1. Home
  2. Prezentacije
  3. Predstavljen Jaguar F-Type
Predstavljen Jaguar F-Type
0

Predstavljen Jaguar F-Type

372
0
Podelite sa prijateljima:

Posle sedam aktivnih godina na tržištu došlo je vreme da se stari Jaguar F-Type oprosti od kupaca, a da se novitet pokloni publici. Upravo to se juče i dogodilo a F-Type je bio subjekt brojnih modifikacija, iako njegova pojava, ili možda bolje reći osećaj koji njegovo prisustvo budi, deluje prilično netaknuto. To se može reći i za enterijer. Razvojni tim je odlučio da ispravi sve one sitnice i propuste koji su karakterisali model iz prethodne ponude.

Iako prednji kraj sada izgleda veoma približno onom što vidimo na limuzinama Jaguars XE i XF, takav kakav je niti u jednom drugom modelu marke ne asocira toliko snažno na nekakvu grabljivicu, za šta su verovatno najzaslužnije prednje svetlosne grupacije.

Prednji usisnici za vazduh su postali veći, povećan je presek vazdušnih kanala na haubi, a uz doplatu se mogu dobiti i farovi izrađeni u matriks LED tehnologiji koji integrišu opcione “trčeće” pokazivače pravca. Dizajn zadnjih svetala i branika je izmenjen dok je prostor za registarsku tablicu sada poprimio oblik trapezoida na stražnjici vozila.

Promene koje su zahvatile putničku kabinu nisu zanemarljive. Umesto analognih intrumenata, sada vozač na raspolaganju poseduje ekran dijagonale 12,3 inča koji može prikazivati različite sadržaje, uključujući i navigacione mape. A medijalni sistem Touch Pro je dobio veći ekran, kao i mogućnost bežičnog ažuriranja softvera. Pored toga, za izradu kabine su korišćeni plemenitiji materijali.

Tehničkih promena je bilo najmanje. Na primer, standarna funkcija “tihog starta” se našla u ponudi. Po pravilu, motori startuju u takozvanom “nemom režimu”, odnosno uz zatvorene klapne u sistemu izduvnih cevi kako bi komšije mogle eventualno da nastave da spavaju nakon startovanja pogonske jedinice F-Typa.

Naravno, moguće je dobiti onaj strašan “brrrm” efekat prilikom pokretanja motora, ali je nužno deaktivirati “tihi režim” što je moguće učiniti pritiskom na zasebno dugme.

Osnovna verzija je i dalje ostala ona koja koristi dvolitarski četvorocilindraš uz isporuku 300 konjskih snaga i 400 njutn metara maksimalnog obrtnog momenta, uz osmostepeni automatski menjač i zadnje pogonske točkove.

Jaguar F-Type sa V6 turbo motorom i 3.0 zapremine isporučuje na zadnje (ili sva četiri točka) 380 konjskih snaga i 460 Nm obrtnog momenta, ali evropski kupci neće moći da pazare takvu verziju jer bi troškovi ugradnje u sportske automobile nove Ingenium šestocilindarske, linijske pogonske jedinice bili neprihvatljivo visoki.

Umesto tog motora, novajlija će koristiti V8 5.0 jedinicu koja računa na asistenciju mehaničkog kompresora. Takvi motori su se već nalazili pod haubom F-Typa u periodu od 2012. do 2014. godine, kada su razvijali 495 ks i 625 Nm. Nove verzije su snažnije i uglađenije a karakterišu ih brojke: 450 ks i 580 Nm. 

Kupei i roudsteri koji budu koristili V8 motor će posedovati prednje ili sva četiri pogonska točka, a bez razlike u odnosu na taj izbor, maksimalna brzina dostiže 285 km/h, dok za ubrzanje do “stotke” F-Type potroši 4,6 sekundi života njegovog vlasnika.

Jaguar F-Type R deluje da je najozbiljnije finaliziran iako je u stvarnosti izjednačen sa pretodnom generacijom koja je nosila potpis SVR odeljenja, što je inače izostavljen varijanta iz game noviteta. U ovom izvođenju, snaga V8 5.0 motora je uvećana sa standarnih 550 ks i 680 Nm na 575 ks i 700 Nm, dok je osmostepeni „automatik“ dodatno osposobljen da brže pristupa izmeni stepena prenosa.

Sistem ogibljenja je takođe modifikovan kod noviteta (opruge, amortizeri i ostale komponente) a i gume iz prve ugradnje su šire nego ranije. Verzija s pogonom na sve točkove ubrzava od 0 do 100 km/h za 3,7 sekundi, a najveća brzina je ograničena na nekih 300 km/h.

Unapređeni sportski automobil Jaguar F-Type je već moguće naručiti ukoliko živite u Evropi. Ulazne cene se kreću u rasponu od 64.200 evra za kupe verziju do 71.200 evra za roudster. Pored toga, za prve kupce će biti dostupna i uvodna serija First Edition, a nju će krasiti posebni detalji uz točkove koji će u prečniku meriti 20 inča.

AutoRepublika

(372)

Podelite sa prijateljima:
Komentari objavljeni na portalu "Auto Republika" ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja. Strogo su zabranjeni: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne pretnje drugim korisnicima, autorima novinarskog teksta i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, politički ekstremnog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za tekst. Redakcija "Auto Republike" zadržava pravo da ne odobri komentare koji ne poštuju gore navedene uslove.
Subscribe
Notify of
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
View all comments