1. Home
  2. Prezentacije
  3. Mercedes-Benz S klasa W223 2020. – šta sve znamo do ovog momenta
Mercedes-Benz S klasa W223 2020. – šta sve znamo do ovog momenta
2

Mercedes-Benz S klasa W223 2020. – šta sve znamo do ovog momenta

4.96K
2
Podelite sa prijateljima:

Gotovo je sigurno da sledeća generacija Mercedesove S klase dolazi naredne godine, a samim tim prototipovi su mnogo češći prizor, što prirodno donosi brdo spekulacija. Sigurno je da će Mercedes nastaviti niz W220, W221, W222, te novoj generaciji dati oznaku W223.

Kako je to do sada uvijek bilo sa štutgartskom perjanicom, razvoj nove generacije se odvija od same nule. Svaki šraf će biti redizajniran, kako bi se obezbjedila besprekorna osnova za čitavu sledeću generaciju svih modela game i postavili novi standardi bezbjednosti, luksuza, pogonskih jedinica i tehnologije u čitavoj automobilskoj industriji. Ni ova S klasa neće biti izuzetak, a glavni fokus se stavlja na bezbjednost i korak dalje u elektrifikaciji automobila.

Dizajn

Do sada uočeni i fotografisani prototipovi su pod maksimalnom kamuflažom, te je moguće naslutiti veoma malo. Jasno je da će se nastaviti sa trendom izbacivanja nepotrebnih linija koje stvaraju “gužvu” po pitanju stajlinga, te će ostaviti samo one karakterne linije, što se do sada kroz istoriju automobilske industrije pokazalo kao rješenje za dugotrajnost svježine dizajna.

 

Po pitanju dimenzija, može se reći da je dužina ostala slična, ali je karoserija nešto šira i niža. Stvar koja “bode” oči su ogromne kutije na mjestu brava za otvaranje vrata, što može značiti da Mercedes sprema nešto interesantno. Da li su to kvake sakrivene u karoseriju po principu Teslinih modela, ili nešto drugo, to nećemo znati do samog otkrivanja.

Nešto što nije toliko značajno, ali jeste novina za S klasu, jeste zadnja svjetlosna grupa koja će imati element na vratima gepeka. Pozicija maske hladnjaka izgleda poprilično nisko, a na njenom će se vrhu nalaziti legendarni “nišan”. Međutim, njene dimenzije zasigurno neće napraviti buku ljubitelja kao one kod novog Audija A8 i restilizovane Serije 7. Spekuliše se da će po prvi put u istoriji modela, Mercedes nuditi isključivo verziju s produženim međuosovinskim rastojanjem,  što se može pripisati slabijoj prodaji modela sa kraćim međuosovinskim razmakom, kao i rastu E klase.

Iako je fotografija enterijera malo i većinom su prilično lošeg kvaliteta, mogu se zapaziti interesantne stvari. Ona koja je najuočljivija jeste ogroman displej postavljen iza volana. Po fotografiji ovog temeljno maskiranog enterijera, čini se  da centralno postavljenog displeja, koji koriste trenutni Mercedesovi modeli, nema. Da li to znači da ga uopšte neće biti, ili testiranja još nisu došla do mjere, to je nemoguće reći dok ne vidimo kasnije, manje kamuflirane prototipove. Takođe se može primjetiti novi dizajn volana, sličan onome koji je uveden s restilizacijom aktuelne S klase, sa manjim izmjenama.

Pogonske jedinice

Ne očekujemo da će u ponudu ući novi agregati i mjenjači, već samo modifikovane, trenutno dostupne jedinice. To uključuje 2,9-litarski dizel i 3,0-litarski benzinac sa redno postavljenih 6 cilindara i V8 zapremine od 4,0 litra, dok će se V12 vjerovatno ugrađivati samo u Maybach verziju.

Ono što će biti novina na svim motorima, osim trolitarskom benzincu, jeste asistencija električnog sistema od 48 V, koji se često naziva “blagim” hibridom. Takođe će u ponudi biti dostupni i plug-in hibridi, ali je za sada nepoznato kojem SUS agregatu će elektromotor asistirati.

Osim “običnih” modela, ponuda će činiti i AMG primerke. Iz sjedišta Mercedesovog performantnog brenda je već najavljeno da nijedan nadolazeći model više neće koristiti V12. Samim tim, kao opcija ostaje jedino V8 agregat sa oznakom S63 i snagom od najmanje 600 “konja”, a možemo očekivati i još snažniji model, koji bi mogao preuzeti ime S65 ili vratiti više od 20 godina staru oznaku S73.

U slučaju realizacije ovog modela, on bi razvijao oko 800 konjskih snaga u kombinaciji s elektromotorom. Isto tako je gotovo sigurno da će ova S klasa koristiti unaprijeđenu verziju Airmatic vazdušnog ogibljenja, koji bi trebalo da preuzme neke od mogućnosti koje je uvela nova generacija modela GLE sa E-active body control sistemom.

Na jednoj od fotografija na kojoj nova S klasa naglo skreće, nemoguće je ne zapaziti ekstreman ugao pod kojim se nalaze točkovi zadnje osovine. Asistencija zadnjih točkova pri skretanju nije novina u industriji, ali do sada, ugao njihovog zakretanja nije iznosio više od 5 stepeni. Sudeći po fotografiji, po slobodnoj procjeni, možemo zaključiti da su točkovi zadnje osovine zakrenuti za nekih 15 do 20 stepeni. Dosadašnji sistemi upravljanja zadnjim točkovima su i te kako pomagali pri manevrisanju velikih automobila na malim prostorima, ali izgleda da nam Mercedes sada sprema ogromno iznenađenje.

EQS

Osim tradicionalnih modela s motorima s unutrašnjim sagorevanjem, sigurno je da ćemo vidjeti i potpuno električni model, koji bi trebalo da nosi oznaku EQS. Ovaj model sa prodajom vjerovatno neće startovati 2020. godine, već 2021. Ako je slutiti po nedavno predstavljenom EQC, trebalo bi da poseduje dva elektromotora sa najmanje 400 ks i autonomiju od oko 500 kilometara.

Iako će ogroman procenat ostati nepromijenjen u odnosu na standardni model, što uključuje i sistem ogibljenja, EQS će umjesto MRA, koristiti MEA platformu, koju je Mercedes razvijao specijalno za potpuno električne modele. Osim toga, navodno će biti dostupna i AMG iteracija ove potpuno električne S klase, sa oko 600 konjskih snaga. Ovaj model će sigurno imati i drugačije, ali ne previše drastične, dizajnerske elemente, koje će većinom biti vezane za eksterijer automobila.

Tehnologija

Neke ogromne novine po pitanju tehnologije ne treba očekivati, već samo unapređenje trenutno dostupnih sistema. Koristiće drugu generaciju novog MBUX info-zabavnog sistema, uvedenog s novom S klasom, s unapređenjima po pitanju lakoće korišćenja i performansi, i naravno još “pametniju” vještačku inteligenciju.

Za sada su sve ovo samo pretpostavke, jer do zvaničnog predstavljanja ima još sigurno godinu dana i par mjeseci. Jedino sa sigurnošću možemo reći da se Mercedes maksimalno trudi da nova S klasa nikoga ne razočara, odnosno da svakoga pojedinačno oduševi.

Enes Eki Alković

(4957)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

2 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Eki - Mercedesoman

Uh, ne mogu dočekati da ga kupim

Kad mu cijena bude pala na 7-8 hiljada eura… haahha

Zvezdan Božinović

Ne zezaj sinko 🙂 Pozitivne misli okupapne u znoju ambicije, i za 10 godina, zaista je svašta moguće, pa i ta famozna S klasa da se zakotrlja pod tobom 🙂