koji žele da se razlikuju od tipičnog kupca ove kategorije, koji bi najverovatnije potrošio novac na neki nemački sedan. Teško je zaključiti na prvi pogled koliko snage se krije ispod haube, mada neki detalji, kao što su četiri auspuha i 20-inčne felne, mogu naslutiti.

Dok sam dizajn može dobiti prelazne ocene, enterijer nikako ne može. On je slabo organizovan i nabijen materijalima, a preglednost je izuzetno loša. Prevelike kazaljke i monitor sa komandama gde se ne zna ko pije, a ko plaća, umeju da čine svakodnevnu vožnju izazovom. Plastika je takođe niskog kvaliteta, posebno na vratima, ali onda na momenat se setimo da u pitanju ipak Vauxhall tj. Holden i da on i ne treba da bude jednako dobar kao BMW ili Mercedes.

Mehanika

Naravno, sve dizajnerske i enterijerske mane se brzo zaboravljaju onog momenta kada upalite motor. Za razliku od većine rivala koji se koncentrišu na modernu turbo tehnologiju, VXR8 je u velikoj meri američki hot rod i to se posebno odrazilo na mehaniku. Čuveni General Motorsov LS V8 motor zapremine 6,2-litra sa kompresorom se i ovaj put našao ispod haube, a dok on razvija 576 ks u standardnoj verziji, R podiže snagu na 587 ks i 740 Nm obrtnog momenta. To je dovoljno za ubrzanje do 100 km/h za samo 4,2 sekunde i maksimalnu brzinu limitiranu na 250 km/h. R dobija i veće kočnice (410 milimetara napred i 372 milimetra pozadi) i posebne 20-inčne felne. Jedini menjač kao opcija je šestostepeni automatik koji snagu prenosi na zadnje točkove.

Kraj

Vauxhall i Opel su nedavno dobili novog vlasnika u vidu PSA (Peugeot-Citroen), a to označava kraj za VXR8. Holden je već potvrdio da Commodore završava sa proizvodnjom do kraja godine i da će biti zamenjen Opel Insignijom, a već sada se mogu videti određeni primerci na testovima za V8 šampionat (iako, ironično, nijedan automobil u seriji više neće imati takav motor). Francuzi će verovatno da se koncentrišu na turbo tehnologiju i ignorišu tržište u kojem Vauxhall nije imao preterano mnogo uspeha. R je ujedno poslednja specijalna verzija i biti će proizvedena u samo 15 primeraka, od čega je njih 11 već rasprodato. Za ovaj automobil je potrebno izdvojiti 74.500 funti (oko 84.700 evra), a u isto vreme i proizvodnja pikap verzije (Maloo LSA) će biti stopirana.

Nažalost, svet se menja, a to znači kraj za jedan od retkih preživeli automobila sa hemijom 1960-ih godina gde je vozač igrao glavnu ulogu.

 

Zoran Tomasović

(321)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments