1. Home
  2. Liste
  3. Automobilski noviteti koji će obeležiti 2020. godinu
Automobilski noviteti koji će obeležiti 2020. godinu
2

Automobilski noviteti koji će obeležiti 2020. godinu

1.77K
2
Podelite sa prijateljima:

Predstavljamo vam listu modela koji će obeležiti tek otpočelu godinu. 

Ova godina biće svakako veoma uzbudljiva kada je reč o automobilskoj industriji. Od povratak Maseratija na velika vrata, nove S klase, preko Citroena C4 i električnih superautomobila, pa sve do nove generacije Sandera.

Alfa Romeo Tonale

Dugo se priča o ovom modelu. Kada se pojavio u konceptualnom obliku prošle godine na Salonu automobila u Ženevi, Tonale je izbio na naslovne strane praktično sve i jednog ozbiljnog automobilskog časopisa.

Alfa je shvatila da će teško do profita ukoliko se ne uključi aktivnije u SUV segment, stoga i Tonale stiže sa ciljem da oporavi poljuljane prodajne rezultate italijanske marke.

Mada se još uvek ne zna definitivno da li će Tonale stupiti na scenu krajem ove ili početkom naredne godine, sve su šanse da će Italijani ubrzati razvoj, jer je Alfi neophodan još jedan model u portfoliju u što skorije vreme. Serijsko izdanje Tonalea najverovatnije će biti predstavljeno u martu, na Salonu automobila u Ženevi.

Zna se da će deliti arhitekturu sa Jeepovim Compassom, te da će u ponudi biti i plug-in hibridna varijanta.

Audi A3

Nakon Golfa 8 bilo je za očekivati da će i Audi predstaviti svog aduta u C segmentu. Očekuje se kompletan transfer tehnologije koja je predstavljena u novoj iteraciji Golfa uz korak napred po pitanju upotrebljenih materijala.

Aktuelni Audi A3

Četvrta generacija modela A3 stoga će imati težak zadatak da se dodatno diferencira u odnosu na rođaka Golfa. Špijunske fotografije ukazuju da će doći do evolutivnih izmena u dizajnu eksterijera, bez šokantnih promena, što je uostalom i ono na šta smo navikli sa nemačkom premijum ekipom.

Potvrđeno je da će u ponudi biti i plug-in hibridna varijanta.

BMW Serija 4

Još jedan novitet iz premijum ogranka stiže iz Nemačke. Najavljena „četvorka“ uveliko izaziva kontroverze. Zašto? Pa pre svega zbog ogromne rešetke za koju još nije definitivno da li će se „probiti“ i do serijskog izdanja.

Ona rešetka koju smo videli na konceptu je izazvala salvu komentara, mahom negativnih na račun dizajna. To na stranu, ostatak automobila ima veoma atraktivne linije, pa će biti zanimljivo videti kako će BMW da odreaguje sa serijskom verzijom.

Poznato je da će u ponudi pored kupea biti i gran coupe i kabriolet. Premijera se očekuje tokom proleća.

Rimac C_Two

Električni superautomobil iz Hrvatske zasijaće u finalnom izdanju na Salonu automobila u Ženevi u martu.

Rimčevo čedo trebalo bi da pomeri granice kada su u pitanju performanse. Najavljuje se gotovo 2.000 konjskih snaga, ubrzanje do 100 km/h za manje od 2 sekunde, i maksimalna brzina veća od 400 km/h. Ako sve ovo ispuni, Rimac će se uspostaviti kao glavni rival za još jedan automobil sa ove liste.

Usput, naziv C_Two neće krasiti i serijsku varijantu najavljenog modela, jer će on dobiti novo ime.

Citroen C4

Nakon što je prošli C4 nestao sa automobilske scene 2018. godine, verovalo se da francuska marka neće ponuditi direktnog naslednika. No, čelnici Citroena su shvatili da je C segment i dalje veoma popularan u Evropi, te da ne mogu sebi dozvoliti luksuz da ostanu bez adekvatnog predstavnika u toj klasi.

Kako će izgledati novi C4 ostaje pomalo misteriozno, ali iz Citroena najavljuju model koji po izgledu neće imati konkurenta među kompaktnim automobilima. Poznavajući spremnost ove marke da ponudi avangardan stil, ne treba sumnjati u ove najave.

Nova iteracija C4 biće postavljena na produženu CMP platformu, što će omogućiti da pored konvencionalne varijante u ponudi bude i EV. Premijera se očekuje na Salonu automobila u Parizu.

Dacia Sandero

U doba kada novi automobili koštaju sve više, Dacia je pravo iznenađenje na polju cena. Verovatno marka sa najboljim odnosom plaćeno/dobijeno kod novih vozila sada sprema novu generaciju bestselera Sandera.

Novi Sandero koristiće CMF-B platformu što će mu omogućiti i manju masu u odnosu na prethodnu generaciju.

Veruje se da će paleta ponuđenih motora počinjati sa trocilindarskim SCe sa 75 ks. Zatim će biti u ponudi TCe 100, kao i dizel agregat sa dve konfiguracije izlazne snage. Kao kruna ponude trebalo bi da se nametne hibridni pogonski sklop koji je Renault već ponudio kod novog Clija.

Još uvek je misterija da li će premijera biti na proleće u Ženevi, ili na jesen u Parizu.

Ford Bronco

Američka marka u potpunosti računa na svoju SUV gamu, a legendarni naziv Bronco trebalo bi da se nametne kao hardcore terenac.

Kao rivala u Fordu vide Land Roverov Defender, što upućuje na to kakav automobil spremaju inženjeri „plavog ovala“. Osim standardnog izdanja Broncoa, očekuje se u ponudi i manja varijanta.

Premijera bi trebalo da se odigra na proleće, ali još nije jasno koji će od dva ponuđena modela biti dostupan u Evropi, i da li će možda i oba stići na ovu stranu Atlantika.

Jaguar XJ

SUV trend je u jeku, ali Jaguar ne želi da se odrekne limuzina. Nekadašnji šef dizajna ove marke, legendarni Ijan Kalum, najavio je novu generaciju XJ-a kao „veliki iskorak napred za Jaguar“.

Mada su informacije pomalo zbunjujuće, u igri su dve opcije. Prva, da će XJ pored konvencionalne SUS postavke imati u ponudi i čist EV, i druga da će ovaj automobil biti dostupan isključivo kao električni model.

Bilo kako bilo, više ćemo saznati u toku godine, s obzirom na to da bi premijera trebalo da se odigra u decembru.

Maseratijev sportski automobil

Još uvek neimenovani model trebalo bi da otpočne renesansu Maseratija.

Malo toga je poznato o novom automobilu. Maserati ostaje misteriozan i sem nekoliko fotografija prototipa nema mnogo informacija.

Maserati ne želi da potvrdi da li će 2,9-litarski V6, koji pogoni performantne modele Alfe Romeo, biti baza za novu porodicu motora. Oni što su Italijani do sada rekli o agregatima jeste da je u pitanju „nova porodica motora, ekskluzivno integrisana u vozila marke“.

Javnost će serijsku varijantu ugledati u maju.

Mercedes S klase

Nova generacija kralja među limuzinama je verovatno događaj godine kada je reč o automobilskoj industriji.

Mercedes je veoma misteriozan povom nove iteracije S klase, a kako i da ne bude, kad su sve oči automobilske javnosti uprte u ovaj model? Ne iščekuje se više samo izgled pomenutog vozila, već ono šta će doneti na tehnološkom planu.

Svi napredni sistemi (a kako se priča ima ih mnogo) koji se budu pojavili u novoj S klasi naći će kroz neko vreme svoju primenu i u drugim modelima Mercedesa. Naš Eki već je pisao o tome šta bi mogli da očekujemo sa novom iteracijom legendarne S klase.

Premijera bi trebalo da se odigra do kraja leta.

Tesla Roadster

Automobil koji bi trebalo da napravi pravi revoluciju na polju performansi.

Tesli se može svašta prebaciti, ali sa izuzetkom Cybertrucka (koji je većini ružan), svi modeli ove marke su izuzetno atraktivni, a reklo bi se da je Roadster ipak najlepši u čitavoj gami. Serijska varijanta još nije ugledala svetlost dana, ali bi mogla krajem godine.

Ubrzanje do 160 km/h (100 milja na čas) će biti impresivno – 4,2 sekunde, dok će četvrt milje prelaziti za 8,8 sekundi. Maksimalna brzina je projektovana na 410 km/h. Tesla najavljuje i da ovo će biti prvi serijski automobil koji će sprint do 60 milja na čas (96,56 km/h) spustiti na ispod dve sekunde.

Ilon Mask je više puta istakao da će Roadster imati autonomiju kretanja veću od 1.000 kilometara po jednom punjenju. Dakle, prava revolucija na svim planovima.

Nissan Qashqai

Japanski SUV trebalo bi da ima premijeru krajem godine.

Nissan očekuje da će sa novom iteracijom Qashqaija povratiti izgubljene kupce, jer je ovaj model godinama bio jedan od lidera u segmentu. Nakon novog Jukea, očekuje se da sa detaljno revidiranim Qashqaijem Nissan uspe da oporavi svoju prodaju u Evropi.

Očekuje se da će se nadolazeći model što se tiče izgleda ugledati na koncept IMq (na fotografiji), te da će japanska marka odgovoriti na nove izazove ponudom hibridnog modela.

Seat Leon

Nova generacija španskog hedžbeka imaće svoju premijeru 28. januara 2020. godine.

Volkswagen grupa namenila je Seatu ulogu brenda za mlade, pa bi tako i novi Leon trebalo da bude privlačiniji mlađoj populaciji. Veruje se da će Leon biti sportskije orijentisan u odnosu na braću Golfa i A3, ali da će se po svemu ugledati na nemački bestseler.

U ponudi bi trebalo da se nađe niz agregata, kako benzinskih, tako i onih koji koriste dizel. Realna je šansa da će i plug-in hibrid biti dostupan za one koji žele alternativni pogon. Premijera je zakazana za 28. januar.

Volkswagen ID.4

Uprkos ozbiljnim softverskim problemima sa kojima se Volkswagen susreće kod modela ID3, nema traga o menjaju plana za plasman ostalih električnih modela iz ID porodice.

Tako bi ID.4 trebalo da bude krosover koji će ponuditi više prostora u odnosu na ID.3. Već smo ga videli u konceptualnom izdanju, ali sa nazivom ID Crozz.

Biće postavljen na MEB platformu i imaće opcije sa jednim ili dva elektromotora. U slučaju sa jednom pogonskom jedinicom snaga će se slati samo na zadnje točkove, dok će kod verzija sa dva elektromotora imati prenos na obe osovine.

Serijsko izdanje modela ID.4 trebalo bi da ugledamo tokom proleća, verovatno na Salonu automobila u Ženevi.

Đorđe Platiša 

(1772)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matori

Da li ste sigurni da će Alfa Romeo uspeti da završi tonale u narednih godinu dana?

BojanNeki

Puno će električnih superautomobila zaseniti Rimca tako da 20 primeraka neće baš ostaviti neki dojam, rekao bih. Jedan od je Lotus Evija npr. ili nešto slabiji takođe interesantan a sa više sedišta Drako GTE. O Tesli Roadsteru da ne pričamo.
Tesla model Y?
Omiljena Alfa je nažalost bunar, po više godina ne uspevaju da izbace novi model. Da su u FCA bili pametni pa se sa nekim brendom na vreme ubacili u EV trku…