1. Home
  2. Prezentacije
  3. Vozački krosover Nissan Ariya Nismo predstavljen u Tokiju
Vozački krosover Nissan Ariya Nismo predstavljen u Tokiju
2

Vozački krosover Nissan Ariya Nismo predstavljen u Tokiju

87
2
Podelite sa prijateljima:

Nissanovom sportskom odeljenju po imenu Nismo nije strana električna tema. Nismo je još 2018. godine lansirao svoj prvi serijski električni automobil, Nissan Leaf sa sufiksom pomenutog odeljenja. Današnji debitant Nissan Ariya Nismo modifikovan je na sličan način: baterijski krosover ima agresivan izgled, drugačiju unutrašnju oblogu i ponovo podešeno vešanje, ali je povećanje parametara snage bilo skromno.

Ariya Nismo se gledano od spolja, razlikuje od originalnog modela po potpuno drugačijem plastičnom repu. Prednji branik ima agresivniji oblik usisnika vazduha i masivnu razdelnu ivicu. Pragovi su postali deblji, a pozadi se pojavio difuzor (sa dodatnim kočnim svetlom u trkačkom stilu), kao i spojler na petim vratima.

Programeri naglašavaju da su svi navedeni elementi funkcionalni i zaista poboljšavaju aerodinamiku, dok povećavaju silu pritiska. Crveni akcenti na karoseriji i bočnim retrovizorima, Nismoove pločice sa imenom i 20-inčne aluminijumske felne sa povećanom krutošću upotpunjuju izgled kvazi sportiste.

Unutrašnjost modifikovane Ariye ima antilop obloge na prednjem panelu, vratima i sedištima sa razvijenom bočnom podrškom. Poput eksterijera, unutrašnja oprema ima crvene ivice, a Nismoovi logotipi su predstavljeni na instrument tabli i naslonima prednjih sedišta. Na kraju, dugme za pokretanje agregata i nulta oznaka na volanu su obojeni u istu i prepoznatljivu crvenu boju.

Sistem ogibljenja je takođe revidiran kako bi se poboljšao odziv upravljača i stabilnost tokom skretanja pri velikim brzinama kretanja. Najavljeni su promenjeni algoritmi za kontrolu proklizavanja i specijalni režim vožnje nazvan Nismo, gde se vozač suočava s oštrijim odgovorima na pritisak papučice gasa. Inače, kada je ovaj režim uključen, Ariza počinje da „peva“ glasom trkačkih automobila iz serije električne Formule E.

S mehaničke strane se može konstatovati da je verzija Nismo zasnovana je na „civilnim“ modifikacijama Nissana Ariye s indeksom e-4orce, odnosno može biti samo sa dva motora i, shodno tome, s pogonom na sva četiri točka.

Dostupne su dve modifikacije. Osnovna sa indeksom B6 ima ukupnu snagu od 367 KS i 560 Nm obrtnog momenta, a kapacitet trakcione baterije je na nivou 66 kWh. Ova Ariya meri 2.080 kilograma žive vage. Starija modifikacija B9 teži još više, odnosno između 2.210 i 2.220 kg. Opremljena je većom i težom baterijom od 91 kWh, ali ima povećanu snagu (435 KS) i obrtni moment (600 Nm).

Nissan nažalost nije objavio dinamičke karakteristike novog proizvoda. Međutim, kao indikator se može uzeti najmoćnija „civilna“ verzija po imenu Nissan Ariya Performance (394 KS, 600 Nm) sa kapacitetom baterije od 87 kWh. Ovaj krosover ubrzava iz mesta do „stotke“ za 5,1 sekundu, a najveća brzina kretanja mu je elektronski ograničena na 200 km/h.

Za sada je početak prodaje modela Nissan Ariya Nismo najavljen samo za domaće japansko tržište, a održaće se na proleće. Cene će tada postati poznate. Međutim, s obzirom na činjenicu da se obična Ariya prodaje u mnogim zemljama širom sveta, možemo očekivati da se Nismoovi krosoveri pojave i na drugim tržištima.

AutoRepublika

(87)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Matija

Elementarna greska u proporcijama – niski prozori na masivnom telu karoserije. Deluje neprijatno!

MRN

Pa, ovo vozilo i kao obično može da ima 394 ks, a ova nova se kao „Nismo“ (slabija) verzija nudi sa 367 ks ???

https://ev-database.org/car/1305/Nissan-Ariya-e-4ORCE-87kWh—290-kW