1. Home
  2. Kupovina automobila
  3. Najbolji (jeftini) japanski moderni klasici
Najbolji (jeftini) japanski moderni klasici

Najbolji (jeftini) japanski moderni klasici

4.17K
7
Podelite sa prijateljima:

Od „kei egzotike“ pa do „borbenih“ reli trkača obučenih u civilno odelo, Japan je izvor ponekih čudnih, ali i nekih veoma poželjnih modernih klasičnih automobila.

Šta vam prvo pada na pamet? Nissan Skyline GT-R, Mazda RX-7, Honda NSX i Toyota Supra, ili „naoštrene“ reli replike kao što su Subaru Impreza i Mitsubishi Lancer Evolution. U stvarnost, ima mnogo dostupnijih (i jeftinijih)načina da se nabavi neki od modernih japanskih klasika.

Zemlja izlazećeg sunca nam je podarila neke zaista fantastične automobile tokom proteklih decenija, a najharizmatičniji iz 90-ih i 2000-ih su i dan danas aktraktivni. Da vidimo kako stoje stvari u Velikoj Britaniji s njima, jer je ovo tržište, što se Evrope tiče, možda i najreferentnije kada je o japanskim automobilima reč.

Stavite sa strane 400 funti i svet japanskih modernih klasika se već otvara. Za malu količinu novca, može se priuštiti nešto veoma brzo, poput Mazde RX-8. Tu je i prestižna reli ikona, Subaru Impreza Turbo, jedan od heroja devedesetih, a u isto vreme dobra investicija, naravno u slučaju očuvanog primerka.

Da se ne vrti sve oko rotacionih motora i performansi dokazuje Honda Beat, tipičan sportski predstavnik japanske kei automobilske klture. Tu je i šarmantni Suzuki SJ s 4×4 pogonom i ozbiljnim terenskim potencijalima. Naravno, svi primerci dolaze uz legendarnu japansku pouzdanost i kvalitet izrade, što znači da će budući vlasnici u ovim vremešnim automobilima moći da uživaju bez prevelikih troškova.

Subaru Impreza Turbo

Godine proizvodnje: 1992-2001.

Cenovni raspon: 1.000-15.000 funti

Retkost: 3/5

Održavanje: 2/5

Investicija: 4/5

Impreza Turbo je i dalje jedan od najzabavnijih automobila na svetu kada je reč o vožnji na „sporednim“ putevima. Reč je naravno o nisko postavljenom bokser motoru i permanentnom pogonu na sve točkove, što ovom automobilu pruža sjajne performanse, dok u isto vreme može biti korišćen kao svakodnevni automobil. Pored toga, može da ugosti pet putnika i jedan je od tipičnih izuzetno pouzdanih japanskih automobila. Samim tim ne treba da čudi što je u međuvremenu postao legenda.

Međutim, nakon što je od strane prvi, eventualno drugih vlasnika bio „mažen i pažen“, održavan kako treba, nakon toga bi najčešće padao u pogrešne ruke, tako da su retki Mk1 modeli koji nisu „arčeni“, „iščukani“, zarđali i prošli modifikacije sumnjivog porekla. Preživeli su ostvarili status klasika, a specijalne edicije, kao što je RB5 iz 1999., su najcenjenije. Cene za ovaj model lako dostižu petocifrene brojke za dobro održavan „netaknut“ primerak.

Honda Beat

Godine proizvodnje: 1991- 1996.

Cenovni raspon: 1.500-7.000 funti

Retkost: 4/5

Održavanje: 3/5

Investicija: 3/5

U Japanu, oni koji se odluče za male Kei automobile s minijaturnim motorima od 0,660 l radne zapremine, uživaju u velikim prednostima. Od svih tih mikro četvorotočkaša, najinteresantniji su roudsteri. Suzuki Cappuccino i Daihatsu Copen su uvoženi u Ujedinjeno Kraljevstvo u ograničenim serijama, ali je najinteresantnija Honda Beat sa središnje pozicioniranim motorom i ujedno je najznačajniji kolekcionarski primerak u klasi. Doduše, nikada nije prodavana na britanskom tlu, ali su veliki broj primeraka uvezli entuzijasti. Jedini problem je što se za nabavku rezervnih delova treba pomučiti, jer ih je prilično teško pronaći.

Suzuki SJ/Santana

Godine proizvodnje: 1981-1998.

Cenovni raspon: 500-6.000 funti

Retkost 3/5

Održavanje: 5/5

Investicija: 3/5

Verovali ili ne, Suzuki SJ su uglavnom kupovali ljubitelji sveta mode, verovatno iz razloga što je u video klipovima osamdesetih pružao utisak da je onaj ko ga poseduje konstatno na godišnjem odmoru. U stvarnosti, radilo se o grubom terencu, koji je u najmanju ruku „nezabavan“ za vožnju po asfaltu, da ne upotrebimo neku grublju reč. Kada je SJ izašao iz mode, uglavnom su ga kupovali farmeri i off-road entuzijasti., koji su mu naravno „vadili dušu“. Malobrojni preživeli su danas interesatni primerci koji mogu doneti zabavu tokom dnevnih izleta u prirodu po lepom vremenu.

Toyota MR2 Roadster

Godine proizvodnje: 2000-2006.

Cenovni raspon: 500-4.500 funti

Retkost: 3/5

Održavanje: 3/5

Investicija: 3/5

Svaka generacija Toyote MR2 se može smatrati klasikom, ali u ovom slučaju akcenat je stavljen na finalno izdanje, jer se čini dobrom kupovinom, s cenama koje se vrte oko 1.500 funti. Za taj novac se može priuštiti dobro očuvan „topless“ dvosed, krajnje zabavan za vožnju, zahvaljujući središnje pozicioniranom motoru. Mnogi primerci su nastradali zbog greške na katalizatoru, koji je usisavao krhotine u motor.

Honda CRX

Godine proizvodnje: 1988-1991.

Cenovni raspon: 3.000-8.000 funti

Retkost: 4/5

Održavanje: 2/5

Investicija: 3/5

Dok je Civic oduvek delimično „uživao“ u reputaciji penzionerskog automobila, CRX je bio omiljen među entuzijastima. Odlikovala su ga poprečna ramena na sva četiri točka, visokoturažni 1,6-litarski motor (neki opremljeni VTEC tehnologijom) i odlučne promene stepena prenosa. Sve je bilo zaokruženo atraktivnom, sportski orijentisanom karoserijom. S obzirom da je reč o jednoj Hondi, pouzdanost i ekonomičnost su bili na visokom nivou. Korozija, ulični trkači i priučeni tjuneri, većinu CRX-a su poslali u „večna lovišta“, ali su sačuvani primerci veoma cenjeni.

Mazda RX-8

Godine proizvodnje: 2003-2012.

Cenovni raspon: 400-7.500 funti

Retkost: 2/5

Održavanje 1/5

Investicija: 2/5

Kupe dobrog izgleda, prilično praktičan i sjajan za vožnju, ispod haube poseduje egzotičan motor. Pitate se zašto je RX-8 tako jeftin? Odgovor se nameće prvi put kada napunite rezervoar, jer ćete uvideti da se prosečna potrošnja svodi na oko 14 litara benzina na pređenih 100 kilometara, i to onog najskupljeg. Takođe, moraćete da dosipate ulje svakih 1.500 kilometara, koje takođe nije jeftino.

Popravke i servisiranje su u istom „finansijskom“ stilu kada je reč o neuobičajenom i komplikovanom rotacionom motoru. Ipak, RX-8 služi za povremenu zabavu ili odlazak na neku trkačku stazu. Za novac koliko košta, pruža vrhunski doživljaj.

AutoRepublika

Izvor: AutoExpress

(4171)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

7 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
moron

Lomio bih se izmedju NSX, Impreze i SJ 413, ali bih verovatno mogao sesti samo u taj suzuki …

SuperBee

Što se mene tiče, Impreza, CRX ili MR2.

Goran Jurković

Samo mr2

Balkanboj

Nissan 300ZX (Z32).
Meni dosta.

igi

CRX, dečački san… Sada su CRX-i u oglasima ili truli ili budženi – ili odlični i preskupi. A možda samo ja još nisam zaradio dovoljno 🙂

Yankee

Mitsubishi Eclipse GSX