1. Home
  2. Vesti
  3. Naslednik McLarena P1 stiže 2024.
Naslednik McLarena P1 stiže 2024.
0

Naslednik McLarena P1 stiže 2024.

152
0
Podelite sa prijateljima:

McLaren je već započeo rad na „sinu P1“ hiperautomobila, koji će biti najnoviji model u „Ultimativnoj seriji“ nakon „toples“ Elve bez vetrobrana. Šef kompanije, Majk Fluit, potvrdio je da dolazak novajlije možemo očekivati 2024., dodavši da će i on biti elektrifikovan.

„Nismo obelodanili o kakvom se pogonskom sklopu radi“, rekao je Fluit nakon otkazivanja Salona automobila u Ženevi. „Očigledno, biće ili hibridizovan ili čisto električni.“

Međutim, Fluit je još jednom „podgrejao“ priče vezane za ideju o električnom McLarenu, fokusiranom na trkačku stazu. „Meni se sviđaju električni automobili“, nastavio je on. „Vozio sam ih dosta u poslednje vreme, čak i u regularnoj eksploataciji. Oni su odzivni, uglađeni i imaju neverovatne performanse. Međutim, vreme punjenja baterija je zaista restriktivno.

McLaren P1

Uzmite kao primer recimo 765LT. Znamo da će ga mnogi kupci odvesti na trkačku stazu. Da se radi o električnom automobilu, mogli biste očekivati oko 30 minuta vožnje, a zatim bi usledilo punjenje za sledeći dan. To nije baš ubedljiva pozicija.“

Mada je Fluit priznao da su specifikacije dolazećih električnih hiperautomobila poput Lotus Evije i Pininfarina Battiste „neverovatne“, on insistira na tome da su McLarenovi kupci fokusirani na više toga od samih brojki.

Lotus Evia

„Mi ne proizvodimo automobile na taj način, da budu u vrhu u sprintu od 0 do 200 km/h ili od 0 do 300 km/h, pa čak ni u cilju rekordne maksimalne brzine. To nije njihova svrha, oni su rezultat atributa koje smo u njih utkali.“

McLaren je već potvrdio da je posvećen agresivnoj hibridizaciji svoje game, s tim što prva na red dolazi „Sport“ serija, koja će dobiti „plug-in“ tretman. Ubrzo će uslediti i drugi modeli.

Vrlo je verovatno da će naslednik P1 koristiti podeljeni hibridni sistem s električno pogonjenom prednjom osovinom. Zadnje točkove će pokretati regularni benzinac ili hibridizovana verzija V6 iz „Sport“ serije.

Mada će hibridizacija kreirati izvesne inženjerske izazove, kako što se tiče „pakovanja“ tako i mase, oni su mnogo manji u odnosu na one koje donosi elektromobil, iz prostog razloga što je baterija značajno lakša i kompaktnija.

„S obzirom na to da smo maloserijski proizvođač, naša strategija je izgrađena na jednoj platformi“, rekao je Fluit, „tako da bi mogla da nam bude potrebna električna arhitektura za izvesna tržišta ili hibridna platforma za druga tržišta ili sektore.“

Šef McLarena priznaje da je predlog britanske vlade da primeni zabranu prodaje novih benzinskih i dizel automobila do 2035. (moguće 2032. u zavisnosti šta će se desiti u bliskoj budućnosti) bio „iznenađujući i ne baš posebno prijatan“.

On je rekao da će se pridružiti drugim proizvođačima automobila u lobiranju da hibridi budu izuzeti iz zabrane, ali će se takođe zauzeti za to da odluka ne znači nužno i kraj za neelektrične McLarene.

„Oduvek sam smatrao da će uvođenje elektromobila biti drugačije za različita tržišta i različite segmente u smislu brzine“, kaže Fluit. „To odgovara malim automobilima za svakodnevnu upotrebu, dok u drugim sektorima, poput našeg, do usvajanja će doći malo kasnije. Takođe smatram da će biti geografskih razlika, s tim što će neka tržišta, poput kineskog, agresivno forsirati uvođenje elektromobila, dok će druga biti opuštenija što se toga tiče. Samim tim, imaćemo mešovitu strategiju kada su u pitanju pogonski sistemi u narednih 20 do 30 godina.“

AutoRepublika

(152)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments