1. Home
  2. Prezentacije
  3. Videsmo novu Toyotu Tundru
Videsmo novu Toyotu Tundru
5

Videsmo novu Toyotu Tundru

492
5
Podelite sa prijateljima:

Period nakon Drugog svetskog rata je obeležio veliki napredak Toyote na američkom tržištu. Od firme koja se sramotila sa modelom Toyopet i gde su mnogi smatrali njene kupce „izdajnicima pošto kupuju proizvode iz države koja je bombardovala Perl Harbor“, Toyota je danas američka koliko i pita od jabuka i muzika Bič Bojsa.

Tako su Amerikanci prošle godine kupili čak 1.837.900 Toyota, a samo je Ford bio uspešniji od individualnih brendova. Lexus je dodao još 275.041, što je bilo dovoljno za odlično treće mesto među premijum gigantima, odmah iza Mercedesa i BMW-a. Većina Toyotinih modela je u klasi bestselera u svojim kategorijama. Spomenimo ih – to su Prius, Camry, Sienna, RAV4 i Tacoma dok vicešampionsko mesto čuvaju Corolla, Highlander i 4Runner.

Ali da ipak sve ne bude pozitivno se postarao jedan model, a njegovo ime je Tundra. Na prvi pogled brojka od 109.203 jedinica u 2020. godini se definitivno čini visokom, ali u stvari, za šest do osam puta je manja od one koja se vidi kada pogledamo realizaciju američkih modela kao što su Ford F-Series, Chevrolet Silverado, Ram Pickup i GMC Sierra. Tundra zauzima predzadnje mesto u kategoriji i bolje je plasirana samo od Nissana Titana.

Ruku na srce, za takav problem je kriva sama kompanija. Toyota je čekala sve do 2000. godine da debituje sa pikap kamionetom u takozvanoj „full-size“ kategoriji, odnosno u segmentu kamioneta pune veličine. Sadašnja generacija je na tržištu još od 2007. godine. U navedenom periodu Ford i Chevrolet su debitovali s čak tri generacije svojih bestselera F-150, odnosno Silverada dok je Ram odvojen od Dodgea, i takođe je stigao da predstavi dve nove generacije.

To nam govori da je Tundra „stara ko Biblija“ i da nije iznenađenje što se tako slabo prodaje. Slična strategija može proći kod Corolle ili nekog sličnog jednostavnog prevoznog sredstva od „mesta A do mesta B“, ali nikako i kod kamioneta.

I tako, posle čak petnaest godina čekanja nova Tundra je konačno ispred nas. I ne, nije samo osvežena već je nova u gotovo svakom pogledu. Toyota je premijerno prikazala potpuno novu platformu TNGA-F, onu koju odlikuje konfiguracija „školjka na šasiji“ i biće korišćena i za naredne generacije modela Tacoma, 4Runner i Sequoia.

Ova vest je definitivno ohrabrujuća pošto nam govori da japanski gigant još uvek nije spreman da se odrekne ekstremnih terenaca i da je samonoseća karoserija rezervisana samo za „civilne“ modele. Toyota nam kaže da je ogibljenje slično onom na Ramu, pa bi udobnost trebalo da bude veća u svakodnevnoj vožnji, a ostaje nam da vidimo kako će pokazati u radničkim uslovima.

Nova platforma je svakako bitna, ali najveću novinu koju Tundra dolazi se krije ispod haube. Zastareli 5,7-litarski atmosferski benzinac sa šest cilindara je penzionisan, a na njegovom mestu se krije novi 3,4-litarski turbobenzinac sa šest cilindara u kombinaciji sa električnim agregatom. Toyota očigledno cilja na popularni Ford F-150 PowerBoost kao glavnog rivala pošto je ona jedini model u klasi sa takvom konfiguracijom.

Nosiće ime iForce MAX (dole na fotografiji) i razvija 437 konjskih snaga i maksimalnih 790 Nm obrtnog momenta, što je više nego Fordovih 430 „konja“ i maksimalnih 773 Nm obrtnog momenta. Jedini menjač u ponudi je desetostepeni automatski koji prenosi snagu na zadnje ili, opciono na sva četiri točka. Ne znamo da li će iForce MAX biti jedini agregat u ponudi ili će one jeftinije verzije doneti neki atmosferac sa šest ili osam cilindara kao što je to već slučaj kod konkurencije.

Preporučljiva vuča pokriva terete do 5,4 tona, što je za oko tonu više nego što je bio slučaj ranije. Toyota ne preporučuje da masa u tovarnom sanduku prevaziđe 870 kilograma, a obe brojke su značajno manje nego što je to kod američke konkurencije.

Naravno, Tundra je u stanju da ponese i povuče daleko teže terete, ali japanski proizvođač kaže da u takvim slučajevima ne može da garantuje bezbednost i trajnost. Spomenićemo da će brojke potrošnje biti objavljenje kasnije, a Toyota se nada nadmašiti Fordovu brojku od 9,4 litre na pređenih 100 kilometara.

Po pitanju konfiguracija, u izboru će biti dve veličine kabine i to obe sa dva para vrata. Razlika je u dimenzijama zadnjih vrata kod takozvane „produžene kabine“ u poređenju sa onom koju Toyota naziva „crew cab“. To znači da možemo da se pozdravimo sa Tundrom sa dvoje vrata, a u izboru su i tri dimenzije prikolice, odnosno sanduka.

Za razliku od konkurencije, ovaj japanski kamionet neće pružati stepenicu za lakši ulazak u prikolicu. Sam dizajn je veoma kontroverzan, sa povećom maskom hladnjaka i stilom LED farova kakav nikada ranije nije viđen na nekom pikapu. Nema sumnje da Tundra deluje moderno i umesto tradicionalnog „umanjeni kamion“ se izgleda orijentiše  na ono što je popularno u modernim vremenima sa mlađarijom. U izboru je i proterenski TRD (Toyota Racing Development) paket sa 20-inčnim felnama, 33-inčnim pnematicima (spoljne mere) i očekivane opreme da savlada sve terene kada siđe sa asfalta.

 

Enterijer donosi preko potrebna unapređenja po pitanju završne izrade i opreme. Standardan monitor je 8,0-inčni, ali oni najbolje opremljeni modeli se mogu naručiti i sa 14,0-inčnim. Radi poređenja, Ford i Ram pružaju „samo“ 12,0-inčne dok se Chevrolet i GMC mogu pohvaliti sa 13,4-inčnim, a to nam govoro da je Toyota lider u ovoj kategoriji.

Ostatak opreme je manje-više očekivan, i odnosi se na sve ono što možemo poželeti kod jednog vozila u 21. veku. Paketi opreme se nisu izmenili i odnose se na SR, SR5, Limited, Platinum, 1794 Edition i TRD.

Na papiru nam izgleda kao da je Toyota uradila odličan posao, i Tundra će svakako biti popularnija nego u prošlosti. I dalje fale neki moderni detalji na koje je publika navikla, kao što su generator (struje) i utičnice za struju u prikolici za sve one koji se bave poslovima u prirodi, pa i spomenuta stepenica za ulazak u prikolicu.

Mnogi kupci su takođe veoma tradicionalni i nisu zainteresovani za turbo tehnologiju, ili bilo koji motor bez osam cilindara. Japanski proizvođač vozila je napravio dobar potez kada je prebacio proizvodnju Tundre u američku saveznu državu Teksas, koja je centar dešavanja za sve pikap kamionete, a da li će to biti dovoljno da bi se zabeležio i zavidan uspeh, e to će nam pokazati vreme.

Zoran Tomasović

(492)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

5 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Renault Terminator

Ovako na slikama izgleda vrh..

Yankee

15 godina razvijaju vozilo i opet na kraju ne mogu prici Fordu, Chevroletu i Ramu po pitanju vuce, voznje tereta u prikolici, opcija, itd. E moja Toyota …

BB

Oduvijek mi se sviđala ova klasa vozila i oduvijek mi je nepraktična jer ne može povesti duge predmete niti obezbijediti dobar konfor nanzadnjim sjedištima. Čini mi se da je Škoda eksperimentisala sa „razvlačivim“ pick up-om koji je mogao i jedno i drugo…

Bungi

Od mnogih stvari koji mi se na Tundri sviđaju ( prva je da prelazi milion milja) jedna od njih je i istrument tabla i raspored mjerača na njoj.Precizno i pregledno.

Čmire

Ne vidim poentu ovakve vrste automobila…