1. Home
  2. Prezentacije
  3. BMW M340i xDrive – najbolje u seriji 3
BMW M340i xDrive – najbolje u seriji 3
37

BMW M340i xDrive – najbolje u seriji 3

2.00K
37
Podelite sa prijateljima:

BMW-ov redni šestocilindarski motor je jedna od najvoljenijih institucija u svetu automobilskih agregata. Aktuelna iteracija nosi naziv B58, zamenivši N55, a ujedno je član nove bavarske porodice modularnih motora, koju karakteriše radna zapremina cilindara od 0,5 litara.

Godine 2016., B58, koji pogoni modele sa 340i oznakom, našao se na čelu Wardsove liste deset najboljih agregata. Naredne godine se našao i u M240i, a 2019. u X5 40i. S58, najmoćnija je verzija ovog motora.

B58

U poređenju s prethodnikom N55, kod B58 se ubrizgavanje goriva u cilindre vrši pod 20 odsto višim pritiskom, uz povećan kompresioni odnos na 11,0:1, kao i neznatno povećanje radne zapremine (sa 2.979 na 2.998 cm³). Ipak, dodatna masa iznosi samo osam kilograma.

Međuhladnjak je integrisan u vazdušnu komoru usisnog sistema, da bi se redukovala količina vazduha između turbopunjača i cilindara. Kao i kod N55, B58 krasi  jedan „twin-scroll“ turbokompresor, direktno ubrizgavanje goriva, promenljiva šema razvoda smeše (koji BMW naziva dvostruki Vanos), promenljivi program rada ventila (Valvetronic), dok je ulazak „u crveno“ ostao na 7.000 o/min. Odnos prečnika klipa i hoda cilindra inosi 82 mm x 94,6 mm.

S obzirom da je, kao što smo naveli, član nove porodice modularnih motora, kućište kolenastog vratila je potpuno novog dizajna, identičnog onom kod B57 dizel verzije. Zatvoreno kućište kolenastog vratila je opremljeno potpuno novom strukturom, koja može biti identifikovana uz pomoć kompleksnog niza rebara s usisne i izduvne strane, kao i  dodatnim ojačanim okvirom kod pumpe ulja.

M340i First Edition

Redni „šestak“ u M TwinPower Turbo izdanju raspolaže sa 374 ks (275 kW) u modelu s oznakom M340i, bez obzira da li se radi o sedan ili karavan verziji. Pored vrhunskog inžnjeringa primenjenog na izradi karoserije, tu je i inteligentni pogon na sve točkove, koji dodatno doprinosi izvanrednim performansama nove serije 3. Što se First Edition varijante tiče, dostupna je od novembra 2019., s tim što je serija ograničena na po 340 primeraka (Sedan i Touring).

BMW je (što pozdravljamo) odlučio da se u još većoj meri orijentiše na sportski duh kod novajlije. To ne znači da se pažnja nije obratila i na efikasnost. Naime, M340i xDrive Sedan troši u proseku između 7,0 i 7,4 litara benzina na 100 kilometara, dok xDrive Touring, koji je u centru pažnje ove priče (i nama draži), troši između 7,2 i 7,6 l/100 km. Emisija CO2 karavana iznosi između 163 i 172 g/km).

Naši čitaoci su imali prilike da pročitaju test M4 F82. Beskompromisni sportista je ostavio snažan utisak na nas, ali on definitivno nije automobil koji prija svakome. Njegov „divlji“ temperament zna da bude „naporan“, dok vožnja po lošem asfaltu donosi više „igranja po živcima“ nego zadovoljstva u vožnji. Da li se onda M340i xDrive Touring nameće kao savršen „kompromis“, koji uz vrhunske sportske atribute donosi mnogo više praktičnosti i komfora?

Za pogon i šasiju je iskorišćena ekspertiza ekipe iz BMW M GmbH-a, dok su posebni elementi dizajna, ekskluzivna standardna specifikacija i kokpit, kreirani za čisto uživanje u vožnji.

U najnovijoj inkarnaciji, ozbiljno se obratila pažnja na potenciju. Šestak sa M TwinPower Turbo tehnologijom isporučuje 374 ks, uparen sa M Sport diferencijalom, M Sport ogibljenjem, uključujući varijabilno sportsko upravljanje i M Sport kočnice. Aerodinamika je takođe optimizovana, a sve navedeno rezultira sprintom do „stotke“ za 4,4, odnosno 4,5 sekundi (Sedan i Touring). Dakle, oba modela su pola sekunde brža od perjanica odlazeće serije 3.

„Šestak“

Motor, posebno razvijen za novi BMW M340i, ističe se istovremenom isporukom snage i apetitom ka visokim obrtajima, naravno u kombinaciji s uglađenošću, po kojoj su motori bavarskog proizvođača čuveni i vodeći u klasi. Jedinica radne zapremine 3,0 litra poseduje aluminijumsko kućište kolenastog vratila zatvorene konstrukcije, kao i glavu motora od istog materijala. Olakšani klipovi i klipnjače, kao i kolenasto vratilo, napravljeni od kovanog čelika, doprinose boljoj internoj efikasnosti agregata. Gubici prouzrokovani trenjem su redukovani kroz proces poznat kao „brušenje forme“ provrta cilindra u kućištu kolenastog vratila, odnosno elektrolučnim nanošenjem čelične obloge.

Novi redni „šestak“ proizvodi 374 ks, što je povećanje od 35 kW/48 ks u odnosu na prethodnu generaciju, dok maksimalni obrtni moment iznosi 500 Nm, što znači da je i na ovom planu ostvaren napredak (+50 Nm).

M TwinPower Turbo tehnologija uključuje takozvani twin-scroll turbopunjač s indirektnim vazdušnim hlađenjem integrisanim u usisni sistem, poslednju generaciju High Precision Injection sistema ubrizgavanja goriva, Valvetronic i Double-Vanos. Integrisanje sistema turbopunjenja u razvodnu granu od livenog čelika rezultira kompaktnim pakovanjem, što podrazumeva kratak tok izduvnih gasova, doprinoseći na taj način dostupnosti pritiska u turbini pri niskim obrtajima. Odziv turbine je dodatno poboljšan redukovanjem inercije mase za nekih 25 odsto. Električno kontrolisani regulacioni ventil turbokompresora širokog otvora pomaže smanjenju emisije štetnih gasova. Maksimalni radni pritisak sistema direktnog ubrizgavanja goriva s konzolnim brizgaljkama, povećan je sa 200 na 350 bara.

M izduv

Standardni M Sport izduvni sistem bi trebalo da izazove priliv emocija (i nadamo se da je unapređen u odnosu na testirani M4, čiji nas je zvuk pomalo razočarao).

Novi šestocilindraš isporučuje obilje snage i to „javlja“ na već poznati način, ovoga puta još rezonantnije. Izduvni sistem s kontrolom zakrilaca postiže posebno bogate i uzbudljive tonove u Sport ili Sport + režimima. Dakle, akustički doživljaj raste srazmerno pritisku na papučicu gasa, što svi mi, koji volimo kvalitetnu vožnju, znamo da cenimo.

S tehničke strane, izduv se grana u dve linije i završava s dva završetka, uz inkorporirana dva filtera čađi, što doprinosi usklađivanju sa Euro 6d TEMP standardima.

Menjač i pogon

Naravno, tu je poznati osmostepeni Steptronic Sport, uparen s inteligentnim pogonom na sve točkove i M sport diferencijalom, kao standardnim komponentama.

Ono što dobijamo s poslednjom generacijom Steptronic Sport transmisije su optimizovani hidraulički kontrolni sistem, proklizavanje konvertera obrtnog momenta pri niskim obrtajima, efektno prigušivanje rotacionih nepravilnosti i ekstremno sportske promene stepena prenosa.

Prenosni odnosi su perfektno ukomponovani s performansama motora, tako da vozač može da uživa u snažnim naletima snage, kao i komfornom i ugodnom krstarenju. Za manuelno menjanje stepena prenosa se može koristiti ručica menjača, kao i polugice na volanu. Tu je i sistem kontrole pri brzom startu, koji pruža maksimalnu pravolinijsku dinamiku.

Inteligentni pogonski sistem na sve točkove omogućava nesmetanu varijabilnu distribuciju pogonske sile između prednjih i zadnjih točkova, uz pomoć elektronski kontrolisanog kvačila s više lamela. BMW xDrive funkcioniše u tandemu sa sistemom dinamičke kontrole stabilnosti (DSC) i reaguje na promene uslova u vožnji s krajnjom preciznošću i u deliću sekunde, maksimizujući prijanjanje, agilnost i stabilnost pri upravljanju, bez obzira na vremenske i uslove na kolovozu. Pogon akcenat stavlja na zadnju osovinu, što je i prirodno stanje stvari za jedan model koji u nazivu poseduje oznaku „M“. Kada dođe momenat da se papučica gasa pritisne snažnije, tu su Sport i Sport + režimi, u okviru kojih se na zadnje točkove šalje dodatna snaga, posebno pri vožnji u krivinama.

BMW M340i je takođe standardno opremljen M Sport diferencijalom. Elektronski kontrolisana, potpuno varijabilna funkcija bolakade zadnjeg diferencijala pruža poboljšano prijanjanje i dinamičniju vožnju u krivinama, kao i pravolinijsku stabilnosti i agilnost. Efekat blokade koji generiše elektromotor, ograničava izjednačavanje brzine između spoljnjeg i unutrašnjeg zadnjeg točka prilikom prolaska kroz krivine, što vozaču omogućava da maksimalno uživa u izrazito dinamičnoj vožnji. Funkcija blokade, kojom upravlja sistem dinamičke stabilnosti, takođe poboljšava prijanjanje i isporuku snage prilikom vožnje na površinama sa različitim nivoima trakcije, prevenirajući na taj način proklizavanje točkova.

M Sport ogibljenje i varijabilni sistem upravljanja

Što se šasije nove serije 3 tiče, ona je takođe razvijena s akcentom na sportske atribute. S minimizovanom masom i maksimizovanom krutošću, komponente sistema sa dvostrukim poprečnim ramenima napred i multilinkom u pet tačaka pozadi, dodatno „izoštravaju“ performanse u krivinama i preciznost upravljanja, baš kao što to čine i širi trag i optimalni nagib točkova.

M Sport oslanjanje, koje je standardno na novim BMW M340i xDrive modelima, približava karoseriju tlu za deset milimetara. Konfiguracija kontrole amortizera debituje na seriji 3. Prednosti koje donosi se ogledaju u redukovanju naginjanja karoserije i neutralisanju vibracija. To rezultira odlučnom, sportskom upravljivošću. Ova postavka dodaje i hidrauličku amortizaciju odskoka na prednjoj osovini kao i sistem ograničavanja sabijanja na zadnjoj. Kontinuirano je varijabilna i podešava krutost amortizera progresivno, u zavisnosti od promena u hodu opruga.

Kupci takođe imaju opciju u vidu adaptivnog M ogibljenja s elektronski kontrolisanim amortizerima. Ovi amortizeri se prilagođavaju voznoj površini i stilu vožnje, eliminišući neželjene pokrete karoserije. Dakle, u tu svrhu, sabijanje i odskok se konstatno prilagođavaju, nezavisno jedno od drugog. Ovo omogućava precizno i fino odmerene reakcije opruga i amortizera, pružajući vozaču samo važne informacije u vezi s kolovozom.

Karakteristike rada amortizera se mogu podesiti preko Driving Experience Control prekidača. Sport i Sport+ režimi optimizuju sposobnost automobila da obezbedi željenu dinamiku i upravljivsot, kreirajući primetan kontrast u odnosu na situaciju kada su amortizeri orijentisani ka pružanju komfora, u Comfort i Eco Pro postavkama.

Sistem varijabilnog upravljanja je još jedan element M Sport oslanjanja i M paketa adaptivnog ogibljenja. Kombinujući Servotronic električnu asistenciju osetljivu na promene brzine i varijabilni prenosni odnos, koji se prilagođava promenama uglova na upravljaču, ovo pomaže superiornoj pravolinijskoj stabilnosti, u isto vreme pružajući okretanje i manevrisanje bez napora. Varijabilno sportsko upravljanje s oštrim, preciznim odzivom, takođe pomaže poboljšanoj agilnosti prilikom vožnje u krivinama.

M Sport kočnice i M naplaci

BMW već poslovično odlikuju sjajne kočnice, o kojem god modelu da se radi. Samim tim, ni ovoga puta ništa nije prepušteno slučajnosti, jer su M Sport kočnice standardne. Karakteriše ih kratak hod papučice i jasno izražena tačka pritiska. Ovaj kočni sistem poseduje posebno direktnu papučicu, zajedno sa specijalnom hidrauličkom konfiguracijom, koja se sastoji od četvoroklipnih čeljusti i diska prečnika 348 milimetara napred, kao i jednoklipne čeljusti sa diskom od 374 milimetra pozadi.

BMW M340i xDrive, bilo u limuzinskoj ili karavanskoj varijanti, standardno počiva na M točkovima od aluminijumske legure, prečnika 18 cola, obuvene u gume „miks“ dimenzija, 225/45 R18 napred i 255/40 R18 nazad. Opciono su dostupna tri dizajna naplataka razmere 19 cola. Visokoperformantni pneumatici su takođe na raspolaganju kupcima koji se odluče za veće felne.

M enterijer

Sportski stajling i oprema su preneseni i u kabinski prostor. Sportska sedišta su standardna za vozača i suvozača, presvučena M kombinacijom Sensateca i alkantare, s kontrastnim šavovima. Tu je i multifunkcionalni M volan presvučen kožom i polugicama menjača. „Nebo“ dolazi iz BMW Individual odeljenja, u antracit nijansi, uz M papučice, M patosnice i trim enterijera u Aluminium Tetragon stilu, s hromiranim akcentima sa „perla“ efektom. „M 340i“ oznaka se nalazi na digitalnom klasteru instrumentacije, a krasi i pragove ispod prednjih vrata.

Kao i u slučaju pogonske jedinice, kojoj smo ukazali tu čast da bude uvod u ovu priču, kao i tehnologije šasije, prepoznatljive karoserije i elemenata dizajna enterijera, BMW M340i xDrive je takođe standardno opremljen trozonskim klima uređajem (uključujući odvojene kontrole za temperaturu i ventilaciju, kako za vozača i suvozača, tako i putnike na zadnjim sedištima), ambijentalnim svetlom, proširenim prostorom za odlaganje stvari i automatskim zatamnjivanjem retrovizora. Što se drugih standardnih komponenti tiče, treba spomenuti Park Distance Control sistem sa prednjim i zadnjim senzorima, BMW Live Cockpit Plus zajedno s navigacijom, 8,8-inčnim kontrolnim displejem i Connected Package Plus paketom, uključujući informisanje u realnom vremenu, udaljene servise i tako dalje.

Za kraj jedna zanimljiva informacija – BMW M340i xDrive Touring ćemo imati na ekskluzivnom supertestu!

Pavle Barta

AutoRepublika

(1996)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

37 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments
Zvezdan Božinović

Bravo Pavle, doktorski stvarno!

moron

Lepši je u plavoj boji 🙂

Ercegovac

A сада нешто сасвим ново на нашем сајту:
БМВ М567 из 1987 постигао рекордну цијену!!!

Zvezdan Božinović

Brate iz Ercegovine, jeste čoveče, poznata stvar, zapale se sami dizel četvorocilindarski modeli. Ali, spram nemačke konkurencije bemvej je zlatan. Što se Japanaca tiče… radije erektilna disfunkcija nego da moram da sedim, gledam plastiku u Toyoti, ne daj Bože nešto da pipnem. Mazda po tom pitanju već bolja, ali pouzdanost nije bolja od BMW-a… I tako dalje, i tako dalje. Sve ima svoje i svako ima svoje

Renault Terminator

Jel ovaj motor 3.0d redni sestak najbolji motor kod Bmw?Mislim prvenstveno na pouzdanost.
O cetverocilindrasima sam cuo samo najgore,od dizela do benzinca.
I druga stvar,kakav je za odrzavanje taj 3.0d?Kako stoji sa DPF-om,kad im to riknjava?

Zvezdan Božinović

Ovde je priča o benzincu koji slovi za najbolji. Što se tiče dizela, verujem da je najefikasniji i ovaj s četiri i ovaj sa šest cilindara. Međutim, dizeli su generalno postali veoma osetljivi pa se benzinci i hibridi još više nameću kao pouzdaniji izbor kod bilo koje marke. Na primer, 50d tj trolitarski dizel ima brizgaljke koje rade na 2500 bara dok kod 40i koji je jači za 74 konja, one rade na 350 bara (ranije 200). Plus taj DPF…. ne znam koliko traje, preko sto hiljada to je sigurno.

Ercegovac

А не, ниси ме схватио.

Ја сам очекивао од овог сајта, обзиром да су честе вијести о БМВ аутомобилима типа:

БМВ 345 достигао рекордну цијену,

БМВ у најави потврдио аутономију од 987км,

Осуђен на доживотну робију јер је огребао БМВ на паркингу

Извршни директор БМВ, иначе сестрић Баба Ванге,изјавио да ће СУС мотори да остану у употреби до 2123 године.

Да обијави и вијест да БМВ мотор 2.0 дизел (читај најпродаванији, ) има склоност ка самозапаљењу.

Али не брините… уграђује се само у серије 1,2,3,3,5,6,7.као и Х1, Х2,Х3,Х4,Х5, …

Не замијерите ако сам који омашио.

Zvezdan Božinović

Pa izveštavali smo o tome nekoliko puta, onda kada je bilo aktuelno. Sve je krenulo iz Južne Koreje i mi smo o tome prvi pisali. Zaboravio si verovatno 🙂

Ercegovac

Иде рођак у понедељак да провијери у сервису.
Да ли је био срећни добитник „2.0 x drive“ 2018.
Искрено он ми је и рекао да је чуо за јадац, ЈУЧЕ.
Ја му нисам вијеровао, рекох ако вијест о БМВ није објављено на сајту autorepublike онда није истина.

Или сте информативно семипермеабилни по питању БМВ?

Без везе, ако је тако.

Don

Kad je plaćen za to,a nije plaćen da stavi ogromni naslov i tekst dugačak 39 strana o strašnom opozivu i da pljuje po svaspkoj kvaliteti , manjku pouzdanosti jer je 3.14ckin dim ak ti se bmw zapali( na to zaboravi, ak i bude biće mala vijest,onako usputna da se ne kaže kako ne objavljuje )…malo vatrice, sitnica, sta je to?
Uostalom , takvi testovi i tekstovi na ovom sajtu o bmw su u meni proizveli ogromnu odvratnost prema tom brendu. Odličan efekat.

Zvezdan Božinović

Nismo mi morali ničim da mrdnemo da bi tebi ta marka bila odvratna. Razumem da ne voliš ovaj a voliš onaj brend ali me zaista me izenađuje kako si pogrešno pročitao uređivačku politiku. Ipak za ovo si u pravu, i ti i Hercegovac, BMW jeste omiljena marka, pa eto, većine redakcije, jer članke o toj kompaniji objavljuju različiti ljudi. Čak bi se moglo reći da je jedini Tomasović imun, generalno na nemačke automobile. Što se nas ostalih tiče, ajde u moje ime samo: BMW nema svoj Renault kao Mercedes, niti Škodu kao Audi, niti ima svoj dizelgejt kao obe ove… Pročitaj više »

Renault Terminator

Renault je sam svoj,nikako Mercedesov,drugo,BMW ima „svoj“ Peugeot ciji su motori na kraju se ispostavili da su katastrofalni,mozda i najgori motori koji su ikada ugradjivani u Peugeote..
Zato sam te i pitao za sestaka 3.0d jer jedino o tom Bmw motoru sam cuo,citao i od par vlasnika istih (cije sam izjave uzeo sa malom rezervom) cuo da je pravi motor.Ovo ostalo je sve za izbegavanje

Rade

Bmw varao?! Taman posla. Oni su samo nekoliko godina „greškom“ ugrađivali pogrešan softver. 🙂
https://www.dw.com/en/bmw-to-recall-12000-cars-over-faulty-emissions-software/a-42721910

Zvezdan Božinović

Da, da, 12 hiljada i 12 miliona VW to je tu negde 🙂 Svi dizel modeli VW i jedan dizel model kod BMW. Bato, ima presuda suda gde se navodi da je greška u pitanju a ne prevara. A inače, nemam nikakve akcije niti u jednoj auto kompaniji, tako da nemam ni interes da bi se dalje mlatio s približavanjem istine.

Rade

Zašto su kažnjeni?

Rade

Nešto nisam primetio da se proizvođači kažnjavaju za slučajne greške u proizvodnji automobila, ali Bože moj… uvek ima izuzetaka. 🙂
Apropo, Renault je imao sličnu situaciju sa najprvim primercima 1.5 dCi 110 sa Euro 6b normom koji su išli na Captur i Kadjar. Problem je bio do de-Nox kataliztora. Renault je to zvanično registrovao kao problem i pokrenuo opoziv još mesec-dva pre nego da izbije dizelgejt skandal u septembru 2015. Dobrano su ga rastrzali po medijima zbog toga, ali na kraju nije bilo nikakve kazne koliko znam.

Zvezdan Božinović

Postoje nenamerne greške i planirane greške. Ove nenamerne se sankcionišu takođe, a za planirane se ide u zatvor i nazivaju se prevarama.

Rade

Ko će da ide u zatvor? Volkswagen, Audi…? 🙂

moron

Dacia. Na Dusteru im se gasi dnevno svetlo neposredno pre paljenja migavca. Kao na škodi 🙂

Rade

Hoće, ali kada prethodno odu nemački proizvođači koji su to i uveli još početkom ove decenije, a možda i pre. 🙂

Ercegovac

Да ли је неко од ужих чланова породице Вас уредника, уједно и члан УО у БМВ Групи?

Ако нисте одмах да Вас уведу.

Браните их као да сте Весталке.

Zvezdan Božinović

Nije brate, ali sam ja dvatriput j.bavao kao momak u tom autu pa mi ostao drag 🙂

Ercegovac

Ја се сијећам супротног пола а не смијештаја .
Мора да то дође с годинама 😉 .

Don

Zato i ide članak ispod kojeg komentiramo ovo – kao medijska kontrola štete. Pričanje bajkica o nekakvom bmwu, njegovoj superiornosti, a u stvarnosti je goli k. Motori gore sami od sebe,mjesečno imaju bar 3 opoziva,e auta kradu i zaostaju za Teslom decenijama, kako onaj rus reče na sudu -agresivnom kampanju da prekriju svoj zaostatak. Većina izvještaja je PR BMW-a, u Koreji se zapalio mali broj, na kraju ispade milioni u požaru…al bar im ne ulazi im voda u gepek. Ja bih uz svaki test bmw na ovoj stranici uvijek linkovao dva miliona auta gori i još ko zna koliko u… Pročitaj više »

J4ZZER

Narodu nikada ugoditi.. BMW je uvek i u maltene svakoj seriji zaista bio ultimativna vozacka masina. Mozete ne voleti pomalo vulgarni dizajn eksterijera (kod nove 7ice, X modela) ,pomalo klasican i jednostavan dizajn enterijera, pouzdanost ili nepouzdanost… I citaocima ce uvek sve smetati, pogotovu kad vlasnik deklarise kom se jatu priklonio… Ali hvaliti i voleti BMW koliko god bilo subjektivno i licno je u najvecem broju slucajeva objektivna realnost. I to ne samo u Srbiji, ne samo ovde, ne samo u Evropi, vec u celom svetu. A to pitanje cene i sta bi moglo da se dobije to je bespredmetna… Pročitaj više »

s mile

zna li neko oko koje cifre se vrti cena ovih Adaptivnih amortizera…. sve su češći na limuzinama, SUV ovima… ali koliko koštaju pri zameni…..

thanks….

DOn

vidio sam oko 800 do 1200 eura u Njemackoj, dva amortizera ak se ne varam, nesto sam jednom davno prije godinu dana mislim, gledao bmw, zbog niske cijene, serija 5, par godina stara, lik radio servise i odlazi i Njemacke i prodaje auto, a naveo je da je platio izmjenu ta dva amortizera 1200eura. E, sad, koliko kosta van Njemacke,ne bih znao, sigurno jeftinije od 1200 eura.

Balkanboj

Čitam komentare i ne mogu da verujem kakvih hejtera ima. Vozim bmw, imam i jednog malo starijeg, zahtevnijeg za održavanje i mogu reći samo – nije žvaka za seljaka. Kao i svaki auto zahteva redovno održavanje a problem se javlja kod vozača koji bi hteli da voze trke ali ne znaju. I tako imamo uništene motore jer nisu bili dovoljno zagrejani, voženi preko limita sa lošim održavanjem. Čuvena priča o tome kako iznenada pukne lanac na n47 motorima je za laike. Čuje se lanac, najavi kad je vreme za servis i zamenu (problem se javlja kod vozača laika kakvih je… Pročitaj više »

DOn

Nakon ovih bajkica, evo ti od mene muzicka zelja.
https://www.youtube.com/watch?v=rAOZpFO8n_g

Balkanboj

Vidi, jesam više naklonjen bmw klanu, smatram da su izuzetno uradjeni sa inženjerske strane + dizajn mi se dopada. Ima i drugih brendova ali mi ne leže.
Što se pesama tiče ima jedna koja bolje opisuje odnos „petrolhead-a“ prema limenom ljubimcu…

https://youtu.be/oaEM4JYFPfw

moron

U Google ukucah „bmw n47 engine chain“ i sam Google mi automatski kao srodna pitanja nudi i pitanja (ali i odgovore ): – „Do you need to change the timing chain on a BMW?“ ( a odgovor koji odmah sam nudi je: „Regular maintenance is not needed. BMW timing chains are engineered for the life of the engine and never need maintenance or replaced.“ ); – „How long should a BMW timing chain last?“ ( „The BMW timing chain rides on plastic guide rails and must have a plentiful flow of fresh clean oil to survive. Your timing chain should… Pročitaj više »

Balkanboj

Pazi, N47 ima „problem“ sa lancem, jbga, nije dvoredi i ne traje koliko bi i trebalo. Plus su u toj prvoj seriji, a koja je potrajala dobrih 6 godina, prvi primerci imali i malo oštrije pogonske zupčanike koji su kratili vek lancu. Od 2012 je drugi set, natezač lanca je drugačiji (i 5mm duži) redizajnirani španeri pa bi i problem trebao biti rešen. Ja sam proletos odradio taj servis jer imam sluh slab na neobične zvuke u toku vožnje. Problem se javlja kod ljudi koji poseduju automobil sa takvim motorom a slabog su sluha i ne znaju kako zvuči lanac… Pročitaj više »

TNT

Izvinjavam se što tek sada vidim članak, ali moram da se priključim diskusiji kao još jedan branilac plavo-belog propelera – podrška za Balkanboja, kao i predvodnika krda na AR. Pa dobro braćo, što ste navalili sa pljuvanje na BMW ki ludi na brašno? Don, od sada ima da u komentarima pišem viceve o Alfi i ništa drugo, bez obzira koja je tema u pitanju. Ercegovac, nisam znao da smo neprijatelji postali – ne dira se čoveku svetinja. Ajde ovi ostali manje-više, ali svejedno: Kako vas nije sramota da nam predočavate istinu, koju i sami znamo? A jel imate vi papuče… Pročitaj više »

moron

🙂