1. Home
  2. Liste
  3. Lista: Mercedes u Americi nije imao najviše opoziva 2022. godine
Lista: Mercedes u Americi nije imao najviše opoziva 2022. godine
0

Lista: Mercedes u Americi nije imao najviše opoziva 2022. godine

621
0
Podelite sa prijateljima:

Približava nam se kraj još jedne automobilske godine. Tokom ovog vremenskog perioda obično bismo pisali ko su bestseleri i kakva su očekivanja za naredni period. Ali, ne možemo da se ne vratimo i da ne vidimo kakva je 2022. godina bila i po Bog-zna koji put su je obeležili opozivi.

Oni su postali sastavni deo života do te mere da više i ne obraćamo pažnju na njih. Štaviše, veće je iznenađenje ovih dana ako automobil napusti fabriku bez nekih nedostataka umesto kada čujemo da je ovaj ili onaj proizvođač napravio neki propust.


Za razliku od Evrope gde smo po tagu „opoziv“ najčešće sretali ime Mercedes, „pobednik“ u 2022. godini, barem kada je reč o američkom tržištu, je – Ford. Domaći brend je imao čak 67 opoziva u navedenom periodu, a sa ulica je povučeno 8.636.265 vozila. Dok su neki od njih bili tek kozmetičke prirode, bilo je takođe i onih gde bi mušterije potencijalno mogle platiti glavom.

Najveći od njih je obuhvatio oko tri miliona vozila i problemom sa menjačem gde bi automobil mogao da krene iako je parkiran i automatski menjač je podešen u položaj „P“. Ako to nije bilo dovoljno, američki gigant je nedavno rekao vlasnicima svih njegovih modela uparenim sa 1,5-litarskim turbobenzincem da ih parkiraju napolje i ne voze jer bi mogli planuti.

Grupa Volkswagen je imala 45 kampanja povlačenja vozila, i to za nešto više od milion automobila. I ovde su problemi bili ozbiljni, kao što je curenje tečnosti štoo bi moglo da izazove požar, a bronzana medalja je pripala Stellantisu. Najveći deo njihovog opoziva se odnosio na Takatine vazdušne jastuke kao i sa pikap kamionetom Ram gde bi se vrata prilikolice mogla otvoriti tokom vožnje.

Mediji su inače napravili listu po broju opoziva, a ne toliko po broju vozila. Primera radi, Tesla je pozicionirana relativno nisko na listi jer je imala „samo“ dvadeset opoziva, ali su oni obuhvatili praktično svaki model koji je napustio fabriku.

Javnost takođe na opozive gleda sa promenjenim mišljenjima. Jedni hvale automobilske proizvođače što priznaju grešku i voljni su da je poprave (doduše, ne svojom dobrom voljom već zato što zakon tako zahteva), dok će drugi reći, „ako su prvi put zabrljali, zašto bi im verovali da to neće uraditi i tokom opoziva?“. U ostatku priče možete da vidite listu brendova sa najvećim brojem opoziva na američkom tržištu u 2022. godini.

Ford: 67 opoziva (8.636.265 vozila)
Volkswagen Group: 45 opoziva (1.040.885 vozila)
FCA/Stellantis: 38 opoziva (3.041.431 vozilo)
Mercedes-Benz: 33 opoziva (969.993 vozila)
General Motors: 32 opoziva (3.371.302 vozilo)
Kia: 24 opoziva (1.458.962 vozila)
Hyundai: 22 opoziva (1.452.101 vozilo)
Tesla: 20 opoziva (3.769.581 vozilo)
BMW: 19 opoziva (1.000.455 vozila)
Nissan: 15 opoziva (1.568.385 vozila)

AutoRepublika

(621)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments